Τι θα δούμε το αθλητικό Σαββατοκύριακο στη Ροδόπη
Χρ. Δημτσούδης: «Είναι μία πολύ ωραία διοργάνωση και μία πάρα πολύ ποιοτική συνάντηση, στην οποία γίνονται ανταλλαγές πληροφοριών, δικτύωση των συμμετεχόντων και επαφή με τεχνολογία και νέες τάσεις»
Η πόλη μας φέτος φιλοξενεί Independent Craft Brewers Roundtable (ICBR) (Στρογγυλή Τράπεζα Ανεξάρτητων Ζυθοποιών) με συμμετοχές από ζυθοποιούς και διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή
Η αγάπη του Δημήτρη Πολιτόπουλου για την καλή μπύρα και την Ελλάδα δημιούργησαν τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης την 1η Φεβρουαρίου 1996. H εμφιάλωση της πρώτης μπύρας «Βεργίνα» έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 1998 και σήμανε την έναρξη της επανάστασης της ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα.
Πολλά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, με βασικό ότι η «Βεργίνα» μεγάλωσε, καθιερώθηκε πανελλαδικά και διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις ζυθοποίησης του κόσμου. Αυτό που δεν άλλαξε, όμως, είναι ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παραμένει ενεργά στο πλευρό των μικροζυθοποιών όλης της Ελλάδας, των Βαλκανίων κι όχι μόνο, αφού δεν αντιμετωπίζει ως ανταγωνιστές αλλά ως συμπορευόμενους τους μικροζυθοποιούς ανά τον κόσμο.
Κομοτηνή: Ο ιδανικός προορισμός των μικροζυθοποιών
Η «Βεργίνα» φέτος φιλοξενεί Independent Craft Brewers Roundtable (ICBR) (Στρογγυλή Τράπεζα Ανεξάρτητων Ζυθοποιών) με συμμετοχές από ζυθοποιούς και διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Οι συμμετοχές αναμένεται και φέτος να φτάσουν σε αριθμό τα 100 άτομα, εκπροσωπώντας περισσότερες από 30 ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες από την Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία και άλλες χώρες. Βασικός σκοπός του ICBR είναι η υπεράσπιση και εξέλιξη των συμφερόντων των ανεξάρτητων ζυθοποιών έναντι στις πολυεθνικές, που ενδεχομένως κυριαρχούν στην εκάστοτε αγορά, και πάνω απ’ όλα η δημιουργία εξαιρετικής μπύρας, παρέχοντας στους ίδιους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων τόσο με ομολόγους τους από Ελλάδα και εξωτερικό όσο και με εκπροσώπους από μεγάλους προμηθευτές του κλάδου.
Η Κομοτηνή αποτέλεσε την ιδανική επιλογή ως τοποθεσία του σεμιναρίου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων. Επιπλέον, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με τις πλέον ανεπτυγμένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την συνεργασία της με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού παρέχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αντίστοιχων διεθνών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Το Συνέδριο για ακόμη μία χρονιά γίνεται υπό τη σκέπη του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ). Ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2003 από επτά μέλη και, ήδη από την ίδρυσή του, διεκδίκησε και πέτυχε σε φορολογικά, περιβαλλοντικά και κλαδικά θέματα. Σήμερα τα μέλη του φτάνουν τα 38, στα οποία αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλες μικρές ανεξάρτητες ελληνικές ζυθοποιίες. Βασικός σκοπός του ΣΜΑΖΕ είναι η εκπροσώπηση του κλάδου της ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας, η υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των μικροζυθοποιών, καθώς και η δημιουργία εξαιρετικής ελληνικής μπύρας. Επιπρόσθετα, το Σωματείο του ΣΜΑΖΕ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την βελτίωση του τελικού προϊόντος και των συνθηκών παραγωγής του και παρέχει στα μέλη του τεχνικές γνώσεις και υποστήριξη καθώς και χημικές αναλύσεις και υπηρεσίες.
Χρ. Δημτσούδης: «Μία πάρα πολύ ποιοτική συνάντηση»
Για το επικείμενο συνέδριο μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο μηχανικός ζυθοποίησης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης και υπεύθυνος του εργοστασίου της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής Χρήστος Δημτσούδης.
Όπως έκανε γνωστό, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας θα αναλυθούν πολλά ζητήματα τεχνολογίας και ζυθοποίησης, από καθηγητές από το καλύτερο πανεπιστήμιο μπύρας στον κόσμο (Μονάχου) κι άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες και ζυθοποιούς. Τη δεύτερη μέρα, θα δοθεί έμφαση στο μάρκετινγκ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια θα υπάρχει γευσιγνωσία μπυρών από πολλά μέρη των Βαλκανίων. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Δημτσούδης, κάθε περιοχή έχει τη δική της κουζίνα, κι έτσι πλέον σχεδόν κάθε περιοχή έχει τη δική της τοπική μπύρα, με ιδιαιτερότητες ανάλογα με την παραγωγή και την πρώτη ύλη.
«Είναι μία πολύ ωραία διοργάνωση και μία πάρα πολύ ποιοτική συνάντηση, στην οποία γίνονται ανταλλαγές πληροφοριών, δικτύωση των συμμετεχόντων και επαφή με τεχνολογία και νέες τάσεις», σημείωσε και στάθηκε επίσης στον μεγάλο αντίκτυπο που έχει μία δράση τέτοιου βεληνεκούς για την Κομοτηνή, καθώς γεμίζουν ξενοδοχεία, δουλεύουν καταστήματα, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες γεύονται την τοπική γαστρονομία κι επισκέπτονται αξιοθέατα της περιοχής. Προς αυτό τον σκοπό η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης θα παραθέσει γεύμα με θρακιώτικες γεύσεις, ενώ παράλληλα την Κυριακή θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες σε ομορφιές όχι μόνο της Κομοτηνής (στην οποία θα μείνουν) αλλά ευρύτερα της Θράκης.
Άλλωστε, όπως σημείωσε ο Χρήστος Δημτσούδης, τα τελευταία χρόνια χάρη στη Βεργίνα, υπάρχουν μικροζυθοποιοί οι οποίοι «φανατικά έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή». Φυσικά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως λειτουργεί μία εξαιρετικά σύγχρονη ζυθοποιία, όπως η Μακεδονίας Θράκης, η οποία είναι τεχνολογικά εξελιγμένη, ενώ παράλληλα προμηθεύει βύνη πολλές μικρές ζυθοποιίες.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News