Θεατρική παράσταση ανέβασε το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής

Το ράδιο Χρόνος 87,5fm ήταν εκεί,γνώρισε εταιρίες παραγωγής, μίλησε με καλλιτέχνες έζησε την μοναδική ατμόσφαιρα Η μεγαλύτερη θεματική έκθεση για τις μουσικές του κόσμου έφερε καλλιτέχνες, παραγωγούς, ατζέντηδες, εταιρίες απ όλα τα μέρη του πλανήτη που χαρίζουν απίθανες στιγμές τέχνης στην συμπρωτεύουσα
Το μουσικό ταξίδι της Womex κάνει ήδη στάση στην Ελλάδα για πρώτη φορά επιλέγοντας την συμπρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη όπου μέχρι και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν 52 συναυλίες από 300 καλλιτέχνες. Η τελετή έναρξης έγινε την Τετάρτη με την Σαββίνα Γιαννάτου κι άλλους καλλιτέχνες δίνοντας έμφαση στην μουσική των Βαλκανίων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου ήταν προσκεκλημένο το ράδιο Χρόνος 87,5fm κι έζησε την όλη ατμόσφαιρα. Στα εκατοντάδες περίπτερα στην ΔΕΘ αντιλαμβανόταν ο επισκέπτης την κοινή γλώσσα της μουσικής, την έκφρασή της σε όλες τις μορφές και την ετερόκλητη παρουσία καλλιτεχνών που ανταμώνουν με την δισκογραφία τους, τα μουσικά όργανα της πατρίδας τους, το προσωπικό τους στυλ και ύφος, τις μουσικές εκδόσεις περιοδικών, αφισών και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία με περίπτερο των δικών μας καλλιτεχνών αδελφών Σουζάνας κι Ελένης Βουγιουκλή, ενώ καλλιτέχνες μπάντες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης μιλούσαν για την δουλειά τους, προωθούσαν cd, αφίσες κι έντυπα όπου κανείς έβλεπε την διαφορετικότητα, την ευρηματικότητα αλλά και την κοινή γλώσσα μέσα από την τέχνη της μουσικής. Η μουσική βιομηχανία απλώνεται μπροστά σου σε όλο το μεγαλείο της όπως εταιρίες μηχανημάτων ήχου, εταιρίες πληροφορικής που σε ταξιδεύουν με γιγαντοοθόνες και μέσω του διαδικτύου, φιλοξενία στέκια για να ακούσεις να δεις και να περάσεις όμορφα αυτή την διαδικασία γνωριμίας με μπάντες και μεμονωμένους καλλιτέχνες που σου προσφέρουν πένες, διαφημιστικά μαγνητάκια και demo.
Στην έκθεση λειτουργεί οργανωμένο ξενόγλωσσο γραφείο τύπου υπάρχουν αυστηρότατες διαπιστεύσεις για το ποιοι έχουν πρόσβαση στην Womex και γενικά ισχύουν οι κανόνες της διοργάνωσης όπως γίνεται στο εξωτερικό αφού η έκθεση απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου.
ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΓΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η πρώτη μέρα όμως ήταν άτυχη για τους διοργανωτές αφού συνέπεσες με το προγραμματισμένο μεγάλο απεργιακό κλίμα που νέκρωσε την ζωή και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αφού είχαν παραλύσει για κάποιες ώρες ταξί, λεωφορεία ενώ είχε αποκλειστεί το κέντρο από τις διαδηλώσεις.
Οι επόμενες μέρες όμως είναι διαφορετικές όπως πιστεύουν οι διοργανωτές αφού η σημασία της Womex δεν είναι μόνο καλλιτεχνική, αλλά και οικονομική και τουριστική, έχει «ανταποδοτικό χαρακτήρα για την πόλη», όπως εξ άλλου αναφέρει σε δηλώσεις του ο άνθρωπος που έφερε ουσιαστικά την έκθεση, μέλος της οργανωτικής - εκτελεστικής επιτροπής Νίκος Στεφανίδης. «Πρόκειται για μια διοργάνωση στην οποία επενδύσαμε κάποια χρήματα, αλλά αυτό μπορεί με τη σειρά του να φέρει στην πόλη πολύ περισσότερα οφέλη, μια που στο πλαίσιό της επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι σχετίζονται με τη μουσική βιομηχανία. Η Daniela Teuber, η διευθύντρια παραγωγής της WOMEX αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που η WOMEX πραγματοποιείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι μια υπέροχη ευκαιρία για τους 2500 συμμετέχοντες και τους 300 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια – και τους μουσικούς θησαυρούς της περιοχής - και να ενισχύσουν επιχειρηματικές επαφές και ανταλλαγές στην περιοχή.»
ΣΤΗΝ ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η τελετή έναρξης ήταν αφιερωμένη στην Ρόζα Εσκενάζυ με την ενότητα των τραγουδιών που κυκλοφορούν σε cd το «Γλυκό μου Καναρίνι» ενώ στην σκηνή εμφανίστηκαν «Primavera en Salonico» και οι «Αψιλίες» και στην λιτή δεξίωση με λευκό κρασί και τυριά που ακολούθησε o DJ Hot Like Peppa έντυσε μουσικά το event.
Η Womex αποτελεί σημείο αναφοράς των εξειδικευμένων παραγόντων της μουσικής του κόσμου σε όλον τον πλανήτη. Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1994 κι έκτοτε έχει φιλοξενηθεί στο Έσσεν, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ, το Νιούκαστλ, τη Σεβίλλη, τη Μασσαλία και την Κοπεγχάγη (οι τρεις τελευταίες διοργανώσεις)., ενώ γίνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, για πρώτη φορά στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Επίσης για πρώτη φορά, στην ιστορία της Womex διεθνώς, δημιουργείται μία ειδική σκηνή, η CLUB GLOBALKAN, που δίνει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη γειτονιά της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Οι συναυλίες πλαισιώνονται από ένα τριήμερο πρόγραμμα προβολής ταινιών, το οποίο ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Αυστριακό φορέα International Music+ Media Centre (IMZ). Συνολικά 17 μουσικά ντοκιμαντέρ από δημιουργούς 12 διαφορετικών χωρών προβάλλονται στη Womex 12 Thessaloniki. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και τρεις παραγωγές από τη Ν.Α. Ευρώπη, απ' τις οποίες δύο είναι από την Ελλάδα και μία από την Τουρκία. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.
Πάντως η Θεσσαλονίκη με την έκθεση προσπάθησε να κερδίσει τα διαπιστευτήριά της για τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις από το εξωτερικό. Το αν τα κατάφερε θα αξιολογηθεί με την ολοκλήρωσή της οπότε θα γίνει και η συνολική αποτίμηση.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News