Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ευχαρίστησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από την ομιλία που έστειλε η υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη
Πραγματοποιήθηκε με αρκετή συμμετοχή το τριήμερο νομικό συνέδριο της Δημοκρατικής Ανανεωτικής Πρωτοπορίας - Νέας Δημοκρατικής Φοιτητικής Κίνησης (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) από την Παρασκευή 4 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου. Δόθηκε η ευκαιρία σε φοιτητές να ακούσουν σημαντικές απόψεις από έμπειρους δικηγόρους ομιλητές και όχι μόνο. Στο τέλος κάθε μέρας, πραγματοποιούνταν συγκεκριμένα workshops με τα οποία οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αποδώσουν σε πρακτικό επίπεδο ό, τι θεωρητικό έχει ειπωθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και της φοίτησής τους στην Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε Μητροπολίτης Μαρώνειας & Κομοτηνής Παντελεήμων αναφέροντας πως θαυμάζει την επιστήμη της νομικής. «Η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να αποδίδεται σε κάθε περίπτωση για να υπάρχει πάντα ισορροπία», είπε.
Μήνυμα της υπουργού Παιδείας
Η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων παρόλο που δεν κατάφερε να παραβρεθεί στο συνέδριο, ευχαρίστησε την ΔΑΠ για αυτή την πρωτοβουλία. Στον χαιρετισμό που έστειλε, ευχαρίστησε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς «είναι σημαντικό για την φοιτητική κοινότητα να απαντιόνται καίρια ερωτήματα για την πορεία τους». Ως Υπουργείο Παιδείας & θρησκευμάτων, σημείωσε πως θα βρίσκεται πάντα κοντά στους φοιτητές που επιθυμούν να συνδιαμορφώσει το μέλλον των σπουδών στην Ελλάδα. «Κάθε φωνή έχει αξία και κάθε ιδέα που προάγει το πανεπιστημιακό ήθος μας καθιστά πρόθυμους συνομιλητές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου
Την πρώτη ημέρα, ομιλίες πραγματοποίησαν ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ποινικολόγος, «Άρχων Δικαίου φύλαξ του οικουμενικού θρόνου και η Ευθυμία Λάππα, δικηγόρος, για το ποινικό δίκαιο και αν βρίσκεται σε κρίση. Ο Δημήτριος Λαδάς, εργατολόγος, επίκουρος καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ και η Λευκή Κιοσέ - Παυλίδου, καθηγήτρια Νομικής ΔΠΘ και εργατολόγος, για το εργατικό δίκαιο.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, για το αστικό δίκαιο μίλησαν οι Καλλιρόη Παντελίδου καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής ΔΠΘ, η Ιφιγένεια Βασιλοπούλου δικηγόρος, η Κατερίνα Φουντεδάκη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, η Ευγενία Φωτοπούλου δικηγόρος, ο Παύλος Παυλίδης καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ. Εργαστήριο για τη δικογράφου πραγματοποίησαν οι δικηγόροι Άγγελος Νεστορίδης, Νίκη Βέλκου και Μιχάλης Μιχαλάκης. Για το εμπορικό δίκαιο με θέμα «Παραβιάζοντας τον κανονισμό GDPR: Παράνομο εμπόριο και προσωπικά δεδομένα» μίλησαν οι Ιωάννης Ιγγλεζάκης καθηγητής Νομικής ΑΠΘ και Ευγενία Βαγενά διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ και δικηγόρος.
Την τρίτη και τελευταία μέρα αναλύθηκε το δημόσιο Δίκαιο. Για τις δημόσιες συμβάσεις και το νομικό πλαίσιο «πρόκληση ή ευκαιρία για ανάπτυξη;», μίλησαν ο Λεωνίδας Σιδηρόπουλος δικηγόρος και η Μπεκιάρη-δικηγόρος διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ. Έπειτα, αναλύθηκαν οι Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις: «Προκλήσεις και Συζήτηση για τις Αλλαγές στην Ελληνική Συνταγματική Δομή». Ομιλητές ήταν οι: Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης καθηγητής Νομικής ΔΠΘ και Στέλιος Κουτνατζής γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, επίκουρος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ. Ακολούθησε σεμινάριο για το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την ελληνική & διεθνή νομοθεσία, δικαιοσύνη και διεθνή ασφάλεια από τους Αθανάσιο Μποζίνη διεθνολόγο επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Τερψιθέα Παπανικολάου δικηγόρος. Για το διεθνές δίκαιο με θέμα «Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ενέργειας: Ρυθμίσεις, Πολιτικές και Τομές στο Πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης μίλησε ο Γιάννης Γιαρέντης, C-level Executive.
Τέλος, αναλύθηκε το πεδίο «από τη Μέση Ανατολή έως τη Δύση: Οι Μεταβαλλόμενες Δυνάμεις στη Διεθνή Σκακιέρα». Μίλησαν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος κοσμήτορας και καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, ο Διονύσης Τσιριγώτης καθηγητής ΠΑΠΕΙ και ο Νικόλαος Παπαναστασόπουλος επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News