Η «Ψηφιακή Θράκη» χαρτογραφεί ιστορία και πολιτισμό | xronos.gr
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η «Ψηφιακή Θράκη» χαρτογραφεί ιστορία και πολιτισμό

03/06/23 - 6:00
Η «Ψηφιακή Θράκη» χαρτογραφεί ιστορία και πολιτισμό

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Αγγ. Παληκίδης αναλύει τι μπορεί να κάνει αυτό το εργαλείο για την περιοχή μας

Το ερευνητικό έργο «Ψηφιακή Θράκη» το εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση ΔΠΘ και το εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ ΔΠΘ «+ΜόρΦωΣη» συνδιοργάνωσαν διήμερο επιστημονικό συνέδριο στην Κομοτηνή με τίτλο: «Ψηφιακή Θράκη: Χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 1 & 2 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον φοιτητών και ακαδημαϊκών.


Πως βοηθάει το εργαλείο
Ο Άγγελος Παληκίδης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, μίλησε σχετικά με τις δυνατότητες, τις στοχεύσεις και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εργαλείο για τη Θράκη. «Η Ψηφιακή Θράκη είναι ένα έργο του ΕΠΑνΕΚ που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος που ονομάζεται “Περιφερειακή Αριστεία” και αφορούσε τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας. Είναι ένα τριετές έργο που έρχεται στο τέλος του αυτό τον Σεπτέμβριο» ενημέρωσε.


Αυτό που κάνει η Ψηφιακή Θράκη είναι να καταγράφει, να ψηφιοποιεί και να οργανώνει το ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Θράκης. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης στην ιστοσελίδα με τεκμηριωμένες πληροφορίες για διάφορες επιστήμες με επίκεντρο τη Θράκη. «Δημιουργούμε ένα ψηφιακό αποθετήριο το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν ερευνητές, ενώ δημιουργείται εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία απευθύνεται σε τουρίστες και περιηγητές. Θα τους δίνει αυτόματα την δυνατότητα όταν βρίσκονται μπροστά στα μνημεία να βλέπουν πληροφορίες στα κινητά τους» πληροφόρησε ο κος Παληκίδης. Για αυτό το έργο εργάστηκαν 32 ερευνητές από 17 ειδικότητες και «φιλοδοξούμε ότι θα δώσει εκτός από επιστημονική διάσταση, θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή διάσταση της Θράκης. Πρώτον στον τουρισμό και δεύτερον σε μια πιο ποιοτική διάσταση του πολιτισμού ειδικά σε περιοχές της Θράκης που δεν είναι αστικά κέντρα».


Τέλος, το έργο δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες που θα φέρει σε επαφή τους μαθητές με τον τόπο τους, ενώ ταυτόχρονα θα προσελκύσει και σχολεία εκτός Θράκης. Λόγω του έργου υπάρχει συνεργασία με 86 φορείς, ενώ έχουν πέσει υπογραφές περί των 30 μνημονίων συνεργασίας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr