Καταγραφή Ευζώνων και ...ιστοριών | xronos.gr
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Καταγραφή Ευζώνων και ...ιστοριών

12/10/18 - 10:00

Σήμερα κλείνει τις πόρτες της η έκθεση της γνωστής φωτογράφου Δ. Χατζηαδάμ που λέει "προσπάθησα να καταγράψω το μεγαλείο, την υπομονή και την επιμονή τους, τη δύσκολη εκπαίδευση, τις ιδέες των Ευζώνων"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από τα "Ελευθέρια" της Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης οργάνωσε και παρουσίασε μία - εντελώς διαφορετική από όλες τις συνηθισμένες - έκθεση φωτογραφίας, της γνωστής φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ με τίτλο "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών". Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα "Ελευθέρια" της πόλης και τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς. Σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης, που την βρίσκετε στην δημοτική πινακοθήκη Ξάνθης και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο "Χ".

Πρόκειται για τη 10η ατομική έκθεση της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη, ενώ εγκαινιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και έχει ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η φωτογράφος συνεργάζεται με τον Προεδρικό Μέγαρο, όπου είναι διαπιστευμένη φωτογράφος από το 2010, την Προεδρεία της Δημοκρατίας, πρεσβείες και προξενεία ανά την Ελλάδα.

Η έκθεση αποτελείται από έξι βασικά έργα, σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα δύο μέτρων και τα υπόλοιπα σε ποικιλία διαστάσεων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται με μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραστηριότητές τους.

Ο Εύζωνας ταυτίζεται με την ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους.

"Ως φωτογράφος νιώθω ότι ήταν καθήκον μου να προβάλω στον κόσμο την μοναδικότητα του Εύζωνα", δηλώνει μέσα από σχετικό της μήνυμα η φωτογράφος, που λέει πως ήθελε να δείξει "όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε και δεν θα ακούσουμε ποτέ. Με τον φακό μου προσπάθησα να καταγράψω το μεγαλείο, την υπομονή και την επιμονή τους, τη δύσκολη εκπαίδευση, τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σημαντικές στιγμές σε κάθε πτυχή της θητείας τους. Το στιβαρό χτύπημα των τσαρουχιών τους και την αγέρωχη θωριά τους.

Το περήφανο βήμα και την ορμή στο πέταγμα της φουστανέλας που μαρτυρούν το σθένος και τον ζήλο του Εύζωνα, την ψυχή του Έλληνα. Με το έργο αυτό επιχειρώ να συμβάλω με τον δικό μου τρόπο, στην τεκμηρίωση και στην ακέραιη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών της πατρίδας μας. Η πατρίδα και τα ανθρώπινα ιδανικά είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και υπέρβαση για τον καθένα από εμάς"

Μετά από Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηγουμενίτσα, Γαλάτσι, Π. Φάληρο, Σύνταγμα, Χανιά, η έκθεση πέρασε και από την Ξάνθη. Μαζί με την έκθεση "ταξίδεψε" και το πανί με τις υπογραφές των ευζώνων. Πρόκειται για ένα πανί στο οποίο αναγράφουν το όνομά τους οι εύζωνες που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν. Έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση, να δουν τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που τους θυμίζουν την θητεία τους, κάποιοι μάλιστα να δουν και τους ίδιους τους τους εαυτούς, και να βάλουν το όνομά τους σε μία ιστορική καταγραφή που θα μείνει.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr