ΕΠΣ Θράκης: Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σβυντρίδης

Έζησαν τον μύθο των Μαραθώνιου, βούρκωσαν στον τερματισμό και μας έκαναν περήφανους με τη συμμετοχή τους Η μοναδική διαδρομή μαραθωνίου στον κόσμο που βασίζεται στην αυθεντική πορεία που ακολούθησε ο Αθηναίος αγγελιοφόρος το 490 π.Χ. Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Ο κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών ήταν και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Στον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα δόθηκε το όνομα του πρωταθλητή, του βαλκανιονίκη, του γιατρού, του ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατό του. Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία. Στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού δεν υπάρχει άλλο αγώνισμα τόσο επίπονο, αλλά και ταυτόχρονα τόσο δημοφιλές στους φιλάθλους. Είναι ίσως το μοναδικό στο αθλητικό στερέωμα που έχει γνήσιο ελληνικό όνομα και η ύπαρξη του χάνεται μέσα στο μύθο.
ΕΖΗΣΑΝ ΤΟ ΜΥΘΟ
Τον μύθο αυτό έζησαν 12 δρομείς από τη Ροδόπη, άλλοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και άλλοι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της χώρας, αλλά με κοινό παρανομαστή τον τόπο καταγωγής. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνδετικός κρίκος δεν ήταν ο τόπος καταγωγής, αλλά η αγάπη για τον αθλητισμό, την οποία μοιράστηκαν λαμβάνοντας μέρος στον 30ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθήνας. Κώστας Νικολαΐδης, Κώστας Ντουντουκμανίδης, Πέτρος Χατζής, Θεόφιλος Τσιλικίδης, Ειρήνη Γιώτη, Χρήστος Κούτρας, Χαράλαμπος Λεοντής, Μαρίνα Κοσκερίδου, Νικολέτα Γεράρδη, Έλενα Σκαρλατίδου, Θωμάς Καλογιαννίδης, Δημήτρης Μωραΐτης και Γεώργιος Φουρουτσόπουλος (Ολυμπιάδα Κομοτηνής), βίωσαν με τη συμμετοχή τους ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για όσους διαθέτουν ψυχικά αποθέματα, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Θρακιώτες μαραθωνοδρόμοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ. Ταξίδεψαν από την άκρη της Ελλάδας για να βρεθούν στην Αθήνα με μοναδικό σκοπό να τρέξουν τα χιλιόμετρα της μοναδικής διαδρομής μαραθωνίου στον κόσμο που βασίζεται στην αυθεντική πορεία που ακολούθησε ο Αθηναίος αγγελιοφόρος το 490 π.Χ.. Ανάμεσά τους ο φυσικοθεραπευτής Χρήστος Κούτρας, ο οποίος για πρώτη φορά έλαβε μέρος και όπως είπε μιλώντας στο «Χ», «αισθάνεσαι ένα δέος αρχικά που βρίσκεσαι εκεί, αλλά και έναν φόβο για την απόσταση. Άλλωστε αυτός ο αγώνας είναι ο δυσκολότερος παγκοσμίως γιατί έχει πολλά ανηφορικά κομμάτια».
Τερμάτισε σε 3 ώρες και 47 λεπτά και εντυπωσιάστηκε από τους χιλιάδες αθλητές κάθε ηλικίας που έδωσαν το παρόν στη μεγάλη αυτή αθλητική διοργάνωση. Όταν πριν από δύο χρόνια είδε στην τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση τον μαραθώνιο είπε «θέλω κι εγώ να τρέξω». Φέτος η επιθυμία του γεωπόνου Δημήτρη Μωραΐτη υλοποιήθηκε και το συναίσθημα, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στο «Χ», «ήταν εκπληκτικό, αφού όπου και αν γυρνούσες να κοιτάξεις έβλεπες κόσμο, έτρεχες ανάμεσα σε γέρους, νέους, μπαμπάδες με τα καροτσάκια, δρομείς με περικεφαλαίες και χλαμύδες».
Δεκαοχτώ χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή σε μαραθώνιο ο Κώστας Νικολαΐδης επέστρεψε και κατάφερε μάλιστα να διακριθεί, αφού τερμάτισε 49ος ανάμεσα σε 9.500 δρομείς. Με χρόνο 3 ώρες και 11 λεπτά ο γυμναστής και ιδιοκτήτης πρότυπου κέντρου εργομετρίας και μεταβολισμού μόνο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται. Περιγράφοντας το μεγαλείο του αγώνα, είπε χαρακτηριστικά «ότι ποτέ κάποιος δεν βλέπει τον συναθλητή του ως ανταγωνιστή. Είναι το αγώνισμα με τη μεγαλύτερη άμυλα μεταξύ των αθλητών, γι’ αυτό άλλωστε έχει γίνει τόσο πολύ δημοφιλές σε όλον τον κόσμο».
Η συμμετοχή στον αγώνα του μαραθωνίου ήταν και φέτος εντυπωσιακή, καθώς περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι επέλεξαν να πάρουν μέρος στον αγώνα. Την προσπάθεια τους, βοήθησε ο καλός καιρός και ακόμη περισσότερο οι χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν κατά μήκος της διαδρομής. Ο ΣΕΓΑΣ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση του αγώνα, έτσι ώστε να είναι αντάξιος με την προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.
ΡΕΚΟΡ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΤ ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Για την ιστορία της διοργάνωσης στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Κενυάτες δρομείς, Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ (νικητής) με επίδοση 2:11:35 (βελτίωσε το ρεκόρ αγώνα που έκανε πέρυσι ο Μαροκινός Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ, 2:11:40), ακολούθησε ο Πολ Κιμπέτ Κοσγκέι με 2:12:20, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Αλεξ Σούμκο Κιρούι (2:12:26). Η επίδοση του Κενυάτη αποτελεί νέο ρεκόρ διοργάνωσης, όχι όμως και διαδρομής, καθώς το 2.10.55 του Μπαλτίνι άντεξε και αυτή τη φορά.
Ο Κενυάτης πανηγύρισε έντονα τη νίκη μαζί μάλιστα με τον συμπατριώτη του Κιμπέτ Κοσγκέι (2.12.20) τον οποίο και περίμενε στον τερματισμό. «Ήταν δύσκολο το ρεκόρ για να το πετύχω. Αυτή τη φορά μου φάνηκε πιο δύσκολος ο αγώνας στην Αθήνα. Ήξερα τη διαδρομή που από τη μια βοηθούσε, αλλά από την άλλη με έκανε πολύ επιφυλακτικό με αποτέλεσμα να μείνω πίσω στην αρχή γιατί κρατούσα δυνάμεις», είπε ο νικητής της κούρσας. «Η διαδρομή ήταν δύσκολη παρόλα αυτά το ευχαριστήθηκα. Ο κόσμος βοήθησε πολύ σε όλο το μήκος της διαδρομής», είπε ο δεύτερος του αγώνα.
Ο Μιχάλης Παρμάκης κατέκτησε τον τίτλο στους άνδρες με επίδοση 2:21:56 (ένατος στη γενική κατάταξη). Ακολούθησαν ο Χριστόφορος Μερούσης (10ος στη γενική) και ο Γιώργος Καραβίδας με 2:27:17 (12ος στη γενική). Στις γυναίκες η Κενυάτισσα Κονσαλάτερ Τσεμτάι Γιαντάα έκοψε πρώτη το νήμα με επίδοση 2:40:00, δεύτερη ήταν η Σβιτλάνα Στάνκο από την Ουκρανία με χρόνο 2:40:07, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε άλλη μια δρομέας από την Κένυα, η Βιόλα Τσελάνγκατ Κιμέτο, με 2:40:28.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News