Μπλόκο στα σύνορα για το παραεμπόριο | xronos.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΜΟΛΙΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Μπλόκο στα σύνορα για το παραεμπόριο

06/09/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Η αντιπεριφέρεια Ξάνθης προωθεί τη σύσταση σταθμού ελέγχου στην διασυνοριακή είσοδο του Αγίου Κωνσταντίνου Θερμών  Διακινούνται παράνομα από άλευρα, μέχρι τσιμέντο, οικοδομικά υλικά και ξύλα

Μπλόκο στο φαινόμενο του παραεμπορίου στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, επιχειρεί να δημιουργήσει η αντιπεριφέρεια Ξάνθης προωθώντας τη σύσταση σταθμού ελέγχου στην διασυνοριακή είσοδο του Αγίου Κωνσταντίνου Θερμών Ξάνθης. Η πρόταση κατατέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη κατά τη χθεσινή δημόσια συζήτηση που έγινε στην γειτονική πόλη με θέμα: «Προετοιμασία ενός οδικού χάρτη με μια κοινή διοικητική στρατηγική για τη διαχείριση κυκλοφορίας των επιβατών, των αγαθών και των υπηρεσιών στη διακρατική περιοχή Ξάνθης – Ζλάτογκραντ», παρουσία αντιπροσωπείας από την Βουλγαρία. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα ? Βουλγαρία 2007-2013. Στόχος του προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία μέσω της επαφής διαφορετικών φορέων της διασυνοριακής περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της περιοχής, η μετεξέλιξή της σε πυρήνα για την αειφόρο ανάπτυξη και η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στο κέντρο των Βαλκανίων, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Εστιάζει στην ενίσχυση των δικτύων και τη συνεργασία στους τομείς της συνοριακής ασφάλειας, της διαχείρισης φυσικών πόρων, επιχειρηματικών και ερευνητικών δικτύων, με στόχο την προαγωγή βιώσιμων λύσεων για ανεμπόδιστη επικοινωνία μέσω σύγχρονων υποδομών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ? ΣΜΟΛΙΑΝ

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στη διασυνοριακή περιοχή Ξάνθης ? Ζλάτογκραντ και κυρίως στην περιοχή εισόδου από το ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκεί όπου δηλαδή γίνεται η εισροή παράνομων αγαθών, τα οποία διοχετεύονται στις αγορές όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη στο «Χ», «το παραεμπόριο ξεπερνά το 50% της οικονομίας στην περιφέρεια». Οι ανησυχητικές αυτές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στην περιοχή έχει κατά καιρούς προκαλέσει τις αντιδράσεις επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και έχει ζητηθεί η πάταξή του. Στην Ξάνθη να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες συστήθηκε και λειτούργησε πανελλαδικά το πρώτο κλιμάκιο ΚΕΛΑΥΕ (κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου). «Ήμασταν η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα που αντιμετώπισε το παραεμπόριο και μάλιστα θα έλεγα ότι παραμένουμε η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του με πολύ απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν και έχουμε πετύχει πολλά πιστεύω ότι δεν το εξαλείψαμε», ανέφερε ο κ. Καραλίδης. 
ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Στόχος πλέον της αντιπεριφέρειας Ξάνθης είναι να υπάρχει συνεχής συνοριακός έλεγχος σε όλα τα οχήματα που εισέρχονται από τη Βουλγαρία σε ελληνικό έδαφος και τα οποία θα κρίνονται ύποπτα μεταφοράς εμπορευμάτων. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραλίδης, «προβλέπουμε να τοποθετηθεί ένας σταθμός φύλαξης στο 4ο χιλιόμετρο από την είσοδο της χώρας όπου εκεί θα εδρεύει κλιμάκιο των ΚΕΛΑΥΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας. Εκεί θα υφίσταται ο αστυνομικός και οικονομικός έλεγχος όλων των οχημάτων ΙΧ και πάσης φύσεως για να μπορέσουμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αποτροπή της διακίνησης παράνομων ειδών και αγαθών χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και τις προβλεπόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες».

ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΧΙΝΟΥ

Παράλληλα η αντιπεριφέρεια Ξάνθης έχει προχωρήσει στον έλεγχο όλων των λαϊκών αγορών κυρίως στην ορεινή περιοχή, στην πόλη της Ξάνθης και ευρύτερα σε όλο το νομό. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης, «καταφέραμε να εξαλείψουμε το παράνομο παζάρι του Εχίνου που γινόταν κάθε Πέμπτη. Επίσης τακτοποιήσαμε την κατάσταση στο παζάρι του Κενταύρου όπου υπήρχαν πολλοί παράνομοι και λαθραίοι μικροπωλητές. Προσπάθειά μας είναι να εντοπίσουμε και να αποτρέψουμε πολλούς παράνομα εισερχόμενους διακινητές προϊόντων, όπως άλευρα, τσιμέντα, οικοδομικά υλικά, ξύλα στο βαθμό των δυνατοτήτων που έχει ένα κλιμάκιο που δραστηριοποιείται σε 12ωρη βάση. Είχαμε βέβαια και την άμεση συμπαράσταση της αστυνομίας, αλλά και τη συμμετοχή της δημοτικής αστυνομίας κυρίως στο παζάρι της Ξάνθης. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα, αλλά δεν κάναμε το αποφασιστικό βήμα για να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε το φαινόμενο του παραεμπορίου. Είναι ένα φαινόμενο που ανθεί στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας και ξεπερνά το 50% της οικονομίας τοπικά». 
Το παραεμπόριο αφενός στερεί πόρους από το Δημόσιο, αλλά κυρίως συντελεί στον αφανισμό του λιανικού εμπορίου και οδηγεί στην ανεργία πολλούς μικρούς επαγγελματίες.

Δήμητρα Συμεωνίδου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr