Οι Γερμανοί θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά, δεν έρχονται ως επικυρίαρχοι | xronos.gr
"Ο ΧΡΟΝΟΣ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ FORUM ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Οι Γερμανοί θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά, δεν έρχονται ως επικυρίαρχοι

30/05/12 - 12:00
germanoi_02.jpg

Μοιραστείτε το

Η 3η Ελληνογερμανική συνέλευση θα γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην συμπρωτεύουσα Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στο πρόγραμμα του τουρισμού που πατά σε γερές βάσεις καθορίζοντας πλαίσιο στρατηγικής με πρακτικά βήματα και αποτελέσματα Παρακίνηση για επενδύσεις, ανταγωνιστική τεχνογνωσία, επισκέψεις τεχνιτών με επιχειρηματικά ταξίδια, αδελφοποιήσεις πόλεων, επαγγελματική κατάρτιση, οικονομικές επαφές, αποστολή εμπειρογνωμόνων, ήταν οι προτάσεις του υφυπουργού Hans Joachim Fuchel ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μελαχροινή Μαρτίδου

Μια άλλη Ελλάδα αυτή που προσφέρει εκπληκτικές ομορφιές, που διαθέτει ένα ήρεμο ανθρώπινο δυναμικό, που σέβεται τον τουρίστα και νοιώθει την έννοια της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά και άμεσα τα μέλη της γερμανικής αποστολής που βρίσκονται εδώ και δύο μέρες στην Καβάλα στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης η οποία εστιάζει στις δυνατότητες του τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υπό τον τίτλο «το νέο πρόσωπο του τουρισμού, η άλλη Ελλάδα». Οι εκπλήξεις των Γερμανών πράγματι πολλές τόσο από την οργανωτική ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς που παρουσίασε δια του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και της υπεύθυνης έργου Εύη Τζίμου πολύ εύγλωττα την ταυτότητα της περιοχής και τις δυνατότητές της. Στην επιτυχία συνέβαλλαν ουσιαστικά ο πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher Obermaier, ο επίτιμος πρόξενος Ροδόπης  Σταμάτης Κουρούδης. Παρούσα η επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας Κατερίνα Βιτσίνη, η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γωγώ Νικολάου, οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, οι δήμαρχοι Γ. Χανός Σαμοθράκης, Αβδήρων Βασ. Τσολακίδης, Κομοτηνής Γ. Πετρίδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμφώνου ποιότητας Χρυσ. Κάρρος, περιφερειακοί σύμβουλοι αιρετοί από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας.  


Η επιλογή του πολυχώρου του Μπάτη σ΄ ένα φυσικό κολπίσκο με τιρκουάζ νερά όπου καθρεφτίζονταν στην παραλία με τις προκλητικές ξαπλώστρες, οι πράσινοι όγκοι από τα γύρω υψώματα, ήταν η καλύτερη επιλογή αφού κινούμασταν σε ντεκόρ καρτ ποστάλ, που οι περισσότεροι αισθάνθηκαν την ανάγκη να αποτυπώσουν φωτογραφικά. Ο χώρος εσωτερικά σε μίνιμαλ διακόσμηση, ποιοτικός και όμορφος φιλοξενούσε μπάνερ από αξιοπρόσεκτα σημεία της Περιφέρειας και φωτογραφικό υλικό, έντυπα, dvd, αφίσες και χάρτες από την Θάσο, την Σαμοθράκη, την Καβάλα, τον Έβρο, την Ξάνθη αλλά εμφανής η απουσία της Ροδόπης όταν ξενοδοχεία, εταιρίες περιηγήσεων, ή επιμέρους διοργανώσεις έδειχναν τον καλύτερό τους εαυτό. Συντονιστής στην πρώτη ενότητα ήταν ο Κλάους Μπότιγκ ταξιδιωτικός συγγραφέας και ομιλητές ο Παναγιώτης Κουπαράνης από την Deutsche Welle Bερολίνου για τις ελληνογερμανικές δυσχέρειες στον επικοινωνιακό τομέα, ο Uwe Schmid αρμόδιος σε θέματα τουρισμού για την ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής, ο Πέτρος Μιχελιδάκης από την έκθεση του Ντύσελντορφ για την επιτυχή αναζήτηση πελατών σε εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις, με εξοπλισμούς, camping, προγράμματα αποκατάστασης ΑμεΑ, η Sascha Eickelman για το διαδικτυακό μάρκετιγκ. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τις προοπτικές για τον οινικό, γαστρονομικά τουρισμό και αγροτοτουρισμό, όπου εισηγητής ήταν εκπρόσωπος του γερμανικού ταξιδιωτικού συνδέσμου ο Water Krombach που έδωσε το παράδειγμα του τουρισμού στις αγροτικές περιοχές της Γερμανίας, ο Γιάννης Αλμπάνης αναφέρθηκε στον οινικό τουρισμό με τους δρόμους της βόρειας Ελλάδος, παρόμοιο θέμα από γερμανικής πλευράς διαπραγματεύτηκε ο Τhomaw Michael kai o Michael Schneider, ενώ η Πέγκυ Μπαλιτσάρη αναφέρθηκε στην προώθηση των αγροτικών καταλυμάτων. 


Το γεύμα που μεσολάβησε ήταν εξόχως λιτό βασισμένο στα προϊόντα της ελληνικής γης, σαρμαδάκια αμπελόφυλλα, τηγανητά κολοκυθάκια, μελιτζάνες φέτα τυρί, ντοματοσαλάτα, τζατζίκι και κεφτεδάκια με φιλετάκια μόσχου και ρύζι. Προσφέρθηκαν αναψυκτικά, νερό και μπύρα, ενώ απουσίαζαν τα κρασιά, για τα οποία γινόταν τόσος λόγος.


Η Τρίτη ενότητα της ημερίδας αφορούσε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπόθεση του τουρισμού με συντονιστή τον Κώστα Παπακοσμά θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ΑΜ-Θ και ομιλητές τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Βάδης, Βυρτεμβέργης που μίλησε για την δημοτική τουριστική πολιτική, τον Josef Vosen συντονιστή αδελφοποίησης δήμων, την Μechtild Heil μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας που εξέφρασε την επιθυμία της να επισκεφθεί τον δήμο Κομοτηνής, η οποία αναφέρθηκε στον τουρισμό ομάδων ΑΜΕΑ και τον αθλητισμό χωρίς εμπόδια, τον Johan Kraiter ειδικό τουρισμού υποστήριξης ΑΜΕΑ ενώ στην ενότητα αυτή ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα πολιτικών παρεμβάσεων στα θέματα τουρισμού και υποδομών μαζί με τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη πρόεδρο της δημοτικής κοινοφελούς επιχείρησης ΔΚΕΠΠΑΚ και τον ειδικό σύμβουλο Δημήτριο Γκαρτσώνη που αναφέρθηκαν στην Κομοτηνή σαν μια πόλη πρότυπο προσβάσιμη παράλληλα με την δημιουργία τουριστικού αθλητικού κέντρου χωρίς φραγμούς για τα ΑμεΑ. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προσέγγιση και στην ενότητα του τουρισμού στην ορεινή περιοχή και τα εθνικά πάρκα όπου οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον υπεύθυνο της διεθνούς προστασίας των Άλπεων Stefan Wity, τον καθηγητή Νικόλαο Δ. Αβτζή  πρόεδρο του εθνικού πάρκου Ροδόπης, τον Γιώργο Δεμερίδη υπεύθυνο του φορέα διαχείρισης Δαδιάς, τον Andreas Pusch διευθυντή του εθνικού πάρκου Harz,  τον υπέρμαχο του περιπατητικού τουρισμού και συγγραφέα Ortwin Widmann που αναφέρθηκε σ΄ ένα ελληνικό παράδειγμα την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στην Θάσο. Αναφορές υπήρξαν και στην ανάπτυξη του τουρισμού στους υγροβιότοπους, με ομιλητές εκπροσώπους από τους  φορείς διαχείρισης Δέλτα,  Ανδρέα Αθανασιάδη, Βιστωνίδας Μάνο Κουτράκη, λιμνών Κορώνειας και Βόλβης Μάριο Αστερίου, καθώς και μια σειρά άλλων θεματικών ενοτήτων που παρουσίαζαν ενδιαφέρον. 


Το κλείσιμο έκανε με την εξαγωγή των συμπερασμάτων ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Wolfgang Hoelscher Obermaier, o Nίκος Μίχος σύμβουλος ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υπενθυμίζοντας ότι η 3η Ελληνογερμανική συνέλευση θα γίνει  στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην συμπρωτεύουσα.


Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής εξειδικεύει στο «Χ» στόχους και συμπεράσματα

Είναι μια παγκόσμια οικονομική δύναμη, σήμερα η Γερμανία που είναι πρώτη στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών, αυτό δείχνει ότι έχει περάσει την Αμερική και την Κίνα, παράλληλα όμως αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία  της χρειάζεται στελέχη και σε κατώτερο και σε ανώτερο επίπεδο

Να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα ένθεν κι ένθεν


Οικοδεσπότης της συνάντησης με τους Γερμανούς, τον υφυπουργό, τους βουλευτές, τους δημοσιογράφους και ως πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μίλησε στο «Χ» για την ελληνογερμανική συνάντηση που προσδιορίστηκε να γίνει στην  η Καβάλα λόγω εποχής, τώρα που δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος άρα θα μπορούσαν να βρεθούν δωμάτια για τους φιλοξενούμενους, να τους δείξουν τις πλούσιες φυσικές αρετές της περιοχής μας, να υλοποιήσουν την σημερινή βιωματική περιήγηση στην Δράμα και την Ξάνθη και στα αρχαία της Καβάλας, χωρίς να προλάβουν να πάνε πιο μακριά, είτε στην Θάσο, είτε στην Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, στην Μαρώνεια και στα άλλα όμορφα μέρη της περιφέρειάς μας. «Όλα αυτά όμως υπονοούνται και εξάλλου τους έχουμε δώσει όλο το πληροφοριακό υλικό που έπρεπε να τους δώσουμε για να τους δείξουμε ότι η περιφέρεια μας είναι μια άλλη Ελλάδα. Αυτό είναι και το μότο της σημερινής συνάντησης, λέγανε να το πούνε «Η Ελλάδα αλλιώς», τελικά καταλήξαμε στο «Άλλη Ελλάδα», ότι υπάρχει μια Ελλάδα που δεν είναι η Ελλάδα των καταστροφών, των διαδηλώσεων, των παράλογων αποκλεισμών στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα λιμάνια. Είναι μια Ελλάδα που δουλεύει, που έχει ανθρώπινο πρόσωπο, που έχει ανθρώπους πάνω από όλα που δεν μεμψιμοιρούν, που αγωνίζονται να πετύχουν το καλύτερο σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές και πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα μπορεί να χαρακτηρίσει τελικά όλη την πατρίδα, όχι μόνο την περιφέρεια μας. Θέλουμε να το δείξουμε στους Γερμανούς οι οποίοι αυτή την στιγμή υφίστανται έναν επικοινωνιακό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδος από τα λαϊκά έντυπα κυρίως ή τον εθνικιστικό λαϊκισμό μιας μερίδας της Γερμανικής κοινωνίας, αυτά όλα τα βλέπουν και οι Γερμανοί οι ίδιοι και ανησυχούν και προφανώς θέλουν να αντιστρέψουν το κλίμα και παράλληλα να βοηθήσουν και την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή και η οικονομική της κρίση υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σχεδιασμός τελικά κ. δήμαρχε ποιος είναι;
-Καταρχάς τέτοιου είδους συναντήσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, σε μας βέβαια μπορώ να πω ότι η συνεργασία μας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά παντού και πάντα με τον Άρη Γιαννακίδη και τα στελέχη του πολιτικά και διοικητικά και ήδη μπορώ να πω σε μεγάλο βαθμό ότι η σημερινή συνάντηση έχει πετύχει τον στόχο της. Ο ένας στόχος σε πρώτο επίπεδο είναι να δείξουμε τις τουριστικές αρετές της περιφέρειας μας, ιδίως στον εναλλακτικό τομέα τουρισμού, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, οικολογικός, γευσιγνωστικός, γι? αυτό και σήμερα θα επισκεφτούμε  γνωστά οινοποιεία της Δράμας, με λίγα λόγια αυτός ο στόχος ότι κοιτάξτε εδώ τουριστικοί πράκτορες από την Γερμανία, ξενοδόχοι και ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, ελάτε να μας γνωρίσετε. Έγινε αυτό. Το δεύτερο επίπεδο είναι να μας δώσουν μια τεχνογνωσία, να μας μεταφέρουν την γνώση που έχουν γύρω από αυτά τα θέματα και κυρίως στον εναλλακτικό – αθλητικό κλπ τουρισμό και ο τρίτος στόχος που είναι υπαινισσόμενος, όχι εύκολα διακριτός αλλά νομίζω ότι διατρέχει όλες τις εργασίες του συνεδρίου και πέρα από αυτό, είναι να έχουμε πλέον μια διαφορετική εικόνα εμείς για τους Γερμανούς και οι Γερμανοί για εμάς. 

Βλέπουμε μια διαρροή επιστημόνων κι εργατικών χεριών προς το εξωτερικό που θυμίζει άλλες εποχές αφού η Ελλάδα δεν έχει προοπτικές πως το βιώνετε εσείς;
-Προετοιμάζεται ένα νέο «παιδομάζωμα», μια νέα μετανάστευση του πιο παραγωγικού και αξιόλογου δυναμικού μας, εργατικού και επιστημονικού. Είναι γεγονός ότι λόγω της σημερινής της ανάπτυξης, η Γερμανία και της υπογεννητικότητας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες στερείται του προσωπικού σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, είτε γιατρούς, είτε νοσοκόμους, είτε τεχνίτες ειδικευμένους σε διάφορους τομείς της οικονομίας και εδώ προσπαθεί να κάνει μια προσπάθεια προσέλκυσης τέτοιων εργαζομένων χωρίς να θεωρείται ότι είναι μετανάστευση με στόχο την πάγια πλέον και μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων στην Γερμανία. Ένα παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί, αυτό το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει και θα δούμε πως θα υλοποιηθεί στην Κρήτη, όπου υπάρχει μπόλικο εργατικό δυναμικό που ασχολείται στον τουρισμό, ξενοδοχεία, εστιατόρια το καλοκαίρι, τον χειμώνα όμως αυτοί όλοι βγαίνουν στην ανεργία και ο τουρισμός υπολειτουργεί. Έχουν στο μυαλό τους να προσελκύσουν τους εργαζόμενους αυτούς στην Γερμανία για να δουλεύουν εκεί το χειμώνα, εφόσον φυσικά γνωρίζουν την γλώσσα ή καλά αγγλικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης. Ήδη οι συζητήσεις γι? αυτή την πρόταση έχουν προχωρήσει αρκετά. Θα μπορούσε να γίνει και εδώ κάτι παρόμοιο. Επίσης οι Γερμανοί ζητούν πολύ ειδικευμένο ή προ-ειδίκευση εργατικό ? τεχνικό προσωπικό, δεδομένου ότι η βιομηχανία τους δεν έχει χάσει την δύναμη της, υπάρχει, είναι δυνατή και αξιόλογη. Είναι μια παγκόσμια οικονομική δύναμη, είναι πρώτη σήμερα η Γερμανία στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών, αυτό δείχνει την τεράστια οικονομική της δύναμη που διαθέτει. Έχει περάσει την Αμερική και την Κίνα, αυτό είναι φοβερό για μια χώρα μικρή συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα και την Σοβιετική Ένωση, αυτό όμως σημαίνει ότι η βιομηχανία χρειάζεται στελέχη και σε κατώτερο και σε ανώτερο επίπεδο και δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από Γερμανούς άρα λοιπόν ας έχουν το θάρρος και την πρωτοβουλία οι νέοι μας εδώ στην Ελλάδα, δεν είναι πλέον η κατάσταση τέτοια ώστε να περιμένουν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα και μάλιστα στο ελληνικό δημόσιο. Μπορούν να βρουν δουλειά στο Μόναχο το οποίο είναι μια ώρα από εδώ με το αεροπλάνο. Δεν είναι κάτι υπερβολικό, ένας νέος που θα δούλευε στην Καλαμάτα ή την Κρήτη ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να έρθει να δει τους γονείς του στην Καβάλα από ότι να πήγαινε να δουλέψει στην Γερμανία ή στην Νυρεμβέργη, την αδερφή μας πόλη. Εμείς θα το προωθήσουμε αυτό το μοντέλο και με την Νυρεμβέργη, ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις από την αδερφή μας πόλη σε παρόμοιο επίπεδο και ο κ. Φούχτελ μας ενθάρρυνε να το κυνηγήσουμε γιατί εδώ είναι η λογική όπου κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν είναι ένα παιχνίδι που κερδίζει ο ένας και χάνει ο άλλος, αλλά είναι μια πρακτική από την οποία θα κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Τί έχετε κρατήσει από τα λόγια του;
-Έχω κρατήσει την τεράστια επιθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα η οποία όπως προείπα υπονομεύει αυτή την στιγμή με την οικονομική της κρίση τις δομές και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Όπως καταλαβαίνετε εμείς είμαστε σε πολύ διαφορετική μοίρα από ότι η Ισπανία ή η Ιταλία που είναι από μόνες τους μεγάλες αγορές και βιομηχανικές χώρες που δεν έχει σταματήσει η αγροτική παραγωγή, ενώ σ? εμάς μοιάζουν όλα να έχουν παραλύσει. Αυτό έχει εντοπίσει η κ. Μέρκελ αλλά και τα άλλα κόμματα της Γερμανίας, όλο το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις συνελεύσεις τις επιχορηγούν οικονομικά τα κομματικά ιδρύματα. Εκεί τα ιδρύματα των πράσινων ? των σοσιαλδημοκρατών και των χριστιανοδημοκρατών έχουν πλέον εγκατασταθεί στην περιοχή μας. Το ίδρυμα των χριστιανοδημοκρατών είναι αυτό το οποίο χρηματοδοτεί την σημερινή συνάντηση κατά μεγάλο μέρος, ένα άλλο μεγάλο μέρος των εξόδων το έχει αναλάβει η ΠΕΔ και η Περιφέρεια και οι πράσινοι έχουν εγκατασταθεί νομίζω στην Αθήνα και οι Σοσιαλδημοκράτες στην Σόφια, θεωρούν δηλαδή την νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια ενότητα που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Βούλγαροι νέοι που ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες έχουν ήδη πιάσει δουλειά σε κτηνοτροφικές μονάδες αγροτοκτηνοτροφικές της Γερμανίας που έχουν ερημώσει λόγω της υπογεννητικότητας και κατά συνέπεια πηγαίνουν εκεί και δουλεύουν. Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και με εμάς; Κανείς δεν το αποκλείει, εγώ επαναλαμβάνω ότι υπάρχει διάθεση όλου του γερμανικού πολιτικού συστήματος να βοηθήσει και μάλιστα όχι με όρους υποτέλειας, με όρους ανώτερου προς κατώτερου, αλλά με όρους ισότητας. Ο κ. Φούχτελ μας αφηγήθηκε πως μαζί με τον πρόεδρο της ένωσης δήμων και κοινοτήτων της Βάρης ? Βυτεμβέργης που είναι εδώ σήμερα καλεσμένος μας, παραμονή Χριστουγέννων καθόντουσαν στο σπίτι του κ. Φούχτελ και σχεδίαζαν τα επόμενα τους βήματα όταν οι άλλοι διασκέδαζαν και αυτό δείχνει πόσο σοβαρά έχουν πάρει το ρόλο τους και πόσο μελετημένες και προσεκτικές και συγκροτημένες είναι οι αποφάσεις τους με την μέγιστη δυνατή διακριτικότητα. Δεν θέλουν να δείξουν ότι έρχονται εδώ ως επικυρίαρχοι να ζητήσουν εργατικό δυναμικό και φόρο υποτέλειας, κι αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπ όψιν», θα πει ο δήμαρχος Καβάλας. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr