Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Πως μεταφράζεται αυτό στην τσέπη των καταναλωτών;
Ο παραγωγός μήλων κος Καρύδης και ο ιδιοκτήτης οικοτεχνίας χυμού ροδιού Στέφανος Κωστόπουλος περιγράφουν την κατάσταση στον «Χ»
Ρεπορτάζ Αλεξάνδρα Καρδαμήλα
Η εκτεταμένη ξηρασία, οι αυξημένοι άνεμοι και η παρατεταμένη ζέστη φαίνεται να έχουν επηρεάσει την παραγωγή προϊόντων και αγαθών. Αυτό φυσικά δυσκολεύει τη ζωή παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών.
Ικανοποιητική δουλειά - χαμηλό κέρδος
«Η δουλειά είναι ικανοποιητική αλλά δεν έχει μεγάλο ποσοστό κέρδους για τον παραγωγό», ανέφερε ο παραγωγός κος Καρίδης ο οποίος ασχολείται με την καλλιέργεια και πώληση μήλων, συμπληρώνοντας πως το κόστος για τους παραγωγούς είναι δυσβάστακτο, εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης.
Τα μήλα έχουν απαιτητική διαδικασία όσον αφορά τη σπορά, την ανάπτυξη και τη διαδικασία συγκομιδής, καθώς ο παραγωγός ασχολείται με αυτή και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τον κο Καρίδη. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται στο 1,5 ευρώ, την οποία χαρακτήρισε πολύ χαμηλή σε σύγκριση με το βαρύ κοστολόγιο.
Μεγάλη ακαρπία στην ελιά
Η επιχείρηση ασχολείται κατά 80% με την παραγωγή μήλων και 20% με σιτάρια, ελιές και κυδώνια. «Οι καρπός της ελιάς φέτος γνωρίζει μεγάλη ακαρπία. Αν πέρσι υπήρχε 100% στην παραγωγή της ελιάς φέτος αυτή κυμαίνεται στο 5%. Η Μαρώνεια που έχει ως βασικό αγαθό την ελιά, φέτος δεν παράγει ελιές», επεσήμανε ο παραγωγός με το γεγονός να έχει ήδη μεταφραστεί με αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου.
Σε κρίση και η παραγωγή ροδιού
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η επίσημη περίοδος του ροδιού. Το ρόδι αυτών των μηνών είναι μικρό σε μέγεθος, με λεπτή φλούδα, γλυκό και με σκούρο χρώμα, όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης οικοτεχνίας που παράγει χυμό ρόδι Στέφανος Κωστόπουλος από την Ξυλαγανή.
Χαρακτηριστικό της οικοτεχνίας είναι πως ο χυμός διατίθεται καταψυγμένος, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα σωστής διατήρησής του. «Υπάρχει ζήτηση αλλά υπάρχουν αρκετοί που πουλάνε νωπό -όχι κατεψυγμένο- χυμό το οποίο είναι παράνομο και επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Όλοι οι φρέσκοι χυμοί αν δεν περάσουν μία επεξεργασία εμπεριέχουν τον κίνδυνο οι μύκητες που περιέχουν να υποστούν ζύμωση και έτσι να αλλάξουν τη σύσταση του χυμού», είπε ο παραγωγός.
Ρόδι: H υπερτροφή που βοηθά στο αίμα
Το ρόδι έχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το γνωστό σε όλους πορτοκάλι. Βοηθάει ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα, χαμηλό αιματοκρίτη, αναιμία, κτλ. και στην πίεση.
Ο παραγωγός παραδέχτηκε πως φέτος στη Ροδόπη ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών με αρκετά σκασίματα στα ρόδια. «Αυτό οδηγεί στην προσεχτική διαλογή, στο κόψιμο για την χυμοποίηση, γεγονός χρονοβόρο και κοστοβόρο», σημείωσε.
«Φέτος τα ρόδια επηρεασμένα από τις καιρικές συνθήκες βγάζουν άλλη γεύση. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της φύσης και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Εδώ και τρία χρόνια εμείς απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις τιμών. Πουλάμε όπως και πριν 2 ευρώ τον καρπό. Οι τιμές στα μπουκάλια κυμαίνονται από 2,5 ευρώ τα 250 ml, 3 ευρώ τα 500ml και 5 ευρώ το 1 λίτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το αύριο ζοφερό… η λύση του εξωτερικού πάντα μέσα στο πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον Στ. Κωστόπουλο λόγω της περιοχής αντιμετωπίζει προβλήματα με την μη ύπαρξη μεταφορικών εταιριών που να διαθέτουν καταψύκτες, έτσι η μεταφορά των προϊόντων δεν είναι εφικτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ψάχνοντας άλλες διεξόδους.
Ο απόφοιτος Νομικής ανέφερε πως «η παραγωγή είναι ήδη μειωμένη φέτος αλλά προσπαθούμε να τηρούμε τις τιμές σταθερές, παράγοντας άλλα προϊόντα», και παραδέχτηκε πως η λύση του εξωτερικού είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, σε εργοστάσιο όπως όλοι οι υπόλοιποι.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News