Όταν βάζεις τα παιδιά στην κουζίνα | xronos.gr
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ

Όταν βάζεις τα παιδιά στην κουζίνα

01/06/12 - 12:00
kouzina_0.jpg

Μοιραστείτε το

Η Γιώτα Μήτσιου Πολυχρονίδου γνωστή μαγείρισσα αγαπημένων τηλεοπτικών εκπομπών στην Γερμανία κυκλοφόρησε το βιβλίο της στα ελληνικά κι αφορά όλες τις οικογένειες Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου

"Το μαγείρεμα και το φαγητό είναι απόλαυση", αυτή ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η φιλοσοφία μου. Ως εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών βίωσα όλες τις δυσκολίες που αφορούν την συμβίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, αλλά δεν ξέχασα ποτέ την φιλοσοφία μου. Με αυτό το βιβλίο καταθέτω όλες μου τις εμπειρίες, μεγαλώνοντας τα τρία μου παιδιά και θέλω να προσφέρω σε όλους τους γονείς τις γνώσεις τις συνταγές και τις εμπειρίες μου με την οικογένεια. Φυσικά έκανα λάθη, προσπάθησα και είχα έναν μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσω εδώ. Οι περισσότερες μητέρες σήμερα εργάζονται. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό οι συνταγές να είναι απλές υγιεινές και νόστιμες». Μας μιλά με ηρεμία γνώση και άπταιστα ελληνικά αν και έζησε πολλά χρόνια στην Γερμανία η Γιώτα Μήτσιου Πολυχρονίδου που υπογράφει το βιβλίο «οικογένεια στην κουζίνα» όπου όλοι παίρνουν ρόλους. Η ίδια ήταν από τις πιο διάσημες μαγείρισσες στις αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές της Γερμανίας ως ιδιοκτήτρια εστιατορίου που προωθούσε την ελληνική και την μεσογειακή κουζίνα με αγνά υλικά. Την συναντήσαμε στο Ελληνογερμανικό φόρουμ στην Καβάλα και μιλήσαμε μαζί της.

Τι ακριβώς κάνατε στην Γερμανική τηλεόραση;
-Αυτό έχει λίγο μακρινές ρίζες. Ζούσα στην Γερμανία όπου  και ζώντας εκεί είχα ένα εστιατόριο παράλληλα με τις σπουδές μου ως φιλόλογος και το εστιατόριο αυτό είχε μεγάλη επιτυχία και από εκεί ξεκίνησε η συμμετοχή μου  σε κάποια γερμανικά βιβλία μαγειρικής και μετά με κάλεσαν και στην γερμανική τηλεόραση, αρχικά σε μια εκπομπή που έπαιζε σε όλη την Γερμανία και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, ήταν το 2001 και ήμουν η πρώτη που έκανε κολοκυθοκεφτέδες στην Γερμανία.  Από εκεί και μετά έγινε πανικός στην Γερμανία, μετά είχε συνέχεια η παρουσία μου σε  εκπομπές μαγειρικής  όπου με καλούσαν. Στην πορεία για το 2004 για τους Ολυμπιακούς, μου είχαν δώσει εκπομπή από την Κολονία, μαγείρευα  όλα αυτά αυτά που πρόσφεραν στους αθλητές στο Ολυμπιακό χωριό, ήταν πάρα πολύ ωραία, μεσογειακή – υγιεινή ? ελαφριά και πολύ νόστιμη κουζίνα. Η κουζίνα μου βασίζεται στα ελληνικά μεσογειακά προϊόντα. Δεν μαγειρεύω βαριά, χρησιμοποιώ τα προϊόντα του τόπου μου, αποφεύγω στην Ελλάδα να χρησιμοποιώ μοτσαρέλα, είναι φυσιολογικό, θα χρησιμοποιήσω ανθότυρο, οι συνταγές μου είναι φτιαγμένες γι’ αυτό ενδιαφέρομαι τόσο για τα τοπικά και είμαι εδώ, θέλω να δω στην Καβάλα τι παράγουν, τι συνταγές μπορούμε να φτιάξουμε, να τις διαμορφώσω λίγο πιο ελαφριές ή λίγο πιο γκουρμέ, αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα.  

Η έδρα σας τώρα που επιστρέψατε στην πατρίδα;
-Η έδρα μου είναι Θεσσαλονίκη, στο Ωραιόκαστρο. Έχω  κι εδώ μια καθημερινή εκπομπή που λέγεται «οικογένεια στην κουζίνα», στην Θεσσαλονίκη, πηγαινοέρχομαι Γερμανία φυσικά, μεταφράζω το βιβλίο μου στα  γερμανικά και το περιμένουν στην Γερμανία. Έχει 108 συνταγές, βασίζεται στην μεσογειακή κουζίνα, όπου έχω συμμετοχή των παιδιών. Για μένα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο τα παιδιά στην κουζίνα. Έχει φιλοσοφία αυτό το βιβλίο, είναι πως μεγαλώνω σωστά τα παιδιά μου, σαν μητέρα εργαζόμενη όπως ήμουν και εγώ, με τρία παιδιά τα οποία έχω μεγαλώσει έχοντας εστιατόριο αλλά μαγειρεύοντας στο σπίτι, ήθελα να μάθουν να τρώνε σπανακόριζο και όχι σουβλάκια. Ήθελα να μάθουν να τρώνε σωστά, να αγαπήσουν την οικογένεια και όταν κάνουν δικά τους παιδιά να ξέρουν ότι μαγειρεύουμε στο σπίτι και τρώμε όλοι μαζί παρέα, αυτό έχει μεγάλη σημασία, με τον παππού, με την γιαγιά, συζητάμε, συνυπάρχουμε. Έτσι μεγάλωσαν τα δικά μου, είναι τώρα και οι 3 στη Γερμανία, φοιτητές τα δύο και η μεγάλη ήδη δουλεύει και μαγειρεύουν στο σπίτι, συναντιούνται όλοι μαζί, καλούν φίλους, έχει μεγάλη σημασία αυτό για μένα».

Η συγγραφέας μας μιλά με πολύ αγάπη για την αξία του σπιτικού και χειροποίητου φαγητού  που επανέρχεται. Με το γλυκό και την χειροποίητη μαρμελάδα, φτιάχνει το παιδί με τη μαμά ή και χωρίς αυτήν, κάτι προσωπικό, το οποίο μπορεί να δωρίσει σε ένα καλό φίλο. «Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι περνάμε χρόνο μαζί με τα παιδιά μας και αυτό είναι ανεκτίμητο. Στα παιδιά μου άρεσε πολύ να ζυμώνουν και να πλάθουν με ζυμάρι, να κόβουν μανιτάρια και αγγουράκια. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορούν να βοηθήσουν. Προτιμούσα να τα απασχολώ μαζί μου στην κουζίνα και να συζητάμε ταυτόχρονα, από το να κοιτάζω συνέχεια τι κάνουν και έτσι περνούσαμε πολύτιμο χρόνο μαζί. Μετά από το μαγείρεμα ήταν η ώρα που θα έτρωγε όλη η οικογένεια μαζί, κάτι που ήταν ουσιαστικό και σημαντικό για τα παιδιά. Αν δεν γίνεται καθημερινά, τότε καθιερώστε το Σαββατοκύριακο. Απολαύστε την όσο μπορείτε με τα παιδιά σας. Θα το εκτιμήσουν!

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr