Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Το τελευταίο δίμηνο εισέρχονταν καθημερινά από τη Βουλγαρία στην Ξάνθη ξύλα αξίας 160.000 έως 190.000 ευρώ «Δεν γνωρίζουμε ποια είχαν παραστατικά και ποια όχι, γιατί δεν είχαμε την δυνατότητα να ελέγξουμε», είπε αγανακτισμένος ο πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης
Πολλές χιλιάδες ευρώ είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν τις χειμωνιάτικες μέρες από πολίτες της βόρειας Ελλάδας για την αγορά ξυλείας, όμως τα χρήματα αυτά δεν πήγαν στις τσέπες Ελλήνων επαγγελματιών, αλλά Βουλγάρων. Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης κάνοντας γνωστό ότι το τελευταίο δίμηνο εισέρχονταν ημερησίως από τη Βουλγαρία στην Ξάνθη ξύλα αξίας 160.000 έως 190.000 ευρώ. «Δεν γνωρίζουμε ποια είχαν παραστατικά και ποια όχι, γιατί δεν είχαμε την δυνατότητα να ελέγξουμε», είπε αγανακτισμένος ο πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης και πρόσθεσε, «μόνο από τα καυσόξυλα, θεωρώ ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα. Μόνο στο νομό Ξάνθης το τελευταίο δίμηνο εισέρχονταν καθημερινά από την Βουλγαρία ξύλα αξίας 160 με 190 χιλιάδες ευρώ.
Και δεν γνωρίζουμε αν όλα ήταν με παραστατικά ή χωρίς, γιατί δεν είχαμε την δυνατότητα να ελέγξουμε. Πάντως στοιχεία μας λένε ότι καθημερινά εδώ και δύο μήνες, την περίοδο του κρύο, λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου, εισέρχονταν από τα βόρεια σύνορα μας καυσόξυλα αξίας μέχρι190 χιλιάδες ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο οι νόμιμοι Έλληνες έμποροι, να παρακαλούν τους εμπόρους ξυλείας της Βουλγαρίας να φέρουν ξύλα. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε πρόβλημα γιατί είχε χιόνια στην Βουλγαρία με αποτέλεσμα να ξεμείνει η αγορά μας από ξύλα. Αυτό ιδιαίτερα θεωρώ ότι ήταν διπλά εγκληματικό εκ μέρους της πολιτείας διότι στην Ξάνθη έχει να ξυλευτεί ο δασικός μας πλούτος δύο χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα, να χάνονται χρήματα, να χάνονται μεροκάματα από την ορεινή περιοχή και από τους συνεταιρισμούς και εκτός αυτού να φεύγουν χρήματα προς την Βουλγαρία. Είναι κρίμα τέτοιες περίοδοι για την χώρα μας κάποια πράγματα να λειτουργούν ακόμη και σήμερα μετά το δεύτερο μνημόνιο μ’ αυτό τον τρόπο».
Σόμπες Βουλγαρίας πωλούνται παράνομα στην ορεινή Ξάνθη
Το παραεμπόριο όμως δεν περιορίζεται μόνο στα καυσόξυλα, αφού το Επιμελητήριο Ξάνθης έγινε αποδέκτης καταγγελιών, ακόμα και για παράνομο εμπόριο σομπών στην ορεινή περιοχή. «Μου έγινε μια καταγγελία για την ορεινή περιοχή, συγκεκριμένα για την Σταυρούπολη, για τον δρόμο πηγαίνοντας για Κεχρόκαμπο.
Είχε στηθεί μια βουλγαρική νταλίκα είχε ανοίξει τις καρότσες και πουλούσε σόμπες χωρίς να υπάρχει έλεγχος. Αυτό καταγγέλθηκε στην αστυνομία και πήγαν και τους μάζεψαν και δρομολογήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Τέτοια περιστατικά δυστυχώς θα έχουμε από εδώ και πέρα εκατοντάδες», είπε ο κ. Μωραΐτης.
Ένα βήμα πριν τη λειτουργία των Κλιμακίων Ελέγχου
Όλα τα παραπάνω περιστατικά επιτάσσουν την άμεση σύσταση των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου, όπου έμποροι και επαγγελματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους ώστε να μπει ένας φραγμός στο φαινόμενο του παραεμπορίου. Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου 20 μέρες, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση εκ μέρους όλων Επιμελητηρίων, των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της ΑΜΘ, για το θέμα και μάλιστα είχε κατατεθεί σχετικό υπόμνημα με αίτημα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη σύσταση και λειτουργία των Κλιμακίων Ελέγχου.
«Η σχετική νομοθεσία και ο έλεγχος κλιμακίων αυτών πέρασε από τις 2 Φεβρουαρίου στην αιρετή περιφέρεια. Δώσαμε προθεσμία περίπου 15 μέρες προκειμένου να οργανωθεί ο νέος φορέας και να μπορέσει να οργανώσει αυτό που δεν μπόρεσε να οργανώσει για 14 περίπου μήνες η διοικητική περιφέρεια του Θύμιου Σώκου.
Οι 15 μέρες πέρασαν. Ήδη εμείς σαν συντονιστής φορέας είχαμε υποχρέωση να στείλουμε στην περιφέρεια το έγγραφο και να τους υπενθυμίσουμε αυτά που είχαμε πει στο υπόμνημα. Στις 1 Μαρτίου εστάλη αυτό το υπόμνημα στην περιφέρεια και δώσαμε προθεσμία μιας εβδομάδας για να μας απαντήσουν. Ζητούμε να μας πουν αν συγκροτήθηκαν τα κλιμάκια, αν έχουν γίνει έλεγχοι, αν έχουμε κάποια σχετικά αποτελέσματα από τους συγκεκριμένους ελέγχους. Θα αξιολογήσουμε την απάντηση της περιφέρειας και σύντομα θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στην κοινωνία της περιφέρειας, του νομού Ξάνθης, του νομού Ροδόπης και γενικά σε όλη την κοινωνία της περιοχής μας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν από τον τόπο μας τον πλούτο και δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανιστεί το εμπόριο, το νόμιμο εμπόριο στην περιοχή μας, ούτε θα επιτρέψουμε να χάνονται από 1,6 έως 2 δις ευρώ από τα βόρεια σύνορα μας, από τις διόδους που υπάρχουν, από τον Προμαχώνα έως το Ορμένιο», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης.
Πάντως σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ οριστικοποιήθηκε η διαδικασία μεταβίβασης της αρμοδιότητας σύστασης των Κλιμακίων Ελέγχων στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News