Περιφερειακό όχι στον φράχτη του Έβρου | xronos.gr
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Περιφερειακό όχι στον φράχτη του Έβρου

16/02/11 - 12:00
syrmatoplegma_0_0.jpg

Μοιραστείτε το

Περισσότερες οι φωνές κατά της δημιουργίας του, όπως και κατά των πλωτών κέντρων κράτησης στην Αλεξανδρούπολη Ομοφωνία στην ανάγκη να υπάρξει μία σταθερή μεταναστευτική πολιτική και αιχμές Γιαννακίδη στον Γιώργο Πεταλωτή, γιατί δεν παρέστη στο συμβούλιο να ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Κατά της δημιουργίας του φράχτη στον Έβρου, αλλά και των πλωτών κέντρων κράτησης μεταναστών, τάχθηκε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας, παράλληλα, από την κυβέρνηση μία σταθερή μεταναστευτική πολιτική. Το μεταναστευτικό αποτέλεσε το πρώτο θέμα τετράωρης συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κτίριο της πρώτης Νομαρχίας Ροδόπης. Στο περιφερειακό συμβούλιο εκλήθησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης και Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστος Δετσαρίδης και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», Ελένη Βεληβασάκη. Προηγουμένως, όμως, η παράταξη του Γιώργου Παυλίδη φρόντισε να αναστατώσει το συμβούλιο, όταν κατήγγειλε στο προεδρείο ότι η συνεδρίαση είναι παράνομη. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση, ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στη Βύσσα και όχι στην Κομοτηνή. Όταν ο πρόεδρος του εξήγησε ότι δεν ελήφθη ομόφωνη απόφαση, απλά κατατέθηκε μία πρόταση, ο κ. Παυλίδης αντέδρασε και μαζί με την παράταξή του αποχώρησε από την αίθουσα. Έτσι, επέλεξε να απουσιάζει από τη συζήτηση του σημαντικότερου ζητήματος που απασχολεί όχι μόνο τη Θράκη, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.



Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων η ανάγκη εφαρμογής μίας σταθερής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δε θα αντιμετωπίζει τον Έβρο ως φυλακή. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, παραδέχτηκε τη βούληση της κυβέρνησης να ληφθούν μέτρα, αλλά προσέθεσε ότι όλη αυτή η φιλολογία, για πλωτά κέντρα, στρατόπεδα, προβληματίζει τους κατοίκους. Ζήτησε τη δημιουργία ενός πρώτου κέντρου υποδοχής και καταγραφής μεταναστών στην Ορεστιάδα, το οποίο θα στελεχωθεί με ανθρώπους της περιοχής. Επιπλέον, ζήτησε να αποδεσμευτεί το προσωπικό της αστυνομίας από τη διαχείριση της μετανάστευσης και να ασχοληθεί με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανόητο» τον φράχτη. Η λύση στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Ε.Ε. να πληρώσει στην Τουρκία: «αν οι Τούρκοι πάρουν τα χρήματα που τους αντιστοιχούν με όσα τους αφήνουν αυτοί οι άμοιροι λαθρομετανάστες από την αντίθετη πλευρά των συνόρων από ότι η Ελλάδα και δεν μπαίνουν πια, φυλάσσοντας σωστά τα σύνορα τους οι Τούρκοι, τότε θα λυθεί και το πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι απλά τα πράγματα». Το καθεστώς ασύλου ανέπτυξε στην ομιλία του ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστος Δετσαρίδης, ενώ στην προστασία κυρίως των ανήλικων προσφύγων αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», Ελένη Βεληβασάκη.

Των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων σε μια απόλυτα γόνιμη και δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία ανεδείχθησαν οι παράμετροι και εκτιμήθηκαν τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στην προσφυγοποίηση και την οικονομική μετανάστευση.  Οι συμμετέχοντες στον διάλογο ζήτησαν την εφαρμογή εκείνων των πολιτικών που θα εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και ταυτόχρονα, συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή των διεθνών κανόνων περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων και των μεταναστών. Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε σχετικά: «Το μήνυμα που δώσαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ότι δεν μπορεί κανένας να αποφασίζει για εμάς, χωρίς τη δική μας φωνή και παρουσία». Το περιφερειακό συμβούλιο να απορρίψει τον φράχτη και να θεωρήσει τα πλωτά και τα κέντρα υποδοχής ως απαράδεκτα, πρότεινε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Τάκης Χαρίτου. Κάλεσμα στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, καθώς και στη δημιουργία στρατοπέδων φυλάκισης μεταναστών, είτε σε πλωτά είτε σε χερσαία εδάφη, απεύθυνε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης. Ναι στον φράχτη υπό τον όρο ότι θα συνοδευτεί από άλλες ρυθμιστικές διατάξεις οι οποίες θα επιλύουν το πρόβλημα και δεν θα το μεταθέτουν, είπε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργος Παυλίδης.



Πάντως, με προτάσεις ήρθανε οι σύμβουλοί του και μάλιστα αξιόλογες. Όπως αυτή του Δημήτρη Πέτροβιτς να θεσμοθετηθεί – όπως σε όλους τους ΟΤΑ – περιφερειακό συμβούλιο ένταξης μεταναστών με έργο την καταγραφή και διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ως προς την ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες, την επαφή τους με δημόσιες και δημοτικές αρχές, την υποβολή εισηγήσεων προς το περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη περιφερειακών και τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τους δήμους εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε και ο σύμβουλος Σταύρος Παπαθανάκης. Πρότεινε να δημιουργηθεί κέντρο μεταναστευτικής πολιτικής στην Ορεστιάδα, εκεί όπου στεγάζονταν το δίκτυο νομαρχιών Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών μεταξύ των τριών χωρών.

Ομολογήθηκε ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών στη Ροδόπη και τον Έβρο είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που ολοένα αυξάνουν. Τέλος, εκφράστηκαν σαφείς αντιρρήσεις για την κατασκευή του λεγόμενου «φράχτη» στον Βόρειο Έβρο, καθώς και του πλωτού κέντρου φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη, αφού η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμβούλων θεώρησαν τις σκέψεις αναποτελεσματικές και ίσως αντιβαίνουσες με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Αλιευτικό καταφύγιο στα Λιμενάρια Θάσου 7 εκ. ευρώ


Ακολούθησε η συζήτηση υπηρεσιακών ζητημάτων και ο ορισμός μελών επιτροπών. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης που αφορά στη Θάσο. «Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του οικείου δήμου της Θάσου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για την υλοποίηση ενός μεγάλου διαχρονικού αιτήματος που αφορά τον οικισμό των Λιμεναρίων. Ένα έργο που υπολογίζουμε στα 7 – 7,5 εκ ευρώ, το οποίο θα προσδώσει προστασία στις κτιριακές υποδομές των καταστημάτων που πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα,  είναι ένα αναπτυξιακό έργο, καθώς πρόκειται για ένα αλιευτικό καταφύγιο, μια μαρίνα, που οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν εδώ και χρόνια, διατρανώνοντας το αίτημά τους να υλοποιηθεί. Είναι ένα από τα πρώτα έργα τα οποία έχουμε ξεμπλοκάρει και τα οποία θα αποτελέσουν έργα ένταξης στο 4ο ΚΠΣ» δήλωσε.  Η σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Συμφωνήθηκε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ν’ αναδειχθούν ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής καθώς και βιοποικιλότητας. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr