Πεζοπορία χιλιομέτρων για προσκύνημα στην Παναγιά Φανερωμένη | xronos.gr
ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πεζοπορία χιλιομέτρων για προσκύνημα στην Παναγιά Φανερωμένη

23/08/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Από χθες οι εκδηλώσεις και η ατμόσφαιρα του πανηγυριού με εκατοντάδες πιστούς που προσκυνούν την θαυματουργή εικόνα Παγωμένα νερά για τους περιπατητές προσφέρθηκαν από γνωστό γυμναστήριο ενώ παρά την ζέστη κανένας δεν μίλησε για κόπωση και ταλαιπωρία Και ποδηλατάδα από τα μέλη του Θράκα ιππέα που θα καθιερωθεί κάθε χρόνο

Ο εορτασμός της μονής Βαθυρρύακος  ή της Παναγίας Φανερωμένης όπως την ξέρει ο λαός, ξεκίνησε από χθες παραμονή της μεγάλης γιορτής και ολοκληρώνεται σήμερα. Εκατοντάδες πιστοί κι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αλλά και γυναίκες όλων των ηλικιών περπάτησαν τα 9 χιλιόμετρα της διαδρομής από τη Κομοτηνή μέχρι το μοναστήρι για να ανάψουν το κερί και να προσευχηθούν στην χάρη της Παναγίας της Φανερωμένης. Ο ποδηλατικός σύλλογος Θράκας ιππέας οργάνωσε ποδηλατάδα που σκέφτεται να την καθιερώσει  κάθε χρόνο την παραμονή της μεγάλης γιορτής τηρώντας ένα έθιμο ου ζωντανεύει μια παράδοση δεκαετιών. Παγωμένα νερά υπήρχαν σχεδόν στο μέσο της διαδρομής προσφορά του γυμναστηρίου Αρμονία ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση όσοι ολοκλήρωναν το τάμα τους φτάνοντας με τα πόδια στο ναό, άναβαν το κεράκι και δροσιζόταν από τον αγιασμό που υπήρχε.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 

Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους ο τότε μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος έδωσε το τιμητικό προσωνύμιο «Παναγία Φανερωμένη Βαθυρρύακος». Ο πρώτος σχετίζεται με τον όντως θαυμαστό τρόπο με τον οποίο εφάνη και ευρέθη η ιστορική εικόνα της Θεομήτορος.
Σύμφωνα με την παράδοση η Θεοτόκος επέλεξε να εμφανιστεί σε Οθωμανό Αγά (τσιφλικά), ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος «Κηρ – Τσιφλίκ» σε μέρος ? τμήμα του οποίου υπήρχε η περιοχή Φατήρ ? Γιακά πλησίον του άλλοτε ισχυρού χειμάρρου Καρά ? Σου (μαρτυρία Στ. Κυριακίδη).
Ο Οθωμανός μουσουλμάνος Αγάς επί τρεις νύχτες έβλεπε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα φωτεινό σημείο και κατόπιν συνεννοήσεως με την τοπική εκκλησία έγινε ανασκαφή και ευρέθη η εικόνα. Δικαίως λοιπόν η θαυματουργός εικόνα ονομάστηκε «Φανερωμένη» λόγω του όντως θαυμαστού τρόπου της εμφανίσεώς της στον αλλόθρησκο Οθωμανό Αγά.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δόθηκε η ονομασία «Φανερωμένη» στην ιστορική και θαυματουργό εικόνα είναι τα πολλά και θαυμαστά «φανέντα» γεγονότα που συνδέονται με την εικόνα αυτή της Θεομήτορος. Δύο κορυφαία μετά την εύρεση της εικόνας γεγονότα συνδέονται με την «Φανερωμένη Παναγία». Το πρώτο σχετίζεται με τον θαυμαστό τρόπο εγκαταστάσεως της εικόνας, μετά την ανεύρεσή της, στον ιερό μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής. Επειδή λοιπόν πολλά χωριά της περιοχής διεκδικούσαν την εικόνα της Θεοτόκου, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί αυτή πάνω σε άμαξα ώστε τα άλογα ζώα να σταματήσουν την άμαξα εκεί όπου η Θεοτόκος επρόκειτο να εγκατασταθεί.

Τελικά η άμαξα σταμάτησε στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής, όπου η εικόνα παρέμεινε μέχρι στις 3 Ιουλίου του 1955, οπότε ο Μαρωνείας Τιμόθεος μετέφερε την ιερή εικόνα στη νεοανεγερθείσα ιερή μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Το δεύτερο θαυμαστό γεγονός που συνέβη κατά την εγκατάσταση της εικόνας στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής σχετίζεται με την θαυμαστή ίαση της ανάπηρης και κωφάλαλης εγγονής του Οθωμανού Αγά, η οποία επιβιβάστηκε στην άμαξα και θεραπεύτηκε. Ο δε τρίτος λόγος που συνετέλεσε στο να αποδοθεί η προσωνυμία «Φανερωμένη Βαθυρρύακος» σχετίζεται με την προσπάθεια του μακαριστού Μαρωνείας Τιμοθέου να εξαλειφθεί το ξενόφωνο τοπωνύμιο «Φατήρ ? Γιακά». Η πρωτοβουλία αυτή του μακαριστού Τιμοθέου βασιζόταν αφενός μεν στο γεγονός ότι η ημέρα της πανηγύρεως σε βάθος ετών γινόταν την 22α και 23η Αυγούστου κάθε έτους, που είναι η ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννεάμερα), κατά την οποία έχει επικρατήσει να προσδίδεται το προσωνύμιο «Φανερωμένη» στην Υπεραγία Θεοτόκο. Την Παναγία Φανερωμένη ασπάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη  και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και κυρίως απευθύνονται στην στήριξή  και την  χάρη της τα άτεκνα ζευγάρια. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr