Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Πόντιες μαγείρισσες διδάσκουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας
Κοινωνοί μερικών μυστικών της ποντιακής κουζίνας έγιναν 21 μαθητές και οι 12 καθηγητές τους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus, που «τρέχει» το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί κατάγονται από Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, φιλοξενούνται στην Κομοτηνή για μία εβδομάδα (αναχωρούν για τις πατρίδες τους την Κυριακή) και σε αυτήν την εβδομάδα περιηγούνται τη Θράκη γνωρίζοντας τις ομορφιές της.
Έτσι βρέθηκαν και στο Θρυλόριο, όπου τους περίμενε ένα μικρό εργαστήρι γαστρονομίας στην αίθουσα του ποντιακού συλλόγου «η Κερασούντα και το Γαρς». «Η κουζίνα δεν έχει σύνορα. Δίνουμε και παίρνουμε δάνεια. Τα παιδιά, θα μεταφέρουν αυτή τους την εμπειρία στις χώρες τους και θα μάθουν και τη συνταγή και ελπίζουμε να τα μαγειρεύουν και στα σπίτια τους», σχολίασε η πρόεδρος Χρύσα Μαυρίδου που εξ ονόματος του συλλόγου είχε πει αμέσως το «ναι» στην πρόταση του 4ου Γυμνασίου.
Πάντως από την έναρξη κιόλας του «σεμιναρίου» η ζύμη του πιροσκί θύμισε πίτσα στους Ιταλούς, ενώ τα ωτία (ποντιακό γλυκό) εντυπωσίασαν κυρίως λόγω του σχήματος τους και του «τρικ» που κάνουν οι Πόντιες γυναίκες για να δώσουν στη ζύμη το σχήμα του ανθρώπινου αυτιού.
Από την πλευρά της, η υποδευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής Δανάη Παντελίδου ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν το σχολείο για να κάνει ευχάριστη την παραμονή των φιλοξενούμενων παιδιών στην Κομοτηνή και εκτίμησε ότι «στο τέλος θα έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις γιατί το πιο ωραίο πράγμα που έχουμε στη Θράκη είναι η φιλοξενία. Και αυτό το εισπράττουν».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News