Ψηφιακή και βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια στην πράξη, στη Ροδόπη | xronos.gr

Ψηφιακή και βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια στην πράξη, στη Ροδόπη

29/03/25 - 9:00
Ψηφιακή και  βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια  στην πράξη,  στη Ροδόπη

Μοιραστείτε το

Με επιτυχία κι αρκετή συμμετοχή παρά την κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε το ανοικτό εκπαιδευτικό σεμινάριο – επίδειξη στον αγρό με θέμα «Ψηφιακή & Βιώσιμη Βαμβακοκαλλιέργεια στην Πράξη: Μετράμε το αποτύπωμα Άνθρακα παρακολουθούμε με Drones και εκπαιδευόμαστε για το Έδαφος, το Νερό και την Φυτοπροστασία»


Μετρήσεις αποτυπώματος, επίδειξη πεδίου και πτήσεις drones σε επιλεγμένο αγρό στο Νέο Σιδηροχώρι σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Την ευκαιρία να ενημερωθούν όχι απλώς στη θεωρία αλλά και στην πράξη, είχαν αγρότες και γεωπόνοι του τόπου μας, χάρη σε ένα πολύ ενδιαφέρον ανοικτό εκπαιδευτικό σεμινάριο – επίδειξη στον αγρό, που πραγματοποιήθηκε στον τόπο μας την Παρασκευή 28 Μαρτίου, με θέμα «Ψηφιακή & Βιώσιμη Βαμβακοκαλλιέργεια στην Πράξη: Μετράμε το αποτύπωμα Άνθρακα παρακολουθούμε με Drones και εκπαιδευόμαστε για το Έδαφος, το Νερό και την Φυτοπροστασία».

Πιο αναλυτικά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα #DigiAgriFood, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC) και το Ευρωπαϊκό Έργο Carbonica EU «Πρωτοβουλία Δέσμευσης Άνθρακα για Κλιματικά Ανθεκτική Γεωργία», τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ΑΕ, με την υποστήριξη των εταιρειών Agrotech και Κ&Ν Ευθυμιάδης διοργάνωσαν την πρωτοβουλία αυτή, που παρά την κακοκαιρία συγκέντρωσε αρκετή συμμετοχή κι ενδιαφέρον.

Επίδειξη στον αγρό
Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης ήταν στο πεδίο. Περί των 9 το πρωί οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, απ’ όπου μεταφέρθηκαν σε επιλεγμένο χωράφι κοντά στο Νέο Σιδηροχώρι. Εκεί έγιναν μετρήσεις αποτυπώματος κι επίδειξη πεδίου (Carbonica) και πτήσεις με drones (Agrotech).

Την αξία της μεγαλύτερης δυνατής αξιοποίησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τον τόπο, αλλά και την απαίτηση των καιρών ο πρωτογενής τομέας να είναι συνδεδεμένος με την τεχνολογία και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης. Στις δύσκολες εποχές που περνάει ο αγροτικός τομέας, ο στόχος όλων είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών. Προς αυτό τον σκοπό, εξήγησε ο Στ. Κουρούδης, πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από τους παραγωγούς των κοινοτικών επιδοτήσεων, μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, μειωμένο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές πώλησης.

Σημαντικές εκπαιδεύσεις
Μετά την επίσκεψη στον αγρό, ο κόσμος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε τρεις σημαντικές εκπαιδεύσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την εταιρία Agrotech και την εταιρία Κ & Ν Ευθυμιάδης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή.

Τον κόσμο καλωσόρισε και μίλησε για την αξία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, ο υπεύθυνος του Κόμβου Digiagrifood Γιάννης Αμαραντίδης. Τη διαρκή και ουσιαστική στήριξη του Πανεπιστημίου στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, με πρακτικό κι όχι θεωρητικό τρόπο, μετέφεραν ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, ο αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας Γιώργος Μπρούφας και το μέλος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μαρία Μιχαλοπούλου. Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, το λόγο είχαν τη δυνατότητα να πάρουν αγρότες, γεωπόνοι κι άλλοι επαγγελματίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακολούθησαν οι εξής θεματικές: «Γεωργία Άνθρακα: Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο γεωργικό τομέα», Παρουσίαση Προγράμματος και μετρήσεων, Carbonica EU. «Αρδευτικό νερό: ποιότητα, επιπτώσεις από την αγροτική δραστηριότητα, αξιοποίηση και σύγχρονες μέθοδοι», από το Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής, Ποιότητας Νερού και Αποβλήτων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης. «Ολοκληρωμένη διαχείριση εχθρών των Καλλιεργειών: Προκλήσεις & Προοπτικές για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Γεωργία», από το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. «Καλλιέργειες χαμηλών εισροών. Βελτίωση ποικιλιών βαμβακιού με τη βοήθεια συμβιωτικών εδαφομυκήτων», από το εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Ορεστιάδας. Agrotech, παρουσίαση. Κ&Ν Ευθυμιάδης, παρουσίαση. Ερωτήσεις – Συμπεράσματα.


Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr