Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Αναβάθμιση του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη, εξορθολογισμός του σωφρονιστικού συστήματος και αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και στα σχολεία
Ριζική αναβάθμιση του σχολικού μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη, ώστε να διδάσκεται με τρόπο διαδραστικό, με επισκέψεις σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δικαστικά μέγαρα, σε κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών. Εξορθολογισμός του σωφρονιστικού συστήματος, με αύξηση του ορίου της παιδικής ανηλικότητας από τα 18 στα 21 έτη. Αναβάθμιση του μέτρου της παροχής υποχρεωτικής κοινωφελούς εργασίας ως μέσο έκτισης της όποιας ποινής επιβάλλεται σε νέους ανθρώπους έως 25 ετών. Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με καθιέρωση ιδιωνύμου εγκλήματος – αδικήματος για τους εκδότες αθλητικών εντύπων που προκαλούν σε πράξεις βίας ενόψει αθλητικών αγώνων. Σύσταση κεντρικής πειθαρχικής επιτροπής από το υπουργείο παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις, της ΟΝΝΕΔ, που στο πλαίσιο της “Χάρτας νέων 2012” καταθέτει για οκτώ θεματικές ενότητες που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Ύστερα από τις παρουσιάσεις σε Φλώρινα, Πάτρα και Ν. Χαλκηδόνα, χθες παρουσίασε τις θέσεις της, αναφορικά με την παραβατικότητα των νέων στην Κομοτηνή. Με κεντρικό σύνθημα ?Ελλάδα ? Αλλαγή?, η πολιτική οργάνωση νέων της Νέας Δημοκρατίας, δημιούργησε μία δέσμη προτάσεων με στόχο τη γενιά του αύριο. Με στόχο όπως είπε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης «η δική μας η γενιά, να πάρει τις τύχες της στα χέρια της, αλλάζοντας πρακτικές και νοοτροπίες που έφτασαν τη χώρα μας σε αυτό το σημείο».
Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΞΗΣΗ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο χώρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Την παρουσία έκανε ο Σωτήρης Πανουτσόπουλος, δικηγόρος Αθηνών και υπεύθυνος τομέα Δικαιοσύνης του πολιτικού συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ. Χαρακτηρίζοντας ως ρηξικέλευθες τις προτάσεις της Οργάνωσης, δήλωσε ότι η παραβατικότητα των νέων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος που επιλέχτηκε αυτός ο τομέας, ώστε να προκαλέσει ένα διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα κυβερνήσουν τη χώρα από τις 6η Μαΐου. «Κάποτε η ΟΝΝΕΔ ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την κουβέντα για τα πανεπιστήμια, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κάποιοι θεωρούσαν ανεδαφική την πρόταση και είδαμε ότι έφτασε μετά από κάποια χρόνια να θεωρείται βασική παράμετρος των προγραμμάτων, τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας. Έτσι θεωρούμε ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις με τον καιρό θα ζυμωθούν και θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα και του κόμματος της ΝΔ και προφανώς κάθε κόμματος που θέλει να παρουσιάσει μια πρόοδο στον τομέα της παραβατικότητας των νέων».
Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Θεωρώντας, ότι η παραβατικότητα των νέων θα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα της, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της παιδείας, ο κ. Πανουτσόπουλος, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να τους προσφερθεί κοινωνική παιδεία. Δεν μπορείς να αξιώνεις από κάποιον να εφαρμόζει το νόμο, να μην παραβιάζει το νόμο, όταν δεν τον έχεις διδάξει, δεν του έχεις δείξει ποια είναι η νομοθεσία του κράτους στο οποίο ζει, είπε και πρόσθεσε ότι, «σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τη ριζική αναβάθμιση του σχολικού μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε αφορά μόνο κάποιες βασικές συνταγματικές αρχές, ενώ στην ουσία θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ο νέος και η νέα με τη βασική νομοθεσία, την ποινική της χώρας ώστε να μπορεί να αξιώνει το κράτος αργότερα από αυτόν να μην το παραβιάζει.

Επίσης θα πρέπει να διδάσκεται με τρόπο διαδραστικό, με επισκέψεις σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δικαστικά μέγαρα, σε κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών, θα πρέπει να συνδυάζει κάποιες δράσεις αλτρουιστικού χαρακτήρα, εθελοντισμού και προσφοράς του νέου στην κοινωνία, ώστε να του αναπτύσσονται αισθήματα αλληλεγγύης και όχι ατομισμού». Από εκεί και πέρα άλλος σημαντικός πυλώνας είναι ο εξορθολογισμός του σωφρονιστικού συστήματος. Έτσι προτείνεται, η αύξηση του ορίου της παιδικής ανηλικότητας από τα 18 στα 21 έτη, δηλαδή ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους ανηλίκους εγκληματίες μέχρι 18 ετών, θα πρέπει να επεκταθούν στους νέους έως 21 ετών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τη σχολική βία. Θέσης της είναι ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η αξίωση αποζημίωσης εκ μέρους των κηδεμόνων των ταραξιών και αποκατάσταση των ζημιών. Οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ, είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, σχολίασε ο κ. Πανουτσόπουλος, αφού όπως διαπιστώθηκε οι νέοι δείχνουν να προβληματίζονται έντονα, ως άμεσα θιγόμενοι από την οικονομική κρίση. «Η ΟΝΝΕΔ προσπαθεί να βγει στην πρωτοπορία, να προτείνει πράγματα τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν άμεσα αποτέλεσμα και μάλιστα οι περισσότερες από τις προτάσεις είναι προτάσεις που δεν έχουν σχεδόν το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή προτείνουμε πράγματα που είναι εφικτά, δεν θέλουμε ευχολόγια, προτείνουμε πράγματα που μπορούν να γίνουν».
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ
Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της νεολαίας στη διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος της ΝΔ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, είπε πως θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, τις προτάσεις που κατέθεσαν οι νέοι, στη χθεσινή εκδήλωση. Άλλωστε τόνισε η ΟΝΝΕΔ, είναι μία πολιτική οργάνωση νέων που πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο της ανανέωσης. Σημειώνοντας ότι η συμβολή της νεολαίας του κόμματος, στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, τη «Συμφωνία Εμπιστοσύνης 2012-2021», όπως επιγράφεται, ήταν καθοριστική και σε τομείς στους οποίους η νεολαία έχει ζωτικό χώρο. «Εκτιμώ ότι αυτή η πρωτοβουλία που στοχεύει στο ζήτημα της δικαιοσύνης είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, διότι ανοίγει το δημόσιο διάλογο και τον προβληματισμό πάνω σε θέματα τα οποία μέχρι τώρα ήταν ταμπού και ασχολούνταν μόνο από τους κλειστούς κύκλους των νομικών, των δικαστών, των εισαγγελέων ίσως και των δικηγόρων. Είναι σημαντικό ότι στη διαμόρφωση αυτών των θέσεων πρωταγωνιστούν παιδιά που σπουδάζουν νομική και άρα είναι και μελετημένη πάνω σε θέματα νέων αντιλήψεων που βρίσκονται σε ανάπτυξη στην νομική επιστήμη».
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
Ο κ. Στυλιανίδης εστίασε στο ζήτημα της ενδοσχολικής βίας, αναφέροντας προβλήματα που και ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο υπουργείο Παιδείας, την περίοδο των καταλήψεων, με το σπάσιμο κάποιων σχολείων. Αντιπροσωπευτικό είναι το σχολείο του Παγκρατίου στην Αθήνα, το οποίο όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ένα σχολείο που φοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως η κ. Αρβελέρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολλές άλλες προσωπικότητες. Ήταν δημόσια περιουσία με εξαιρετικά εργαστήρια και πλούσια βιβλιοθήκη, «που κάποιοι μπήκαν, νέοι κυρίως, όχι κατά την γνώμη μου όλοι μαθητές αλλά ελάχιστοι μαθητές, οι περισσότεροι εξωσχολικοί και αρκετοί αλλοδαποί οι οποίοι κινούνταν και στις παρυφές του κοινού ή του οργανωμένου εγκλήματος και κατέστρεψαν αυτή την περιουσία. Αυτή η περιουσία ανήκε στο δημόσιο, ανήκε στους φτωχούς γονείς, τους προσέφερε το κράτος αυτή την υποδομή για να μπορέσουν τα παιδιά τους να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για μόρφωση και στο μέλλον για εργασία, επομένως αυτή η πράξη δεν στρέφεται κατά κάποιας οικονομικής ολιγαρχίας όπως συνηθίζουν να λένε αυτοί οι κύκλοι αλλά στρέφονται κατά της κοινωνίας ευθέως. Μια από τις πολιτικές τότε που εμείς ακολουθήσαμε με συστηματικότητα, ήταν για πρώτη φορά να δηλώσω και ως αρμόδιος υπουργός εκπροσωπώντας το σύνολο της κυβέρνησης και της πολιτείας, ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και όχι απλώς θα ασκηθεί εναντίως τους ποινική δίωξη αλλά θα ασκηθεί και αστική αγωγή ώστε αυτοί να πληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν στην περιουσία του κόσμου, των παιδιών, των γονιών, των τοπικών οικογενειών και έτσι έγινε και εκεί σταμάτησε το φαινόμενο τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα που εγώ ήμουν υπουργός Παιδείας».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News