Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Ελάχιστοι οι κάτοικοι, ελάχιστες κι οι αφορμές κάποιος να επισκεφτεί τα χωριά της υπαίθρου, που παίρνουν «ζωντάνια» μόνο σε θρησκευτικές εορτές, εθνικές επετείους και πανηγύρια
Το σημαντικό κήρυγμα του Μητροπολίτη από τον Ίμερο, έθιξε ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας και πολιτείας. Το ερώτημα είναι: άκουσαν ή έκλεισαν τα αυτιά τους οι αυτοδιοικητικοί που ήταν παρόντες;
Το βράδυ της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου ο Ίμερος δεν θύμιζε σε τίποτα το παρελθόν. Σχεδόν όλο το χωριό συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, για τον πανηγυρικό εσπερινό και την περιφορά εικόνας. Κι όταν γράφουμε σχεδόν όλο το χωριό, κυριολεκτούμε, αφού σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2021, το χωριό αριθμεί μόλις 213 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων άνω των 60 ετών. Στην απογραφή του 1991, το χωριό «μετρούσε» σχεδόν 500 μόνιμους κατοίκους.
Ο Ίμερος, αν και κοντά στη θάλασσα, δεν κατάφερε να κρατήσει μόνιμο πληθυσμό, ελλείψει ουσιαστικών υποδομών και παρεμβάσεων από την πολιτεία, αλλά κι αλλαγής τρόπου ζωής, με την αστυφιλία να κυριαρχεί και το δημογραφικό πρόβλημα να γιγαντώνεται στην επαρχία.
Το συγκεκριμένο χωριό, πάντως, δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας σε όλη τη Ροδόπη, με εξαίρεση την Κομοτηνή, που βλέπει τον πληθυσμό της να καταρρέει και την πολιτεία να μην έχει πειστικές απαντήσεις. Εκτός από τους κατοίκους, στα χωριά μειώνεται η ζωντάνια, αλλοιώνεται η ταυτότητά τους και τίθεται σε αμφιβολία η ίδια τους η ύπαρξη μελλοντικά, αφού έχουν πληθύνει τα χωριά γερόντων που κινδυνεύουν… να εξαφανιστούν. Οι αφορμές για να επισκεφτεί κάποιος τα μικρά χωριά της υπαίθρου έχουν λιγοστέψει στα δάχτυλα των δύο χεριών, είναι κυρίως θρησκευτικά γεγονότα, εθνικές επέτειοι και κάποιο λαϊκό πανηγύρι. Όσο για τη νεολαία μεταξύ μόνιμων κατοίκων, αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση.
Το κήρυγμα του Μητροπολίτη
Θέλουμε τα παιδιά να μας αποκτούν γνώσεις και πτυχία, να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατά Θεό Σοφία, είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό. Η πραγματική σοφία, αποδεικνύεται με τα έργα, τον σεβασμό και την ηθική του καθενός, όπως θύμισε, και ζήτησε από όλους κι όλες να μη λειτουργούν εγωιστικά, αλλά να επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί της σοφίας προς όφελος του συνόλου.
Χωρίς να ονοματίζει κάποιον, παίρνοντας «πάνω» του την αλληγορία, ζήτησε από όλους να σταματήσουν να λειτουργούν εγωιστικά και να ενώσουν ιδέες, στόχους και δυνάμεις για το καλό του τόπου μας, που δοκιμάζεται. Στην πρώτη σειρά, παρίσταντο ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο νέος όπως όλα δείχνουν αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Ταπατζάς, ο εκλεγμένος δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου κι ο αντιδήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Μιχάλης Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων. Άκουσαν, όμως, πραγματικά τα λόγια του κηρύγματος για να τα σκεφτούν, όπως και σύσσωμοι οι πολιτικοί του τόπου, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στη λογική «κατόπιν ενεργειών μου»;
Ένα άλλο παράδειγμα, που έδωσε ο Μητροπολίτης στο λόγο του, έχει να κάνει με την τεχνολογία. Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα προσφέρουν πολλές ευκολίες στους χρήστες τους, ωστόσο όταν εθιζόμαστε σε αυτά και σε όσα βλέπουμε μέσα από αυτά, και δεν ξεκουράζεται ο νους μας ποτέ ουσιαστικά και ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε λήθαργο. Γι’ αυτό, ο Μητροπολίτης ζήτησε να χρησιμοποιούμε μεν την τεχνολογία, αλλά (πολύ απλά) να μη την αφήνουμε να μας χρησιμοποιεί. Στην κατακλείδα του –κι αφότου μίλησε για τον μαρτυρικό βίο της Αγίας Αικατερίνης- ζήτησε από τους πιστούς «να γίνει η ζωή μας ένα κήρυγμα δυνατό και αληθινό για όλους κι όλες», ώστε η πραγματική σοφία, αλήθεια κι ηθική όλων, να βελτιώνει τις κοινωνίες μας.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News