Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η Σεπτέμβρη «Δεν υπάρχουν περιθώρια για γιορτές, είναι μια ευκαιρία να αναπροσανατολίσουμε τους στόχους μας, να δούμε τα λάθη που έγιναν, που γίνονται, να επαναβεβαιώσουμε κάποιες αρχές μας και φυσικά την πίστη μας ότι πέρα από το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και το προσωπικό, αλλά και το γενικότερο, πρέπει να βάζουμε το συμφέρον της χώρας. Δεν υπάρχει πιο σοσιαλιστικό και πιο προοδευτικό διακύβευμα κατά την άποψη μου από αυτό». Ως προς τους μεγαλοοφειλέτες «Ήδη υπάρχει μια επίσπευση επιτέλους να πληρώσουν γιατί είναι ένα σημαντικό έλλειμμα και αυτής της κυβέρνησης, γιατί αν άλλες κυβερνήσεις τους κάλυπταν, σήμερα εμείς που δεν έχουμε διάθεση να τους καλύψουμε πρέπει να το δείξουμε στην πράξη και φυσικά θα πρέπει και τα χρήματα που έχουν βγει έξω να επανέλθουν. Υπάρχουν τρόποι προσέλκυσης γι? αυτό. Θέλω να καταλήξω ότι δεν υπάρχει σήμερα δικαιολογία σε κανέναν ούτε στο κράτος να μην εισπράττει, ούτε στους φορολογούμενους να μην αποδίδουν?» Για την Θητεία των Μουφτήδων Η κυβέρνηση ασκεί μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή και ψύχραιμη και με μοναδικό κριτήριο το ελληνικό συμφέρον πολιτική, σε όλα τα ζητήματα. Πρέπει ωστόσο να δούμε το θέμα των αρμοδιοτήτων του μουφτή και της σαρίας Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης
Δημοσιεύουμε τα πιο επίμαχα σημεία της συνέντευξής του.
- «Το σίγουρο είναι ότι δίνουμε μια καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι ρόδινο και υπάρχει μια τέτοια ρευστότητα και σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε ελληνικό βέβαια επίπεδο που μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση οι πάντες και φυσικά στα πλαίσια της κρίσης υπάρχουν τέτοια ζητήματα τα οποία ελπίζουμε να ξεπερνιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτό βέβαια δεν είναι καθημερινή μάχη. Είναι στροφή 180 μοιρών έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το ότι είπαμε όχι στην τρόικα για πρώτη φορά πλέον επειδή το γεγονός είναι ότι μας ζητούν πάλι επιπρόσθετα μέτρα. Δηλαδή, κάθε τρίμηνο…
- Δεν είναι έτσι. Δεν είπαμε όχι την τρόικα επειδή μας ζητούν επιπρόσθετα μέτρα. Η τρόικα από τη στιγμή που είναι οι δανειστές μας και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό προσπαθεί πέρα από τις πολιτικές συμφωνίες που γίνονται. Πρόκειται για υπαλλήλους των δανειστών μας, των πιστωτών μας, οι οποίοι έρχονται και κάνουν ελέγχους στο τι έχει συμφωνηθεί και στο τι έπρεπε να κάνουμε σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα.
Τους οποίους μέχρι τώρα τους αποδεχόμασταν κ. υφυπουργέ;
- Πάντα τους αποδεχόμαστε. Είναι οι πιστωτές μας και οι δανειστές μας. Εάν υπάρχει ρευστότητα, εάν δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στα συμφωνηθέντα για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους λόγω της μεγάλης ύφεσης της ρευστότητας που υπάρχει, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Δεν έρχονται να λένε από το μυαλό τους πράγματα. Σε κάθε υπουργείο, σε κάθε τομέα έχουν μπει συγκεκριμένα ζητήματα. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται, εξηγούνται στους υπαλλήλους της τρόικα, οι οποίοι έρχονται και μας ελέγχουν και φυσικά υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση ως προς την εφαρμογή τους, η οποία εφαρμογή βέβαια είναι εύκολο να γράφεται στα χαρτιά, είναι πολύ δύσκολο να γίνεται στην πράξη. Και αυτό σας το λέω και από την εμπειρία που είχα και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου την τρόικα την είχαμε αυτές τις μέρες και πραγματικά όταν αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για να μιλήσω και στο δικό μου τομέα να διεκπεραιώσουμε φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες αφενός μεν δεν αποφέρουν έσοδα στο κράτος, γιατί με κάποιες προσφυγές προσχηματικές πάρα πολλοί, χιλιάδες, επαγγελματίες ως συνήθως, εν πάση περιπτώσει όσοι έχουν να κάνουν με το εισόδημά τους βρήκαν τον τρόπο τον οποίο το ίδιο το κράτος παρείχε με μια προσφυγή να μην πληρώνουν και είναι αδιανόητο αυτό να γίνεται σήμερα. Σαφώς και δεν μπορούσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δικάσουμε τόσες υποθέσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουμε και πολύ σωστά επιτέλους συγκεκριμένα ποσοστά υποθέσεων.
Η τρόικα κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να τα κάνει πολλές φορές με τρόπο που μας φαίνεται σκληρός, με τρόπο που δεν προσιδιάζει ίσως πολιτικές αβρότητες. Έχουν όμως συγκεκριμένους στόχους, έχουν συγκεκριμένα διαγράμματα και εκεί όπου μας κάνουν τις παρατηρήσεις είναι εκεί που δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Είναι στο χέρι το δικό μας να εξηγήσουμε όπου δεν πάμε, όπου δεν είμαστε εντάξει στους στόχους μας, γιατί δεν είμαστε εντάξει στους στόχους μας; Γιατί υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της πολύ μεγάλης ρευστότητας του κλίματος και στην πολιτική και στην οικονομία κυρίως, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε αυτά όμως είναι στο χέρι το δικό μας αν δεν μπορέσουμε να τα κάνουμε. Τουλάχιστον να εξηγήσουμε γιατί δεν τα κάναμε.
Να πάμε στους μεγαλοοφειλέτες. Εμείς δεν ξέρουμε ας πούμε σαν πολίτες αν οι γιατροί του Κολωνακιού που πιάστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο πλήρωσαν κάτι στην εφορία;
- Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία από κανέναν. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε κάποιον ο οποίος δεν έχει να πληρώσει, γιατί πραγματικά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, αλλά σε όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν είναι μόνο οι μεγαλοοφειλέτες αυτοί, είμαστε κι εμείς οι μικροοφειλέτες, οι καθημερινοί, που με τη λογική «Δεν πληρώνω μέχρι να πληρώσουν οι μεγάλοι». Είναι λογική που ούτε έντιμη είναι, ούτε ηθική, αλλά κυρίως ούτε ωφέλιμη για το κοινό δημόσιο συμφέρον. Ως προς τους μεγαλοοφειλέτες ήδη υπάρχει μια επίσπευση επιτέλους να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν, γιατί είναι ένα σημαντικό έλλειμμα και αυτής της κυβέρνησης, γιατί αν άλλες κυβερνήσεις τους κάλυπταν, σήμερα εμείς που δεν έχουμε διάθεση να τους καλύψουμε πρέπει να το δείξουμε στην πράξη και φυσικά θα πρέπει και τα χρήματα που έχουν βγει έξω να επανέλθουν και υπάρχουν τρόποι προσέλκυσης γι’ αυτό. Θέλω να καταλήξω ότι δεν υπάρχει σήμερα δικαιολογία σε κανέναν ούτε στο κράτος να μην εισπράττει, ούτε στους φορολογούμενους να μην αποδίδουν.
Αρκεί να πληρώνουν αυτοί οι οποίοι βέβαια πρέπει να πληρώσουν.
- Χωρίς όμως αυτός να είναι δικαιολογητικός λόγος για όλους εμάς να μην πληρώνουμε.
Και να εφαρμόζονται οι νόμοι, όπως μου έλεγε προηγουμένως ο πρόεδρος του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου ο κ. Οικονομόπουλος.
- Συμφωνώ απόλυτα.
Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, ή υπάρχει ατιμωρησία.
-Να σας πω κάτι που διάβαζα προχθές. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας ήρθε για τουρισμό στην Ελλάδα, γυρίζοντας έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις. Πήγε στη Νάξο, δεν πήρε καμία απόδειξη από το ξενοδοχείο που έμεινε. Δεν πήρε καμία απόδειξη από το ταξί που χρησιμοποίησε και δεν πήρε καμία απόδειξη από τα εστιατόρια που έτρωγε. Ύστερα, έχουμε την απαίτηση αυτοί οι άνθρωποι, οι όποιοι τροϊκανοί να μας σέβονται και να μας συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο...
Βεβαίως. Γι’ αυτό τίθεται το θέμα των ελέγχων και των αυστηρών τιμωριών. Ένας που το κάνει καθ υποτροπή μια, δυο, τρεις φορές του κλείνεις και την επιχείρηση. Κάπως έτσι πρέπει να γίνει.
- Κοιτάξτε το κράτος δεν μπορεί να έχει χωροφύλακα στο καθένα μας, δεν μπορεί να ελέγχει αν το κάθε εστιατόριο της Ελλάδος αποδίδει το Φ.Π.Α. ή κόβει απόδειξη, ούτε κάθε ξενοδοχείο εάν πραγματικά το κάνει αυτό, άρα όταν θα πρέπει να μιλάμε για εθνική συνεννόηση και εθνική ανάγκη και άμεσο εθνικό κίνδυνο, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και το τι γίνεται. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα στη χώρα μας, με την κρίση που περνάμε, υπάρχουν συνθήκες πολέμου. Και όσο δεν το αντιλαμβανόμαστε, γιατί νομίζουμε ότι θα κοροϊδέψουμε την τρόικα ή ότι εμείς θα είμαστε οι πονηρούληδες ή οι έξυπνοι τότε δείχνουμε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε που βρισκόμαστε τόσο χειρότερα. Και φυσικά η μεγάλη ευθύνη είναι του κράτους, το οποίο πρέπει να δώσει και το στίγμα σε ποιες συνθήκες ζούμε.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
«Η προσωπική μου θέση , την οποία την τηρώ πάγια κι όχι δογματικά, ούτε από πείσμα, αλλά από πεποίθηση γιατί κανείς δε με έχει πείσει μέχρι τώρα ότι θα είναι αβλαβής αυτή η επένδυση, για το αντίθετο πείθομαι κάθε μέρα όλο και περισσότερο ότι αυτή η επένδυση που έχει να κάνει με τη διακινδύνευση του περιβάλλοντος κυρίως της ζωής των ανθρώπων, αλλά και του ζωικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να γίνει στην περιοχή μας. Ένα είναι αυτό.
Ξέρουμε ξεκάθαρα την προσωπική σας άποψη, αλλά εδώ μιλάτε και ως μέλος της κυβέρνησης
- Σε αυτή τη συνάντηση δε συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί της περιοχής μας και αυτό θα πρέπει να το στιγματίσουμε. Εν πάση περιπτώσει όσοι έχουμε την πεποίθηση αυτή και όσοι έχουμε το θάρρος να λέμε «όχι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συμμετείχαμε, πήγαμε στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και δηλώσαμε με τον πιο κατηγορηματικό και πιο πειστικό τρόπο στον υπουργό περιβάλλοντος ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια περιβαλλοντική. Από εκεί και πέρα υπάρχει όντως ένα κείμενο, που εγώ ήδη το έχω υπογράψει, το διακινεί ο περιφερειάρχης και ίσως και να είναι έτοιμο για να αποσταλεί και στον πρωθυπουργό και στον κ. Παπακωνσταντίνου με επιχειρήματα.
Όλα αυτά τα κατανοούμε.
- Από εκεί και πέρα υπάρχει διαδικασία την οποία όντως υπέγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης όπου είναι μια τυπική διαδικασία και το λέω αυτό όχι μόνο γιατί ξέρω τι έγινε, αλλά γιατί είναι αλήθεια ότι αμέσως επικοινώνησα με τον κ. Χρυσοχοΐδη να μου εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη για να του εξηγήσω τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή. Το να ενταχθεί μια ξένη επένδυση και με ξένα συμφέροντα στη διαδικασία fast truck είναι πρώτα από όλα υποχρέωση της πολιτείας. Σημαίνει ότι αν δοθεί άδεια σε αυτή την επένδυση, τότε είμαστε υποχρεωμένοι γιατί έχουμε αυτό το νόμο να διευκολύνουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της επένδυσης αυτής, όπως και άλλες επενδύσεις. Η υπογραφή του κ. Χρυσοχοΐδη δεν αναιρεί την απόφαση τη δική μας της τοπικής κοινωνίας να μη γίνει αυτή η επένδυση. Δεν είναι ούτε άδεια, ούτε καμία τυπική άλλη αδειοδότηση. Αυτό που λέω δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό. Αντίθετα, σαν τοπική κοινωνία όχι με τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά με πολύ επιστημονικές τεκμηριώσεις θα πρέπει να αντιτασσόμαστε σε κάθε ενέργεια η οποία φέρνει την επένδυση αυτή πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αλλά αυτό που έγινε με τον κ. Χρυσοχοΐδη δεν έχει καμία μα καμία επίδραση και επιρροή για αυτό που κάνουμε ως προς την αδειοδότηση.
Το καταδικάζετε δηλαδή; Γιατί εδώ φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει μια διχογνωμία υπουργών.
- Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία επαναλαμβάνω. Εγώ λέω ότι σθεναρά θα αντιταχθώ, όπως και άλλοι τοπικοί φορείς, όσοι αντιτάσσονται, σε αυτή την επένδυση. Η επαγωγή στο fast truck που θα γίνει και θα πάει και σε διυπουργική επιτροπή δεν έχει σχέση με την αδειοδότηση αυτής της επένδυσης, για να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα, για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο και για να είμαστε ακριβολόγοι. Επαναλαμβάνω όμως, ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην περάσει αυτή η επένδυση με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ΜΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Και μια άλλη κόντρα βλέπω κ. υπουργέ ότι υπάρχει με το βουλευτή Καβάλας τον κ. Εμινίδη με την απάντηση την οποία στείλατε ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό του υπουργείου ίδρυση εφετείου της Καβάλας.
- Ναι, γιατί δεν υπάρχει όντως. Εγώ δεν είπα τίποτα άλλο, την πραγματικότητα.
Είναι ένα ζήτημα που το φέρνουν, το ξαναφέρνουν οι Καβαλιώτες βουλευτές, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται και για βουλευτές του δικού σας κόμματος γι’ αυτό το λέω.
- Αυτό δεν έχει σημασία. Οι βουλευτές είναι βουλευτές. Έχουν την αμέριστη από το Σύνταγμα δυνατότητα να έχουν την άποψή τους, να υποβάλλουν ερωτήματα ειδικά στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εν πάση περιπτώσει είναι και θεμιτό οι βουλευτές της Καβάλας και οι τοπικοί παράγοντες της Καβάλας να θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους τοπικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα όμως, ειδικά εγώ υπό την ιδιότητά μου στο υπουργείο της Δικαιοσύνης με τελείως επιστημονικό και νομικό τρόπο και με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον απάντησα σε αυτές τις αιτιάσεις, τις οποίες κάποιοι, προσπαθούν να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από ζητήματα τα οποία προσπαθούν να ανακαλύψουν. Μάλιστα αν διαβάσει κανείς σήμερα στον Τύπο της Καβάλας υπάρχουν και πολλές κραυγές εναντίον μου ότι είμαι Κομοτηναίος υπουργός, ότι είμαι τοπικιστής, ότι είμαι κομπλεξικός, ότι είμαι αντικαβαλιώτης και φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Είμαι τόσο προσεκτικός από τη θέση μου στο υπουργείο της Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι δεν αναιρεί το ότι πρέπει να εκφράζω την άποψη και τη θέση της πολιτείας ως προς την ίδρυση εφετείων, αλλά με κριτήρια σοβαρά. Και αυτή η νηφάλια ψυχραιμία και σοβαρότητα θα πρέπει να επιδεικνύεται από τους πάντες, γιατί ήρωες σε τέτοια ζητήματα δεν γίνονται.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Τώρα κ. υφυπουργέ πώς συμβιβάζεται ο λιγότερος δημόσιος τομέας με όλες αυτές τις προσλήψεις που εξαγγέλλονται που θα γίνουν στους δήμους 120 χιλιάδες σε βάθος τριετίας. Νομίζω 300 ειδικοί φρουροί. Από τη μία πλευρά βλέπουμε να καταργείται η αμαρτωλή ΑΓΡΟΓΗ και το ΕΘΙΑΓΕ και τα κέντρα αγροτικής έρευνας και από την άλλη ανοίγουμε ινστιτούτα εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, μήπως όλα αυτά δεν συμβιβάζονται, μήπως ζούμε μια προεκλογική περίοδο και γίνονται κινήσεις που θυμίζουν παλιές εποχές;
-Όχι, κατηγορηματικά όχι. Αυτά τα ινστιτούτα που θα γίνουν στις έδρες της περιφέρειας θα είναι ακριβώς αυτά τα επιτελικά όργανα που θα υποκαταστήσουν όλα αυτά τα διάσπαρτα μορφώματα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που ήταν πάρα πολλά, ήταν αλληλοεπικαλυπτόμενα, που χρησιμοποιούν υπαλλήλους, που συσκοτίζουν την όποια προσπάθεια ως προς την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όλη την ελληνική ύπαιθρο και ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, γίνονται επιτελικά στρατηγεία σε κάθε περιφέρεια, δεν είναι ότι καταργούνται κάποια και δημιουργούνται κάποια άλλα, αυτά που καταργούνται και που είναι πάρα πολλά, συγκεντρώνονται πολύ επιτελικά…
Δεν θα υπάρχουν δηλαδή προσλήψεις συμβούλων και όλα αυτά που ακούγονται;
-Όχι, δεν ξέρω από πού ακούγονται, εννοείται ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια να γίνει κάτι τέτοιο και είναι και πέρα από την λογική μας. Ακριβώς το αντίθετο κάνουμε, συγκεντρώνουμε στην περιφέρεια, ότι σκόρπιο υπήρχε ανά περιοχή και ανά χωριό που δεν έκανε τίποτα και χρησιμοποιούσε μισθωμένα κτήρια και υπαλλήλους και καμία ωφέλεια δεν υπήρχε στην αγροτική παραγωγή. Τώρα πλέον στρατηγικά, επιτελικά, εισάγουμε αυτό τον θεσμό των ινστιτούτων αγροτικής ανάπτυξης και φυσικά θα παίζει ένα ρόλο επιτελικό σε όλη την περιφέρεια, όπου θα δούμε και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής βεβαίως, θα υπάρχει το θέμα της αλιείας, τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, κτηνοτροφίας πλέον επιτελικά και στρατηγικά.
Οι προσλήψεις συμβασιούχων 5μηνων δίχως κριτήρια ΑΣΕΠ, κλπ δεν επιβαρύνουν το δημόσιο;
-Βεβαίως δεν επιβαρύνουν το δημόσιο, γιατί είναι καθαρά κοινοτικό χρήμα και δεύτερον καλύπτονται και ανάγκες των δημοτικών οργανισμών που στην πρώτη φάση του Καλλικράτη αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα.
Είναι ο Καλλικράτης που έγινε στο πόδι.
-Δεν είναι μόνο ο Καλλικράτης, είναι και οι μαύρες τρύπες που βρήκαν οι δήμοι αυτοί, αυτό που έλεγε ο Γιώργος Πετρίδης δεν οφείλεται στον Καλλικράτη και που δεν έγινε στο πόδι, οφείλονται και στις μαύρες τρύπες που βρήκαν οι δήμοι από προκατόχους τους και επιτέλους ας συγκρίνουμε το τι γινόταν σε προηγούμενες θητείες, τι πάρτι γινόταν με αυτό που γίνεται τώρα.
Μιλήσατε για ειδικούς φρουρούς, βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχουν, το ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος, δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί το κράτος, όπου υπάρχει ανάγκη και είναι πολύ συγκεκριμένες, στην ασφάλεια, στην υγεία μας, δεν μπορεί να μην δεν γίνουν προσλήψεις, αλίμονο…
Με την διαδικασία του 1 προς 5 ή 1 προς 10 που λέγατε.
-Ναι, με όλες αυτές τις διαδικασίες, όπου όμως υπάρχει ανάγκη να στελεχωθούν συγκεκριμένοι τομείς του δημοσίου. Μαζεύουμε και καταργούμε τομείς του δημοσίου οι οποίοι δεν υπήρχαν ή ήταν μορφώματα ή ήταν αποθήκες υπαλλήλων που δεν πατούσαν ποτέ και δίνουμε βάση, δίνουμε σημασία σε τομείς όπου απαιτείται να υπάρχει δημόσια πολιτική μέσω υπαλλήλων.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Τα μυστικά κονδύλια της γραμματείας επικοινωνίας, τι θα γίνει θα μάθουμε που πήγαν;
-Επειδή τα γράφουν και μεγάλες εφημερίδες αυτά, που είμαι σίγουρος ότι έχουν δημοσιογράφους Pay Roll που τα έπαιρναν, να μας πουν που πήγαν αυτά τα μυστικά κονδύλια. Θα σας πω, πρώτα από όλα επί δικής μου θητείας δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ από μυστικό κονδύλιο που είχα την δυνατότητα να το κάνω, αλλά ήταν αρχή μου και ήταν μια αρχή που εφάρμοσα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία των μυστικών κονδυλίων, γι’ αυτό θεωρούνται ακριβώς μυστικά κονδύλια, δεν υπήρχαν παραστατικά και οι εκάστοτε υπουργοί κατά το δοκούν χορηγούσαν εκεί που νόμιζαν ότι έπρεπε να χορηγηθούν. Αν οι υπουργοί οι οποίο διετέλεσαν υπουργοί, προηγούμενων κυβερνήσεων, πρέπει να βγουν να τα πουν ή θέλουν να βγουν να τα πουν, μπορείτε να ρωτήσετε αυτούς τους υπουργούς.
Αλλιώς δεν θα τα μάθουμε ποτέ;
-Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε, αφού δεν υπάρχουν παραστατικά. Πριν το 2009, μπορείτε να ρωτήσετε υπουργούς που ήταν σ’αυτές τις θέσεις και στο υπουργείο Εξωτερικών που διαχειριζόταν μυστικά κονδύλια και στο υπουργείο τύπου που διαχειριζόταν επίσης μυστικά κονδύλια. Να πω εδώ κάτι, προσωπικά θα μου ήταν πολύ εύκολο να βγω και να το παίξω «ήρωας», να πω ότι δεν ξόδεψα τίποτα. Ζούμε σε μια περιοχή και δεν πρέπει να αναθεματίζουμε τα πάντα, ζούμε σε μια περιοχή όπου ξέρουμε το τι γίνεται με την εξωτερική μας πολιτική, ζούμε σε μια περιοχή στην οποία κυκλοφορούν πολλές κρυφές μισθοδοτήσεις όχι από το ελληνικό κράτος, από αλλού και το ελληνικό κράτος στα πλαίσια αυτά – όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε την δυνατότητα να ασκεί την πολιτική του με όλους τους τρόπους, γιατί το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από όλα…
Ανανεώθηκε η θητεία των νόμιμων μουφτήδων, για 10 χρόνια. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και κάποια που είπαν δύο συντοπίτες μας βουλευτές του κόμματος σας, ο κ. Μάντατζη και ο κ. Χατζηοσμάν, μου δίνουν την αίσθηση ότι όλο αυτό ήταν ένα προπέτασμα καπνού και ότι ετοιμάζεται κάτι με ένα νέο νομοσχέδιο για την εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη και μάλιστα είπαν ότι θα θέσουν αυτό το ζήτημα και στο αρμόδιο υπουργείο και στον πρωθυπουργό. Ετοιμάζεται κάτι ερήμην μας ή ισχύει αυτό που αποφάσισε η ελληνική πολιτεία;
-Ερήμην μας δεν ετοιμάζεται τίποτα, ούτε ερήμην του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός εκπροσωπείται από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση ασκεί μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή και ψύχραιμη και με μοναδικό κριτήριο το ελληνικό συμφέρον πολιτική, σε όλα τα ζητήματα. Το ίδιο και σ’ αυτό το ζήτημα.
Από εκεί και πέρα οι διαπιστώσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι πολλές, υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να δούμε, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες του μουφτή, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των πολιτών και εδώ εγώ ως πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου είχα πάρει μια πρωτοβουλία και είχα ανοίξει το θέμα για την σαρία και κατά πόσο αυτή ανταποκρίνεται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα και είχα εκφράσει μια συγκεκριμένη άποψη που δεν ήταν προσωπική μου άποψη, αλλά ήταν βασισμένη πάνω σε απόψεις που πολλοί πριν από εμένα και πολύ σοφότεροι από εμένα άνθρωποι έχουν εκφράσει και με ευρύτατη νομομάθεια. Ήδη αυτό που κάναμε και για το οποίο πάλι λεγόταν ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε, είναι ότι καταργήσαμε την ΕΠΑΘ, που σημαίνει ότι καταργήσαμε ένα τελείως αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα των μουσουλμάνων της περιοχής μας, την εντάξαμε στα ανώτατα ιδρύματα τα εκπαιδευτικά, οι δάσκαλοι που θα διδάσκουν τα παιδιά της μειονότητας δεν θα είναι δάσκαλοι που δεν θα μπορούν να διδάξουν ούτε ελληνικά – ούτε τουρκικά, είναι δάσκαλοι των ελληνικών πανεπιστημίων, κάτι που από τις ίδιες φωνές πολλές φορές ακουγόταν άλλα πράγματα, αυτό είναι ενδεικτικό ότι οδηγούμαστε, ότι πολιτευόμαστε με συγκεκριμένες αρχές και με συγκεκριμένη αποφασιστικότητα.
Γιορτάζει το ΠΑΣΟΚ αύριο, κάποιοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεστράτησε και δεν είναι πλέον το σοσιαλιστικό κόμμα, εφαρμόζει νεοφιλελευθερες πολιτικές, οι παλιές δόξες, οι παλιές ιδεολογίες μάλλον έχουν ξεχαστεί, τι θα δώσει ως μήνυμα το ΠΑΣΟΚ αύριο μέσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα της οικονομικής δυσπραγίας και προβλημάτων;
-Η 3η του Σεπτέμβρη ήταν μια διακήρυξη που έγινε πριν από δεκάδες χρόνια, είναι μια διακήρυξη που πραγματικά άλλαξε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της χώρας μας, βγαίνοντας από μια δικτατορία, με συγκεκριμένες αρχές, με συγκεκριμένη ιδεολογία από την οποία δεν αφιστάμεθα σε συγκεκριμένους άξονες και γενικές αρχές.
Πάντως κάτι που είναι πεποίθηση μου, την εκφράζω αρκετά συχνά είναι, ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό. Δεν δέχομαι ότι ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική το ΠΑΣΟΚ γιατί η πολιτική ανάγκης που ασκείται για την σωτηρία της χώρας δεν είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική και δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη αξία, ούτε σε ιδεολογικό – ούτε σε πολιτικό επίπεδο από το να προσπαθούμε να σώσουμε την χώρα από την χρεωκοπία, από την καταστροφή, άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με τον τρόπο αυτό ή όχι. Δική μου και προσωπική πεποίθηση είναι ότι σ’ αυτή την φάση της αναγκαστικής πολλές φορές πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βάλει πολύ πιο έντονα το κοινωνικό του στίγμα.
Να είναι κοντά στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευπαθείς, σε όλα τα ζητήματα, είτε σε οικονομικό, είτε σε επίπεδο δικαιοσύνης, αναπτυξιακό, οπουδήποτε, το κοινωνικό στίγμα να ενταθεί πολύ περισσότερο γιατί έτσι ορίζουμε και το προοδευτικό σήμερα. Είναι μια ευκαιρία, όχι να γιορτάσουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για γιορτές, είναι μια ευκαιρία να αναπροσανατολίσουμε τους στόχους μας, να δούμε τα λάθη που έγιναν, που γίνονται, να επαναβεβαιώσουμε κάποιες αρχές μας και φυσικά να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας ότι πέρα από το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και το προσωπικό, αλλά και το γενικότερο, πρέπει να βάζουμε το συμφέρον της χώρας. Δεν υπάρχει πιο σοσιαλιστικό και πιο προοδευτικό διακύβευμα κατά την άποψη μου από αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News