Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις κινήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς οι Τράπεζες διαθέτουν υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και ποιοτικά χαρτοφυλάκια.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι η απάντηση στη μείωση του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων
Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου
«Να αλλάξουμε νοοτροπία, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να τις αξιοποιήσουμε». Μου μιλά με το χαρακτηριστικό του ύφος ο αν. διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης. Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου που μιλά με ηρεμία και γλυκύτητα ξεχωριστή, που δεν καταφεύγει σε μια ατέρμονη καταστροφολογία, αλλά ως ο άνθρωπος των αγορών του χρήματος και της στήριξης της επιχειρηματικότητας βλέπει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση κι όχι με παραμορφωτικό φακό. Απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων που έχουν να κάνουν με το μέλλον, την ταυτότητα των τραπεζών, το δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα, την στάση της τράπεζας Πειραιώς. Ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης έχει την εποπτεία των τομέων των εργασιών δικτύου Ελλάδος, μεσαίων επιχειρήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων, πράσινης επιχειρηματικότητας και του τομέα αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών πιστώσεων.
Χρόνος: Ένα χρόνο μετά την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης το ερώτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό: Θα τα καταφέρουμε τελικά κ. Αντωνιάδη;
- Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον. Είναι απόρροια των δύσκολων καιρών που ζει η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πολλαπλά και από πολλές πλευρές λάθη του παρελθόντος, αλλά και οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία μας οδήγησαν ως εδώ. Αλλά όπως έχεις δηλώσει και ο πρόεδρος του Ομίλου μας, Μιχάλης Σάλλας, σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είμαστε αισιόδοξοι παρά τα κατά καιρούς μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια. Αν δεν είμαστε αισιόδοξοι δεν θα προχωρούσαμε στις αρχές του χρόνου στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά 807 εκατ. ευρώ, μια αύξηση που αξίζει να σας πω, συνάντησε πολύ θετική υποδοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Χρόνος: Ναι αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς…
-Χωρίς καμιά αμφιβολία έχετε δίκιο. Η κρίση που ακόμα διέρχεται η οικονομία σε διεθνές επίπεδο είναι συστηματική. Αυτό σημαίνει ότι ήλθε η ώρα να αναθεωρήσουμε όλοι μας, στερεότυπα πολλών δεκαετιών και να αναζητήσουμε λύσεις που να είναι πιο κοντά στις ανάγκες του καθημερινού μέσου ανθρώπου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σας διαβεβαιώνω ότι στην Τράπεζα Πειραιώς αυτό έχουμε ως βασικό μέλημα. Να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πελατών μας ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Χρόνος: Αυτό πού γίνεται; Θέλετε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο;
-Προσπαθούμε να βοηθάμε όσο μπορούμε. Στον Όμιλο της Πειραιώς για παράδειγμα ποτέ δεν οδηγήσαμε καμιά επιχείρηση στο λουκέτο. Και βέβαια δεν σας μιλάω μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφέρομαι σε εκατοντάδες ίσως και σε χιλιάδες μικρομεσαίες που κάποια στιγμή αντιμετώπισαν πρόβλημα και εμείς σταθήκαμε στο πλευρό τους. Αλλά και στους ιδιώτες πελάτες μας όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία για την εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεων τους ποτέ δεν τους «βάλαμε το μαχαίρι στο λαιμό». Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να βρούμε λύση και τις περισσότερες φορές βρίσκουμε.
Χρόνος: Η κρίση της ελληνικής οικονομίας είχε όπως ήταν φυσικό αντανάκλαση και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πώς είναι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα;
- Στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία οι τράπεζες δεν δημιούργησαν την κρίση, δεν είχαν τοξικά ομόλογα, διαθέτουν υγιή χαρτοφυλάκια. Όπως είναι φυσικό όμως εφόσον δρουν στην ελληνική οικονομία επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την ύφεση. Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις κινήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίου μήνες δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και ποιοτικά χαρτοφυλάκια.
Χρόνος: Τελευταία γίνεται και πάλι πολλή συζήτηση για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στις τράπεζες με συγχωνεύσεις . Ποιά είναι η γνώμη σας;
- Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο. Η εικόνα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιηθεί με στόχο τη βελτίωση του κόστους λειτουργίας και του κόστους άντλησης κεφαλαίων. Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού. Αλλά επιμένω, αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες. Γιατί μιλάμε για μεγάλες κινήσεις ουσίας, που θα κρίνουν πολλά στον κλάδο και για πολλά χρόνια.
Χρόνος: Τί περιμένετε από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου; Η Ε.Ε. θα καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία έτσι ώστε δοθεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το χρέους και των ελλειμμάτων με ενιαίο τρόπο;
-Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε σχέση με το Μάρτιο σε μια τέτοια απόφαση. Ποιά ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει κάποια λύση, υπό τις σημερινές συνθήκες το αποκλείω. Προς τα εκεί πιέζουν διάφορες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και της Πορτογαλίας.
Χρόνος: Παρουσιάστηκε πρόσφατα ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ανακοινώθηκε η σύσταση του Εθνικού Ταμείου για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Πώς το κρίνετε;
-Αναμφίβολα πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν έρχεται με καθυστέρηση. Πέραν όμως του θεσμικού πλαισίου από το οποίο εξαρτώνται πολλά, χρειάζεται η ενθάρρυνση εκείνων των παραγωγικών πρωτοβουλιών που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία και προσπαθούν να την αξιοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις των χώρας, που κάνουν την ευχάριστη έκπληξη στον τομέα της οικονομίας. Δεν είναι χωρίς σημασία η αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι η απάντηση στη μείωση του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Χρόνος: Να αισιοδοξούμε λοιπόν;
-Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να τις αξιοποιήσουμε. Για παράδειγμα φέτος λόγω της γενικευμένης κρίσης στην Β. Αφρική υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τον τουρισμό μας που δεν πρέπει να πάει χαμένη και το φθινόπωρο να συζητάμε για πολύ καλύτερη κατάσταση στον τομέα της οικονομίας.
Χρόνος: Κάτι τελευταίο: Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στον 4η διεθνή έκθεση ECOTEC- Τεχνολογίες περιβάλλοντος και φωτοβολταϊκά συστήματα. Τι σημασία δίνετε στις νέες τεχνολογίες;
-Σίγουρα δεν σας διαφεύγει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο πρώτος τραπεζικός όμιλος της χώρας που έδωσε τόση μεγάλη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό όχι για λόγους «μόδας». Πιστεύουμε και το κάνουμε πράξη παντού μέσα στην Τράπεζα ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με την αξιοποίηση τεχνολογιών φιλικών προς αυτό. Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει δύο πολύ καθαρές και άφθονες πηγές ενέργειας: Τον ήλιο και την αιολική ενέργεια. Η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο χρηματοδοτεί επενδυτικές πρωτοβουλίες και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά παρέχει και στα ελληνικά νοικοκυριά την ευκαιρία μέσω ειδικών προγραμμάτων να εξοπλιστούν με τις νέες πράσινες τεχνολογίες, εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικά ποσά.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News