Κ. Λυμπερόπουλος: Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί | xronos.gr
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ KRITON ENERGY

Κ. Λυμπερόπουλος: Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί

03/11/22 - 8:00
Κ. Λυμπερόπουλος:  Η ενεργειακή μετάβαση  πρέπει να επιταχυνθεί

Μοιραστείτε το

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Έντονα απασχολούν τον δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιτίας των «τσουχτερών» τιμών ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ΑΠΕ αποτελούν διέξοδο όλο και περισσότερων ιδιωτών και επιχειρήσεων όχι μόνο για το φιλοπεριβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Στο πλαίσιο του έργου Interreg SCD συναντήσαμε τον υπεύθυνο της εταιρίας Kriton Energy μηχανολόγο μηχανικό Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, σε μία συζήτηση γύρω από τις υπηρεσίες της εταιρίας, το προφίλ της, και φυσικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο λόγος στον ίδιο…

Ερ. Γνωρίστε μας την εταιρία, που δραστηριοποιείται και με το δίκτυο συνεργατών της.

Απ. Η Kriton Energy είναι μία τεχνική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη και το αντικείμενό της είναι η μελέτη και κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών έργων και γενικότερα εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στελεχώνεται από διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς αλλά έχουμε και ένα ευρύ δίκτυο ειδικών εξωτερικών συνεργατών, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε υλοποιήσει πολλές μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας άνω των 50.000 τμ και διαθέτουμε σημαντική εμπειρία στη μελέτη και στο σχεδιασμό συστημάτων αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας όπως τηλεθερμάνσεις ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερ. Αυτές είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει ένας ιδιώτης ή ένας επιχειρηματίας, προκειμένου να μειώσει το οικονομικό κόστος της επιχείρησης και συγχρόνως να σέβεται το περιβάλλον;

Απ. Σίγουρα είναι κάποιες από τις τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες, σήμερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν θεωρούνται πλέον ως δύσκολες ή οικονομικά ακριβές τεχνολογίες. Είναι συμβατικές τεχνολογίες. Αν αναλογιστούμε το οικονομικό κόστος από τις αυξήσεις του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, οι ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών για αξιοποίηση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε γεωθερμία στην οποία ήδη αναφερθήκαμε και φωτοβολταϊκά που είναι μία πολύ ώριμη τεχνολογία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερ. Η Kriton Energy έχει και κάποια δικά της καινοτόμα προϊόντα στις ΑΠΕ. Μπορείτε να μας τα αναφέρετε;

Απ. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, χρησιμοποιούμε τις διαθέσιμες εμπορικά τεχνολογίες και τα διαθέσιμα εμπορικά προϊόντα για να υλοποιούμε καινοτόμες εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να σχεδιάζουμε υπηρεσίες που βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση προς όφελος των πελατών μας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η εταιρεία συμμετέχει και υλοποιεί μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) ένα ερευνητικό έργο, το οποίο αναφέρεται στο σχεδιασμό συστημάτων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας με αξιοποίηση του θαλασσινού νερού. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και αναμένουμε τα αποτελέσματα το επόμενο έτος. Θα μας βοηθήσει πολύ δίνοντάς μας σημαντική επιστημονική για άλλες τέτοιες εφαρμογές.

Ερ. Επειδή βρισκόμαστε στη Θράκη, γνωστοποιήστε μας ενδεικτικά κάποια έργα που έχει κάνει η εταιρία σας φυσικά με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απ. Η εταιρία μας ασχολείται 10 χρόνια τώρα με ενεργειακά έργα, έχουμε υλοποιήσει πληθώρα έργων φωτοβολταϊκών σε στέγες επιχειρήσεων και κατοικιών. Για παράδειγμα, μία βιομηχανία παραγωγής βιοντίζελ την οποία υποστηρίζουμε υλοποίησε πρόσφατα ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη και μάλιστα από τις μελέτες που κάναμε η απόδοση θα επιφέρει 80% εξοικονόμηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόσβεση του κεφαλαίου είναι σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί της εταιρίας μας έχουν μελετήσει και σχεδιάσει ένα πολύ ιδιαίτερο και πρωτοπόρο έργο για τον Δήμο Ορεστιάδας, που αφορά την ανάπτυξη ένας μικροδικτύου ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας το οποίο θα συνδυάζει τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από φυσικό αέριο, αερόψυκτες αντλίες θερμότητας και άλλα μικρά υποσυστήματα για τη συμπαραγωγή και την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από πέντε δημοτικά κτίρια τα οποία έχουν διαφορετικό ενεργειακό προφίλ κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο βελτιστοποιούμε την διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα και μεγιστοποιούμε τα κέρδη. Είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε από εμάς, έχει πάρει την έγκριση για χρηματοδότηση και αναμένεται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια.

Ερ. Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ποια άλλα βήματα μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας ή ιδιώτης προκειμένου να μειώσει το κόστος αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης ή του σπιτιού του;

Απ. Υπάρχει και η εξοικονόμηση ενέργειας εκτός από τις ΑΠΕ. Πολλές φορές λέμε ότι πρώτα κοιτάμε την εξοικονόμηση ενέργειας και μετά προχωράμε στην παραγωγή ενέργειας από οποιοδήποτε σύστημα. Αν μιλάμε για βιομηχανία ή για μικρές βιοτεχνικές μονάδες, εκεί διαπιστώνουμε με την εμπειρία μας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξοικονόμηση ενέργειας. Θα πρέπει ο επιχειρηματίας να προχωρήσει στην αναλυτική μελέτη την οποία την προσφέρουμε σαν υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία που μπορεί να υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Φυσικά, αν αυτό είναι τεχνικοοικονομικά αποδεκτό, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Το ίδιο γίνεται και στις κατοικίες. Πρώτα θα κάνουμε θερμομόνωση και την αντικατάσταση κουφωμάτων και μετά θα προχωρήσουμε σε κάποιο σύστημα ή θα κοιτάξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας από το σύστημα παραγωγής θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης, όπου εκεί μπορούμε να δούμε την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας κάτι το οποίο κάνουμε πολύ έντονα στην εταιρία. Κάθε χρόνο τοποθετούμε σημαντικό αριθμό αντλιών θερμότητας σε κατοικίες γιατί πραγματικά επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση για τους πελάτες.

Ερ. Η παρούσα ενεργειακή κρίση που διανύουμε αποτελεί έναν οδηγό, ώστε να πορευθούμε στην αειφόρο ανάπτυξη, στον περιορισμό περιττών ενεργειακών δαπανών; Αυτό πρεσβεύει η εταιρία σας;

Απ. Η εταιρία δουλεύει πάνω σε αυτό το αντικείμενο και πραγματικά στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή στη μετάβαση από τα καύσιμα στις ΑΠΕ. Σίγουρα είναι μία δύσκολη και επίπονη προσπάθεια για όλους και μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη αργήσει στην ενεργειακή μετάβαση. Η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο και προσπαθεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι σίγουρο ότι πλέον έχουμε καθυστερήσει στο χρόνο που χρειάζεται, όπως φαίνεται από τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Πλέον χρειάζονται και μέτρα προστασίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τα λεγόμενα μέτρα προσαρμογής. Ωστόσο δεν πρέπει οποιαδήποτε κρίση υπάρχει συνολικά να καθυστερεί επί της ουσίας τις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση, την προώθηση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον συνολικά.

Ερ. Δεδομένων όλων όσων μας περιγράψατε παραπάνω, το ενδιαφέρον του κόσμου και των επιχειρηματιών προς τις ΑΠΕ και γενικότερα την εξοικονόμηση κόστους ενέργειας έχει αυξηθεί;

Απ. Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον κυρίως κινείται από το οικονομικό κομμάτι και όχι από το περιβαλλοντικό. Η οικονομική κρίση και η αύξηση τιμών βοηθάει στην προώθηση νέων τεχνολογιών, οπότε ναι αυτή την περίοδο που έχουμε αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο για φωτοβολταϊκά όσο και άλλες τεχνολογίες για να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος για εξοικονομήσει ενέργεια και μαζί με αυτό φυσικά υπάρχει και το περιβαλλοντικό όφελος.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Υποστήριξη για την συνεργασία και την ανάπτυξη" του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A "Greece-Bulgaria 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους. Στους σκοπούς του έργου περιλαμβάνεται η προβολή καλών επιχειρηματικών πρακτικών με κοινωνική και οικολογικά βιώσιμη συνεισφορά. Εταίρος του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Ι. Δόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ., Email: [email protected]


The interview was carried out in the framework of the project "Support for Cooperation and Development" - SCD, of the Cooperation Programme INTERREG V-A "Greece - Bulgaria 2014-2020", which is co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF) and national funds of the countries participating in it. The project aims, among others, to promote good entrepreneurial practices with a social and sustainability impact. A project partner is the Democritus University of Thrace, Department of Civil Engineering under the scientific coordination of Ass. Professor I. Dokas. Email: [email protected]

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr