Ως ΠΑΣΟΚ έπρεπε να συμμαζέψουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού | xronos.gr
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟ «Χ» ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ως ΠΑΣΟΚ έπρεπε να συμμαζέψουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού

22/07/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και γραμματέας του τομέα εμπορίου και παραγωγής του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην Κομοτηνή και στο στούντιο του ράδιο Χρόνος 87,5. Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Αξιοποιώντας την ιδιότητα του οικονομολόγου, αλλά μιλώντας από την σκοπιά του μέλους ενός κόμματος ο Δημήτρης Μάρδας, σχολίασε την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ βρέθηκε στην Κομοτηνή και φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ράδιο Χρόνος 87,5. Ο κ. Μάρδας από το Νοέμβρη του 2008 είναι γραμματέας του τομέα εμπορίου και παραγωγής του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και από το 2011 είναι εκλεγμένο μέλος της τοπικής διοίκησης του Περ. τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) με την ΠΑΣ-Ο. Από το 2008, είναι επικεφαλής ομάδας εργασίας για το εμπόριο – παραγωγή του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Πως σχολιάζετε την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση;
-Από ποια πλευρά, την ευρωπαϊκή ή την ελληνική; Τα πράγματα είναι δύσκολα και για την Ευρώπη και για εμάς. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση, προσπαθεί να βρει ένα μπούσουλα, να δει που ακριβώς θέλει να πάει. Υπάρχουν 27 κράτη μέλη και επιπλέον τα 17 στην Ευρωζώνη, καθένα από τα οποία εκπροσωπεί το δικό του κράτος. Η κουλτούρα, η ιστορία, το παρελθόν, οι καταβολές του κάθε κράτους, έχουν το ρόλο τους σε όλο αυτό το παιχνίδι που γίνεται. Υπάρχουν φυσικά και συμφέροντα με την στενή έννοια του όρου, τι θα χάσω, τι θα κερδίσω, πως θα το δείξω αυτό στους πολίτες μου. Ως εκ τούτου έχουμε μια Ευρώπη η οποία ψάχνεται. Και από την άλλη είμαστε εμείς μία κουκίδα σε όλο αυτό το παιχνίδι, που αυτή την στιγμή φαίνεται ότι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δεν είμαστε το πειραματόζωο του παιχνιδιού;
-Έτυχε να είμαστε εμείς, αλλά από πίσω ακολουθούν και άλλοι. Ήδη μας ακολουθεί η Ιταλία και φαίνεται ότι μας πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς. Στη σύνοδο κορυφής των κρατών η απόφαση θα ισχύσει για όλους, δεν μπορεί να πουν κάτι καλό για την Ελλάδα και κάτι διαφορετικό για άλλους. Σήμερα αποφασίζουν για την Ελλάδα, αλλά μπαίνει ένας μπούσουλας και για τους επόμενους. Αυτό ακριβώς είναι που εμποδίζει μια απόφαση να ληφθεί με έναν πολύ γρήγορο τρόπο

Άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα.
-Μπορούμε να περιμένουμε και πολλά και λίγα. Γιατί αν υπήρχε προοπτική να μην γίνει το παραμικρό, δεν υπήρχε λόγος να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες. Αν βγουν όλοι χαμογελαστοί και πουν θα συζητήσουμε το θέμα μετά από δύο μήνες, τότε καταλαβαίνετε θα υπάρξει ένας πανικός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού.

Αν σας ζητούσα να κάνετε κριτική στο κόμμα σας, που θα την εστιάζατε;
-Έπρεπε να συμμαζέψουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, έπρεπε και επί ΠΑΣΟΚ και σαφώς υπάρχει και μια τεράστια ευθύνη της ΝΔ. Μπορεί ο χρόνος της ΝΔ που κυβέρνησε να ήταν λίγος, αλλά το βάρος που προκάλεσε στον προϋπολογισμό και στα ελλείμματα ήταν δυσανάλογα μεγάλο. Οπότε θα σας έλεγα ότι κατά 35-40% ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και 60-65% η ΝΔ για όλο αυτό το χάλι, στο οποίο βρισκόμαστε. Θα σας επισημάνω ένα μεγάλο λάθος. Ακούσατε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πάρουμε 14 δις ευρώ από την Ε.Ε., το υπόλοιπο του ΕΣΠΑ που δικαιούμαστε, αλλά το έχουμε ροκανίσει και γι’ αυτό θα βάλουμε και ένα 15% δική μας συμμετοχή. Τα 11 δις θα διοχετευτούν σε μεγάλα έργα και με τα 3 δις θα εξυπηρετηθεί, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι συγκοινωνίες. Αυτό είναι λάθος. Η κ. Κατσέλη ανασχεδίασε το ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους ανασχεδιασμό έκανε, όταν πάλι το 78% πηγαίνει στα έργα.

Ποια θα είναι η εξέλιξη της χώρας από εδώ και πέρα;
-Αν δεν απογειωθεί το σκέλος της ανάπτυξης, το σκέλος της διαχείρισης έχει μια ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν κάποιες δυνατότητες ελιγμών και αυτές όμως καθώς περνά ο χρόνος περιορίζονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει θα δώσουμε προσοχή στο σκέλος της ανάπτυξης και ό,τι στρεβλώσεις υπάρχουν να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να υιοθετηθεί μια πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με τη βοήθεια των θεσμοθετημένων οργάνων που έχει η χώρα. Μόνο έτσι θα δούμε και μια ξένη επένδυση, όχι σε βίλες και σπιτάκια, αλλά σε αγαθά και υπηρεσίες εμπορεύσιμα, που σημαίνει να εξάγονται, να υποκαθιστούν τις εισαγωγές και να παράγουν όλο και περισσότερο πλούτο. Αυτό χρειάζεται η χώρα.

Το τουριστικό ομόλογο τι είναι;
-Η χώρα μας αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και ένα άλλο είναι η μείωση του χρέους. Το όποιο ομόλογο εκδίδεται καταρχάς εξυπηρετεί το χρέος. Αυτό το «τουριστικό ομόλογο» είναι ιδέα μιας ομάδας ανθρώπων. Το κράτος χρωστάει χρήματα σ’ εσάς, σε προμηθευτές του δημοσίου και τα λοιπά. Αντί για χρήματα θα τους δώσει ένα ομόλογο, το οποίο θα είναι υποκατάστατο του ευρώ, που σημαίνει ότι θα το πάρετε εσείς και θέλετε να αγοράσετε κάτι από μένα και θα μπορείτε να μου το δώσετε. Ένα ομόλογο θα πρέπει να έχει ένα αντίκρισμα. Το ομόλογο διασφαλίζεται με κάποιες τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα κτιστούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που είναι κρατικές. Το κράτος βάζει την γη και κάποια λίγα χρήματα και οι άλλοι βάζουν τα χρήματα, κτίζουν τα σπίτια, τα εκμεταλλεύονται με κάποιο τρόπο και βγάζουν χρήματα. στην δεκαετία αυτός που έχει τα τουριστικά ομόλογα στα χέρια του, επειδή είναι ασφαλισμένα έναντι αυτών των κατοικιών που έχουν κτιστεί, μπορεί να πει κύριοι εγώ θέλω να αγοράσω μια κατοικία με αυτά τα ομόλογα, πάρτε τα ομόλογα και δώστε μου την κατοικία, δεν θέλετε την κατοικία, πάρτε τα ομόλογα πίσω και από τα κέρδη που βγάζετε από τις κατοικίες δώστε μου πίσω τα χρήματα μου. Αλλά έως τότε το ομόλογο θα κυκλοφορεί. Σαφώς θα αυξάνεται η αξία του, γιατί συνδέεται με μια επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα εξωστρεφή και κερδοφόρα. Έτσι θα έχουμε το δίπτυχο που θέλουμε, βελτίωση της ρευστότητας, γιατί θα μπει νέο χρήμα στην αγορά και συγχρόνως το ομόλογο θα συμβάλει στην μείωση του χρέους.

Η Θράκη έχει δυνατότητες ανάπτυξης;
-Σαφώς και έχει δυνατότητες ανάπτυξης και τουριστικής ανάπτυξης. Εδώ πρέπει να βρεθούν κάποιες περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές και μέσω των τουριστικών εγκαταστάσεων να αυξηθεί η αξία της γης στην περιοχή, ώστε η όλη επένδυση να αποδώσει. Σημασία έχει μέσα από όλη αυτή την διαδικασία να αναδείξουμε περιοχές πανέμορφες, οι οποίες όλως τυχαίως δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές σήμερα και τέτοιες περιοχές υπάρχουν.
Ο Δημήτρης Μάρδας έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: «Οι σοσιαλιστές του 19ου αιώνα»-1977, «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η Ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξης της στην ΕΟΚ»-1978, «Οι επιπτώσεις της Ενιαίας Αγοράς στο Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο. Μια ενδοκλαδική ανάλυση»-1993, «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ»-2005, -«Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις»-2006, «Οικονομικά των Προμηθειών του Δημοσίου»-2006. έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα αγγλικά και γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr