Νέος αντιδήμαρχος Έργων ο Λαζαρίδης - Αντικαθιστά τον Καρασταύρου
Γράφει η Βασιλική Τζίμου, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε ένα ελαφρύ γεύμα, που θα το καταναλώσουμε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
Στο τέλος μιας συχνά κουραστικής ημέρας, πλησιάζει η ώρα του βραδινού, και τότε σκεφτόμαστε: τι μπορώ να φάω; Τη στιγμή εκείνη χρειαζόμαστε ένα πιάτο νόστιμο, που δεν απαιτεί κόπο και χρόνο και κυρίως θα μας χορτάσει χωρίς όμως να μας βαρύνει. Ένα ολοκληρωμένο βραδινό γεύμα, χρειάζεται να περιέχει κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων αλλά και πρωτεΐνης. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το είδος, η ποσότητα και η ώρα κατανάλωσης του βραδινού μας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε ένα ελαφρύ γεύμα, που θα το καταναλώσουμε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.
Παρακάτω δίνονται 10 εύκολα και θρεπτικά βραδινά γεύματα, που απαιτούν λίγο χρόνο προετοιμασίας:
- Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι: επιλέγουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πλήρες και προσθέτουμε καρύδια, αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι.
- Σαλάτα με τόνο και ελαιόλαδο: ανοίγουμε μια κονσέρβα τόνου σε νερό και ανακατεύουμε με λαχανικά της επιλογής μας (πχ ντομάτα, μαρούλι, ρόκα). Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Ομελέτα με σπανάκι και φέτα: χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο σπανάκι και φέτα, και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή στο φούρνο.
- Φακές σαλάτα: μπορούμε να βράσουμε, να στραγγίξουμε τις φακές και να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Συνοδεύουμε με παξιμάδια ολικής άλεσης, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, ελαιόλαδο και ξύδι.
- Τυρί cottage με φρούτα: για όσους αρέσει ο συνδυασμός τυριού και φρούτου, τοποθετούμε σε μπολ cottage με φρέσκα φρούτα καθαρισμένα και λίγο μέλι.
- Σαλάτα με κοτόπουλο και φέτα: εάν περίσσεψε ψητό κοτόπουλο από το μεσημέρι το συνδυάζουμε με σαλάτα εποχής, φέτα και βαλσάμικο.
- Τορτίγια με χούμους και αυγό: αλείφουμε μια τορτίγια με hummus, προσθέτουμε βραστό αυγό κομμένο σε φέτες και κομμένα λαχανικά όπως κόκκινη πιπεριά.
- Smoothieμε φρούτα: χρησιμοποιούμε γάλα, κεφίρ ή γιαούρτι, φρούτα της αρεσκείας μας και κάποιο άλειμμα ξηρών καρπών όπως φυστικοβούτυρο. Μπορούμε να προσθέσουμε μέλι για έξτρα γλυκύτητα.
- Ντάκος με ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο: χρησιμοποιούμε παξιμάδια της επιλογής μας, τα μαλακώνουμε με λίγο νερό και προσθέτουμε ντομάτα, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο.
- Αυγόφετες: σε ένα σκεύος σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, τα χτυπάμε, βουτάμε τις φέτες ψωμί και ψήνουμε για 10 λεπτά στον φούρνο. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κάποιο τυρί, μέλι και σουσάμι.
Τονίζεται πως οι ποσότητες γεύματος που αναλογούν στον καθένα είναι διαφορετικές, και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες. Για τον λόγο αυτό δεν αναγράφονται αναλυτικά οι ποσότητες, οι οποίες μπορούν να υπολογιστούν μόνο εφόσον γνωρίζουμε τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του ατόμου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News