Η ΕΝΔΟΞΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ?40 | xronos.gr
Γράφει ο Β.Α. Κόκκινος

Η ΕΝΔΟΞΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ?40

31/10/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Η Ελλάδα του 1940, χωρίς τα χρήματα των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που εισέρρευσαν εις αυτή από το 1981 και εφεξής, επέτυχε να οργανώσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της, να εξοπλίσει το στρατό της με άριστο πεδινό και ορειβατικό πυροβολικό, να κατασκευάσει τα έργα της γραμμής Μεταξά και να έχει πλήρως οργανωμένο στρατό, με υποδειγματικό σχέδιο επιστρατεύσεως των εφέδρων δι΄ ατομικών προσκλήσεων.
Από το 1939, ο τότε ηγέτης της Ελλάδος Ι. Μεταξάς,  είχε λάβει τη «φοβερή απόφαση» να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, την  οποία θεωρούσε βεβαία, μετά την κατάληψη της Αλβανίας από αυτά και τη συγκέντρωση ιταλικών δυνάμεων όλων των όπλων στο Αλβανικό κράτος. Μάλιστα οι προκλήσεις των Ιταλών και ιδιαιτέρως της αεροπορίας και του ναυτικού τους, ήσαν συνεχείς με αποκορύφωμα την καταβύθιση  του ευδρόμου καταδρομικού ΕΛΛΗ στον λιμένα της Τήνου, κατά την εορτή της Μεγαλόχαρης της 15ης Αυγούστου 1940.
Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση προσεπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο να δώσει αφορμή στους Ιταλούς. Αλλά ο υπερφίαλος Ντούτσε, πάσχων από νευροσυφιλίδα και έχων υποβληθεί σε μακρά θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου της Γενεύης, είχε καταληφθεί, υπό την επήρεια της ωχράς σπειροχαίτης, από παραλήρημα μεγαλείου (βλ. «Αυτοί οι άρρωστοι που μας κυβερνούν» των Pierre Accoce, Dr Pierre Rentchnick, Διεθνών εκδόσεων) και διεκήρυττε ότι διαθέτει 8 εκατομμύρια ιταλικές λόγχες, δια των οποίων θα σκιάσει τον ήλιο της Ελλάδος. 
Μετά από μία δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας, στις 3:00 η ώρα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιταλός Πρέσβυς επεσκέφθη τον Έλληνα πρωθυπουργό στην οικία του στην Κηφισιά, φυλασσομένη από έναν μόνο χωροφύλακα – και όχι από δεκάδες αστυνομικών, που φυλάσσουν τους πρωθυπουργούς της σημερινής εποχής. Αυτοπροσώπως ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος υπεδέχθη τον Ιταλό πρέσβη σε ένα ταπεινό αστικό σαλόνι, όπου ανέγνωσε το ιταμό τελεσίγραφο της Ρώμης και στη συνέχεια με βουρκωμένα μάτια είπε: «Ώστε, λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Ο Ιταλός πρέσβης στις αναμνήσεις του γράφει ότι αισθάνθηκε εντροπή και δέος εμπρός στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος προτίμησε τη θυσία από την υποταγή. 
Με το ξημέρωμα, οι καμπάνες των εκκλησιών από το ένα άκρο της Ελλάδος έως το άλλο εσήμαιναν το συναγερμό  των Ελλήνων, όλες δε οι πόλεις και τα χωριά γέμισαν από τους νέους κατοίκους τους, που έσπευδαν στο μέτωπο να προασπίσουν τα ελληνικά σύνορα. Οι νίκες των ελληνικών στρατευμάτων είναι γνωστές, όπως και οι υπέρ των Ελλήνων έπαινοι, του Τσώρτσιλ, του Στάλιν, του Ρούσβελτ και όλων των ηγετών του δυτικού κόσμου.
Όταν όμως αργότερα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να μεταφερθεί στην Κύπρο, οι Άγγλοι αρνήθηκαν. Όπως αρνήθηκαν και οι Ρώσοι, μετά το τέλος του πολέμου, να περιέλθει η Βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα, αν και ο Στάλιν έλεγε, ότι θέλει να ζήσει πολλά χρόνια, να ευγνωμονεί την Ελλάδα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Ρωσία με την αντίστασή της κατά του Άξονα. Αυτή την αντίσταση των Ελλήνων, που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και συνέβαλε στην έκβαση του πολέμου υπέρ των Συμμάχων, ανεγνώρισε και αυτός ο Χίτλερ στις εκμυστηρεύσεις του προς τη φίλη του Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Λένι Ριφενσταλ (βλ. αυτοβιογραφία της). 
Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου υπό περίεργες συνθήκες. Αν και επικρίθηκε για τη δικτατορία και τη μεταχείριση των κομμουνιστών, από ουδένα κατηγορήθηκε ότι έγινε πλουσιότερος κατά την άσκηση της εξουσίας, διότι ούτε ακίνητη περιουσία απέκτησε, ούτε καταθέσεις. Έφυγε από την εξουσία ενδοξότερος και όχι πλουσιότερος. 
Οι άνθρωποι της γενιάς του 1940 με ανοιγμένα τα φτερά της ψυχής και υψηλό εθνικό φρόνημα απέδειξαν σ΄ όλη την ανθρωπότητα, ότι ένας στρατός εξοπλισμένος με ιδανικά και ευψυχία, μπορεί να πραγματοποιήσει θαύματα. 
Η συμβολή του ηγέτη της Ελλάδας στο φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών είναι αναμφισβήτητη. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν ετίμησε τον  ηγέτη της νίκης του ’40 με ένα άγαλμά του στην πρωτεύουσα. Όπως δεν ετίμησε και πολλούς ήρωες της Επαναστάσεως. Και αυτός ο έφιππος Καραϊσκάκης ευρίσκεται σε μία γωνία του Εθνικού Κήπου, δυσκόλως ανακαλυπτομένη.  Η Πολιτεία δεν δέχθηκε να μεταφερθεί το άγαλμά του ούτε στην ομώνυμη πλατεία, όπου ήταν η φυσική  θέση του αγάλματος, του αγνού και ανιδιοτελούς αυτού ήρωος.
Αντιθέτως, η πρωτεύουσα αλλά και όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από πλατείες, δρόμους και άλση με το όνομα του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ και μεγάλου υπευθύνου της υπερχρεώσεως της Ελλάδος και της σημερινής εξαθλιώσεως του Ελληνικού Λαού.
Η Γερμανίδα ιστορικός, μαθηματικός και φιλόσοφος Ελεονόρα Ζέελινγκ σε μια ωραία ολιγοσέλιδη μελέτη της (Μία πεντάρα για να σωθεί η Ελλάδα, Α εκδοτική, 2011) υπενθυμίζει τί οφείλουν στους Έλληνες οι άνθρωποι ολοκλήρου του πλανήτη. Οι Έλληνες ήσαν οι εφευρέτες των μαθηματικών, που είναι αίμα και σκελετός κάθε επιστήμης και προ πάντων της τεχνολογίας, αλλά και της φιλοσοφίας, δηλαδή των βάθρων, πάνω στα οποία εδράζεται το σύνολο του πολιτισμού μας. Χωρίς την προσφορά των προγόνων των Ελλήνων, οι άνθρωποι στη δύση ίσως θα ζούσαν ακόμη στα δέντρα. 
Τέλος, υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανταμειφθούν οι Έλληνες, ώστε να αποσβεσθεί το χρέος τους, κάτι το οποίο δεν εσκέφθηκαν ούτε οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Επιπροσθέτως συνιστά στους κυβερνώντες να μην δεχθούν ούτε σπιθαμή γης να παραχωρηθεί στους δανειστές της Ελλάδος και απομυθοποιεί τα λεγόμενα, ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, όπως παραδέχθηκε ο δημιουργός της σημερινής οικονομικής υποδουλώσεως της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, και οι Γερμανοί αψεγάδιαστοι. Παραθέτει δε τους λόγους για τους οποίους η διαφθορά κυριαρχεί στην ελίτ των Γερμανών.
Είθε να αναγνώσουν οι κυβερνώντες το βιβλίο της Γερμανίδος αυτής, για να είναι περισσότερο αξιοπρεπείς έναντι των θρασυτάτων Τροϊκανών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr