Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Γράφει ο Σάκης Λιπορδέζης ιδρυτής του Φροντιστηρίου «2001 Ορόσημο»
Πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά ακούμε τη φράση «πετυχημένη συνταγή», η οποία φυσικά αναφέρεται στη μαγειρική.
Δεδομένου ότι είναι αρκετές εκπομπές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο αφορούν τη μαγειρική, γίνεται κατανοητή η έννοια «πετυχημένη συνταγή».
Σαφώς, η έννοια «Συνταγή της Επιτυχίας» χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει μία πετυχημένη πορεία του ανθρώπου στη ζωή του.
Βλέποντας, λοιπόν, την πορεία ενός ανθρώπου προς την επιτυχία ως συνταγή, θα πούμε ότι κατ’ αρχήν τα υλικά και η ποιότητά τους είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτήν.
- Η ψυχολογία μας, η πρόθεση, η έντονη επιθυμία να πετύχουμε το στόχο μας είναι το καλύτερο «υλικό» στη μαγειρική της επιτυχίας.
- Καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία μιας συνταγής, παίζει η προετοιμασία των υλικών, η ποσότητά τους και η σειρά χρησιμοποίησής τους, καθώς και η οργάνωση της σειράς με την οποία θα εκτελεστεί η συνταγή. Αυτό συμβαίνει και με τους προσωπικούς στόχους που θέτει ο άνθρωπος. Η σειρά με την οποία θα κάνουμε διάφορες ενέργειες και η ποσότητα της προσπάθειας που θα καταβάλλουμε θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο επιδιωκόμενο έργο μας.
- Η διαχείριση του χρόνου, όπως βλέπουμε στη μαγειρική, είναι σημαντικός παράγοντας. Έτσι, και για την επίτευξη οποιουδήποτε άλλου στόχου θα αποτελέσει σημαντικό «υλικό» της συνταγής μας.
- Τέλος, η εκτέλεση της συνταγής είναι το σημαντικότερο στάδιο για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα, της επιτυχημένης, δηλαδή, συνταγής. Έτσι και για την επιτυχία στη ζωή μας πρέπει να κάνουμε σωστή εκτέλεση στα πράγματα που ασχολούμαστε ή έχουμε στόχο να πετύχουμε. Να τα κάνουμε με μια οργανωμένη σειρά, με τάξη και ηρεμία, με υπομονή και επιμονή, με ευχάριστη διάθεση για να έχουμε αυξημένη απόδοση, με χαρά και θετική σκέψη, με αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε, με την αίσθηση ότι ανήκουμε στους νικητές, ότι θα πετύχουμε.
Όταν τελειώσει την προσπάθειά του ο σεφ όπως ξέρουμε προχωράει στο σερβίρισμα. Στη διακόσμηση του πιάτου που ετοίμασε. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του πρέπει να είναι όμορφο, να προκαλεί την όρεξη να το γευτείς. Μάλιστα, κατά την αρχαιότητα, οι δειπνοσοφιστές επέλεγαν και την κατάλληλη θέση που θα κάθονταν στην τράπεζα διότι έπρεπε, όπως έλεγαν, να ενεργοποιηθούν όλες οι αισθήσεις για να φτάσει το αποτέλεσμα της συνταγής στο μέγιστο δυνατό.
Αν είναι πίνακας ζωγραφικής και εκτεθεί σε γκαλερί ή έκθεση ζωγραφικής, ο καλλιτέχνης φροντίζει να το βάλει σε ωραίο καβαλέτο και χρησιμοποιεί μία κατάλληλη και όμορφη κορνίζα. Ακόμη και η θέση που θα τοποθετηθεί στην έκθεση θα παίξει το ρόλο της για να προσελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καλλιτέχνης, για να φτιάξει τον επιτυχημένο πίνακα επιλέγει τα ποιοτικά χρώματα, τα καλά υλικά για τον καμβά, τα διαλυτικά, τα κατάλληλα πινέλα, την παλέτα που ταιριάζει στο χέρι του και όταν έρθει η έμπνευση είναι έτοιμος να ξεκινήσει το όραμά του έως τη στιγμή που θα φτάσει ο πίνακας στην έκθεση, όπως αναφέραμε προηγουμένως.
Είναι ωφέλιμο να πράττουμε έτσι σε κάθε προσπάθειά μας, σε κάθε στόχο που έχουμε θέσει. Αν είναι γραπτό εξετάσεων πρέπει να φροντίσουμε να είναι όσο γίνεται πιο όμορφο για να προκαλέσουμε την ευμενή στάση του εξεταστή απέναντι σε αυτό. Αν είναι πτυχιακή ή διπλωματική εργασία θα φροντίσουμε η εκτύπωση να γίνει σε κατάλληλο χαρτί με προσεγμένη βιβλιοδεσία που θα εντυπωσιάσει τους κριτές όταν «τη σερβίρουμε». Επίσης, βλέπουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι αιτιολογήσεις σε γραπτές εξετάσεις θα πρέπει να είναι σαφείς, αναλυτικές, χωρίς να έχουν επιπλέον στοιχεία τα οποία θα θεωρηθούν περιττά και παράλληλα χωρίς να είναι ελλιπείς.
Ένας υποψήφιος, οποίος έχει θέσει ως στόχο να περάσει σε συγκεκριμένη σχολή που επιθυμεί, ξεκινάει για την «συνταγή της επιτυχίας» με καλή οργάνωση των σημειώσεών του, με σωστές προσεγμένες επιλογές των βιβλίων και των δασκάλων που θα του διδάξουν και ξεκινάει τη συστηματική του προσπάθεια με όλα εκείνα τα στοιχεία που προαναφέραμε για τη συνταγή της επιτυχίας, για να φτάσουμε τελικώς στο «σερβίρισμα» των γραπτών στους εξεταστές.
Αυτό το πλάνο, αγαπητοί φίλοι μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας μας για να πετύχει αυτό που επιδιώκει, έχοντας κατά νου δηλαδή, αυτά που προϋποθέτει μία πετυχημένη συνταγή μαγειρικής, η οποία μας είναι προσιτή στην κατανόηση και προσφιλής στη γνώση των περισσοτέρων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News