Οι Έλληνες της Συρίας σήμερα | xronos.gr
ΑΡΘΡΟ

Οι Έλληνες της Συρίας σήμερα

20/02/25 - 9:00
Οι Έλληνες  της Συρίας σήμερα

Μοιραστείτε το

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Φωτιάδης, πρώην Υπαρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Υπάρχει παροικία 4.500 Ελλήνων κατοίκων, οι περισσότεροι Συριακής υπηκοότητας

Γενικά: Οι Έλληνες στην Συρία πρωτοέφθασαν τον 7ο π.χ. αιώνα. Ισχύ απέκτησαν στην Ελληνιστική περίοδο, όταν η περιοχή ήταν τμήμα της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Ελληνιστική περίοδος: Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου το 323 π.χ. εμφανίζεται η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο όρος Ελληνιστικός ξεχωρίζει από τον όρο Ελληνικός. Ο δεύτερος αναφέρεται στην ίδια την Ελλάδα, ενώ ο πρώτος περιλαμβάνει εδάφη υπό Ελληνική επιρροή στην Ανατολή, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αρχαιμενιδών ιδρύθηκαν τα Ελληνικά βασίλεια, Σελευκιδών, Περγάμου, Πτολεμαίων, Ινδοελληνικό. Είχε σαν αποτέλεσμα την εισροή Ελλήνων κατοίκων και εξαγωγή πολιτισμού, γλώσσας, στα βασίλεια που εκτείνονταν μέχρι την Ινδία. Δημιουργήθηκε κοινή διάλεκτος με βάση την Αττική, γνωστή ως Ελληνική. Την Ελληνιστική περίοδο η πολιτιστική επιρροή -ισχύς έφθασε στο απόγειό της στην Μεσόγειο και πέραν αυτής.[Λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, μουσική, μαθηματικά, φιλοσοφία, επιστήμη]. Η θρησκευτική σφαίρα επεκτάθηκε και περιέλαβε νέους θεούς, όπως ο Ελληνοαιγυπτιακός Σέρεπις, ανατολικές θεότητες όπως οι Άττις, Κυβέλη. Στον σεισμό του 2023 οι Τζιχανιστές διαβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν το Ελληνορθόδοξο χωριό, Αρσούρ [αρχαίο ρόδιο] που ακόμη ομιλείται η Αραμαϊκή [συγγενεύει με την Εβραϊκή]. Είναι η γλώσσα του Χριστού [Χρησιμοποιείται σε Βυζαντινές εκκλησίες].

Βηθλεέμ: Είναι Εκκλησία μητέρα όλων των εκκλησιών του Θεού. Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, για αιώνες αποτελούσε τόπο Θρησκευτικού τουρισμού. Καταγεγραμμένο είναι το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας. Έγιναν προκατασκευασμένες κατοικίες, με χορηγίες [Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ίδρυμα Καπετάν Κωνσταντινόπουλου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής κ.α.].

Χιλιάδες Έλληνες είδαν να γκρεμίζονται τα σπίτια και τις εκκλησίες τους. Κράτησαν όμως την πίστη και την ανθρωπιά τους. Σκοτώθηκαν 53.000 άτομα. Η καταστροφή στην Τουρκία ήταν μεγάλη. Δεν άφησε όρθια καμία εκκλησία στην περιοχή της Αντιόχειας. Καταστράφηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην ανοικοδόμησή τους. Ο μοναδικός ναός που έμεινε όρθιος, είναι ο Άγιος Γρηγόριος Αλεξανδρέττας. Επαναπατρίσθηκαν κάτοικοι 33 Ελληνικών πόλεων και μέλη των οικογενειών τους από την Συρία. Έκκληση για τους Χριστιανούς της Συρίας, τον Μητροπολίτη Παύλο του Χαλεπίου και τους αγνοουμένους Μητροπολίτες έκανε ο Ιερέας Αντώνιος Μαφούτ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκονται δύο Ορθόδοξες εκκλησίες Πρεσβυγενή Πατριαρχεία], της Αντιόχειας και Ιερολήμων [με έδρα την Ιερουσαλήμ] πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το πρώτο εδρεύει στην Δαμασκό [έχει ειδική σχέση με την Μόσχα].Το δεύτερο των Ιεροσολύμων βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποσχέθηκε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε την προστασία των Χριστιανών της Συρίας και των κατοίκων άλλων εθνοτήτων. Ο κ. Ερντογάν συμφώνησε […αν τα τηρήσει].

Σήμερα: Υπάρχει παροικία 4.500 Ελλήνων κατοίκων, οι περισσότεροι Συριακής υπηκοότητας. Ζούν στο Χαλέπι, Ταρσούς, Δαμασκό. Υπάρχουν και 8.000 Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι Χριστιανικής καταγωγής. Αντιμετωπίζουν φτώχεια, πείνα. Καταφύγιο έχουν την Εκκλησία της Αντιόχειας και τζαμιά. Κανείς δεν γνωρίζει δια το μέλλον τους.

Η Ελλάς ηγείται εκστρατείας δια βοήθεια και προστασία του προσωπικού, διαφύλαξη της Θρησκευτικής κληρονομιάς αποκατάσταση μνημείων, επιστροφή των κλαπέντων.

Βοηθήματα: Ημερήσιος Tύπος

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr