Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών
Για μια ακόμα εβδομάδα θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λόγια για να συμπαρασταθεί κανείς στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή έχουν τραυματίες στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που συνέβη αναπάντεχα το βράδυ της Τρίτης 28.02.2023.
Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα βγαίνουν νέα εξοργιστικά στοιχεία για την έλλειψη συστημικών ασφαλιστικών δικλείδων και ακούγοντας καθημερινά απίστευτα πράγματα για το έτος 2023 δεν ξέρει κανείς εάν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει καθώς πρόκειται για ιλαροτραγωδία.
Για να λέμε τα πράγματα καθαρά, όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα την ευθύνη την έχει αυτός που κυβερνά και δεν αρκούν μόνο πολιτικές παραιτήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Μόνο η θεσμική δικαιοσύνη μπορεί να αχθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερευνήσει τα πάντα και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν.
Προσωπικά πιστεύω στη θεσμική δικαιοσύνη και αυτά περί πορισμάτων επιτροπών και τα συναφή εμένα δε με καθησυχάζουν και δε με καλύπτουν.
Η παρούσα κυβέρνηση ενώ διαφήμιζε το επιτελικό κράτος και την κοινωνία των «άριστων» έκανε ένα βασικό λάθος.
Το βασικό λάθος που έκανε και το οποίο ισχύει γενικότερα στη ζωή είναι ότι δε μπορώ να ξεκινήσω να χτίζω εάν δεν ελέγξω πρώτα το έδαφος στο οποίο θα χτίσω.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση μίλαγε για επιτελικό κράτος και κοινωνία των «άριστων» όταν δεν είχαν ελεγχθεί τα αυτονόητα και η χώρα βρισκόταν σε βασικές υποδομές δεκαετίες πίσω. Ήταν σα να πάμε να σηκώσουμε ουρανοξύστη πάνω σε λασπόνερα.
Όσο θα διαρκέσει η έρευνα της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε και για κανένα απλά το συμπέρασμα που μέχρι στιγμής βγαίνει είναι ότι στη χώρα αυτή ζούμε και ξαναζούμε τραγωδίες γιατί απλά δεν κάνει ο καθένας μας υπεύθυνα τη δουλειά που του έχει ανατεθεί.
Δεν χρειάζονται λοιπόν υπερβολές για κοινωνία των «άριστων» ούτε και μηδενισμοί ότι όλοι είναι «άχρηστοι».
Χρειαζόμαστε επιτέλους απλή κουλτούρα υπευθυνότητας, ώστε όταν αναλαμβάνω κάτι να το ξέρω και να το κάνω σωστά και όταν κάτι δεν το γνωρίζω να μη το αναλαμβάνω ή να ζητάω βοήθεια.
Αυτά περί «άριστων» και τις σχετικές υπερβολές πότε δεν τα πίστευα και τα θεωρώ και ελαφρώς «ρατσιστικά» καθώς σε μια κοινωνία έχουν θέση όλοι και ο καθένας είναι χρήσιμος και μπορεί να βρει τη δραστηριότητα που του ταιριάζει.
Ούτε κοινωνία «άριστων» ούτε κοινωνία «άχρηστων» λοιπόν.
Απλά ας στοχεύσουμε σε μια κοινωνία υπεύθυνων πολιτών.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News