Η Γερμανία στέλνει Leopard στην Ουκρανία | xronos.gr
ΕΠΙΣΗΜΟ

Η Γερμανία στέλνει Leopard στην Ουκρανία

26/01/23 - 8:00
Η Γερμανία στέλνει  Leopard στην Ουκρανία

Θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες - συμμάχους

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες - συμμάχους προέβη χθες το μεσημέρι η Γερμανία. Όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν αυξηθεί οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να στείλει τανκς και να επιτρέψει σε άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Αρχικώς το Βερολίνο εμφανιζόταν επιφυλακτικό για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή για υποστήριξη της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας» ανέφερε ο Ο. Σολτς σε δήλωσή του, μιλώντας για συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι, εντός της ημέρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή αρμάτων Abrams. Η αποστολή σημαντικών αριθμών αρμάτων τέτοιου τύπου στον ουκρανικό στρατό είναι πιθανό να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις της αμυνόμενης χώρας στον πόλεμο, που έχει κλείσει 11 μήνες, και να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέχουν ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr