840€ η μέση κύρια σύνταξη στο σύνολο των συνταξιούχων

Για την ιστορική μνήμη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα - παρουσιάστηκαν οι ιστορικές όψεις του διωγμού των Ρομά και των Σίντι κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», πραγματοποίησε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, παρουσίαση για τις ιστορικές όψεις του διωγμού των Ρομά και των Σίντι, κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής.

H παρουσίαση έγινε από τον συντονιστή του προγράμματος και υπ. διδάκτορα Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ Νίκο Κοσμίδη, με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού από την επιτόπια έρευνά του σε χώρους μνήμης (π.χ. χώρους εκτελέσεων και στρατόπεδα συγκέντρωσης) οι οποίοι σχετίζονται και με τη γενοκτονία των Ρομά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν ότι η ανάμνηση του διωγμού των Ρομά από τον Ναζισμό και άλλα φασιστικά καθεστώτα έχει θεσπιστεί με την καθιέρωση διεθνούς ημέρας μνήμης, η οποία τιμάται στις 2 Αυγούστου. Κατά την εν λόγω ημέρα, μνημονεύεται η εξόντωση, το 1944, των εναπομεινάντων Ρομά κρατούμενων στο «Zigeunerlager» του Άουσβιτς, όρος που χρησιμοποιούνταν από το ναζιστικό καθεστώς για το στρατόπεδο των Ρομά.

Οι μαθητές/τριες συζήτησαν επίσης το πώς βιώνουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του σεβασμού στην ετερότητα, μέσα και από τις προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς μεγάλο μέρος τους προέρχεται από τη Ρομά κοινότητα.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε βοήθησε επίσης τους μαθητές να προσεγγίσουν το κρίσιμο ερώτημα γιατί και πώς θυμόμαστε το παρελθόν, καθώς και ποιο παρελθόν επιλέγουμε να θυμόμαστε.

Ζωντανή η μνήμη
Η διοργάνωση της παρουσίασης εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας του προγράμματος «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού» να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης της εξόντωσης των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην Τρεμπλίνκα, όπου εξοντώθηκαν επίσης εκατοντάδες Ρομά.
Το πρόγραμμα ευχαρίστησε θερμά τη Διευθύντρια του σχολείου Γλυκερία Φωτιάδου, καθώς και τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Μανιά για την πρόσκληση. Το πρόγραμμα παραμένει στη διάθεση των σχολικών κοινοτήτων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή δράσεων που προάγουν την ιστορική μνήμη, ενισχύουν την αξία του σεβασμού στη διαφορετικότητα και ενδυναμώνουν τις ανθρωπιστικές αξίες σε καιρούς βίας, πολέμου, κοινωνικής ανασφάλειας και ιστορικού αναθεωρητισμού.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News