Αύγουστος Κορτώ - Ένα ταπεινό χάρτινο μνημείο στη μητέρα μου που αυτοκτόνησε | xronos.gr
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΣ MEDIA GROUP

Αύγουστος Κορτώ - Ένα ταπεινό χάρτινο μνημείο στη μητέρα μου που αυτοκτόνησε

08/05/14 - 0:00

Μοιραστείτε το

Το «Βιβλίο της Κατερίνας», είναι η ιστορία της μητέρας του «σαν αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που σημάδεψε τη ζωή μου ανεξίτηλα, που με έκανε αυτόν που είμαι και που ένιωθα ότι τόσα χρόνια του χρωστούσα ένα μικρό, ταπεινό χάρτινο μνημείο», είπε στο «Χ» ο αναγνωρίσιμος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας

Γεννήθηκε ως Πέτρος Χατζόπουλος αλλά σήμερα είναι γνωστός ως Αύγουστος Κορτώ. Συγγραφέας αναγνωρίσιμος και πολυδιαβασμένος βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο στην Κομοτηνή, όπου παρουσίασε το νέο του πόνημα το «Βιβλίο της Κατερίνας», ένα βιβλίο σχεδόν αυτοβιογραφικό, αφού αναφέρεται στην πολυαγαπημένη του μητέρα την οποία έχασε πρόωρα το 2002, όταν αυτή αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή της. Έκλεψε το πρώτο συνθετικό του ονόματος του από τον αγαπημένο του Αουγκούστ Στρίντμπεργκ. Άλλωστε η ανάγνωση του ονειροδράματος ήταν από τα καθοριστικά αναγνωστικά γεγονότα της εφηβείας του, όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας στο «Χ». Όσο για το Κορτώ πρόκειται για  ένα τυχαίο γαλλικό ψευδώνυμο, γιατί έτυχε να είναι γαλλοτραφής. 

Η αείμνηστη μητέρα του τον έστειλε σε γαλλόφωνο σχολείο, έμαθε γαλλικά πριν καν μάθει αγγλικά. Γι’ αυτό οι περισσότεροι συγγραφείς που διάβαζε στην εφηβεία του ήταν Γάλλοι, ήταν κυρίως βιβλία της μητέρας του. Μάλιστα στα πρώτα του βιβλία οι ιστορίες του εξελίσσονται γενικώς και αορίστως στο Παρίσι. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια ζει στα Εξάρχεια, τα οποία αγαπά γιατί «είναι ξενύχτικα, δεν έχουν απαιτήσεις από τους κατοίκους τους και έχουν την ατμόσφαιρα της παλιάς γειτονιάς ακόμα». Επιπλέον, όπως τονίζει, «τα Εξάρχεια από το ηρωικό Πολυτεχνείο μέχρι και σήμερα υπήρξαν και παραμένουν χώρος πολύ γόνιμος, τραυματικός κάποιες φορές και τραυματισμένος αλλά σαφώς πολύτιμος για μένα που είμαι κάτοικός τους την τελευταία δεκαετία. Δεν τα αλλάζω με τίποτα η αλήθεια είναι».

Πολυτάλαντος γράφει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, κινηματογραφικά σενάρια, βιβλία για παιδιά και βιβλία για μεγάλους. Το να μπορεί να γράφει για τον ίδιο είναι τύχη «Από το ?99 που εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο είχα την τύχη η δουλειά μου, η κύρια απασχόλησή μου, να εξακολουθεί να είναι το γράψιμο με κάποιες παράπλευρες ενασχολήσεις όπως οι μετάφραση. Όμως και αυτές προσθέτουν στη διαμόρφωση της συγγραφικής μου ταυτότητας. Από αυτή την άποψη θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου». Μιλά με μια χαρακτηριστική σεμνότητα και δηλώνει ότι θα ξανάρθει

Το τελευταίο του συγγραφικό πόνημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη είναι το «Βιβλίο της Κατερίνας». Πρόκειται για την ιστορία της μητέρα του –Κατερίνα ήταν η μητέρα του- η οποία αυτοκτόνησε στα τέλη του 2002 και το βιβλίο αυτό, με αφηγήτρια την ίδια, ιστορεί τη ζωή της, από τους γονείς της, την παιδική της ηλικία, την εμφάνιση της αρρώστιας που την ταλαιπώρησε σε όλη της την ζωή, τον ερχομό του γιου της στην ζωή της. Ο ίδιος ο συγγραφέας περιέγραψε το βιβλίο «σαν αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που σημάδεψε τη ζωή μου ανεξίτηλα, που με έκανε αυτόν που είμαι και που ένιωθα ότι τόσα χρόνια του χρωστούσα ένα μικρό, ταπεινό χάρτινο μνημείο, και αυτό προσπάθησα να κάνω με το βιβλίο αυτό». Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος - το δικό της και το δικό μου. Έτσι ξεκινά το "Βιβλίο της Κατερίνας", μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.
«Στοιχειωμένο», «Ο Αφανισμός του Νίκου», «Δαιμονιστής», «Αυτοκτονώντας Ασύστολα» είναι τίτλοι βιβλίων του Κορτώ που δείχνουν ένα άνθρωπο εσωστρεφή. Ο συγγραφέας παραδέχεται «υπήρχε πολύ σκοτάδι, πέρασα από διάφορες περιόδους ζόφου, για τις οποίες άλλοτε οφειλόταν η πάθηση της μητέρα μου, δηλαδή η διπολική διαταραχή, αυτό που παλαιότερα λεγόταν μανιοκατάθλιψη, είτε ακόμη και ο δικός μου ψυχισμός με τις δικές του αδυναμίες, αλλά το ευτύχημα είναι ότι είχα ανθρώπους γύρω μου που με στήριξαν και με την αγάπη τους κατάφεραν να με κάνουν και πάλι ακέραιο».

Όσον αφορά τέλος για την εμπλοκή του με το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει «ανέκαθεν και όλα αυτά τα χρόνια στη σκέψη και μόνο να ασχοληθώ με όλα αυτά τα πολιτικά πράγματα αντέτεινα το επιχείρημα ότι αφενός άλλη είναι η δουλειά του ναύτη και άλλη του καντηλανάφτη, μου λείπει και η θεωρητική σκευή για την αφοσίωση που απαιτεί η ενεργή πολιτική, και γενικά δεν μου ταιριάζει. Η πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη δεν είχε κανένα στοιχείο υστεροβουλίας ή κακής πρόθεσης, απλώς εγώ ?παρά την πολυετή μας γνωριμία και συνεργασία- δεν του είχα ξεκαθαρίσει επαρκώς πόσο απορροφημένος είμαι από τη δουλειά που κάνω και πως δεν θα αντάλλασσα ούτε ένα μικρό της κομμάτι με τίποτα, δηλαδή η καθημερινότητά μου και η ρουτίνα μου είναι για μένα πράγματα ιερά». Στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και τις εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr