Επιχειρηματική αποστολή στη Σεβίλλη Ισπανίας του ΕΒΕΡ | xronos.gr
ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Επιχειρηματική αποστολή στη Σεβίλλη Ισπανίας του ΕΒΕΡ

04/02/11 - 12:00
apostoli_seville_0.jpg

Μοιραστείτε το

Με το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci? δράση κινητικότητα με τίτλο «μεταφορά τεχνογνωσίας σε συστήματα κατάρτισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους παροχής υπηρεσιών ? εστίασης»

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης - στο πλαίσιο του Κοινοτικού  προγράμματος Leonardo Da Vinci– δράση κινητικότητα με τίτλο «μεταφορά τεχνογνωσίας σε συστήματα κατάρτισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους παροχής υπηρεσιών – εστίασης»,   το οποίο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι επιδοτούμενο 100%– διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την πρώτη επιχειρηματική αποστολή  στη Σεβίλλη της Ισπανίας από 24-30 Ιανουαρίου, αποτελούμενη από 19 επιχειρηματίες –μέλη του Επιμελητηρίου του κλάδου εστίασης. Το κοινοτικό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci ενθαρρύνει τη διασυνοριακή συνεργασία και έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας για τη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην πρακτική εμπειρία.



Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής στη Σεβίλλη, την εταιρεία Incoma, διοργάνωσαν το πρόγραμμα της κατάρτισης των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε  μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης –αλυσίδες εστιατορίων και caterings- προκειμένου να διαπιστώσουν σε πραγματικές συνθήκες την εφαρμογή συστημάτων κατάρτισης του προσωπικού τους και των ίδιων, μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας, καθώς και την πραγματοποίηση καταγραφής και αξιοποίησης καλών πρακτικών και των δύο πλευρών.



Στην Επιμελητηριακή αποστολή εκτός από τους 19 επιχειρηματίες –μέλη του Επιμελητηρίου συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Αργύρη Αργυρόπουλο, ο οποίος είναι και ίδιος εστιάτορας , η Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μαρία Μαλαμίδου, ο β΄αντιπρόεδρος, Αχμέτ Ριδβάν, ο γενικός γραμματέας, Μολλά Αχμέτ Μεχμέτ, ο οικονομικός επόπτης, Μιχάλης Βεζυριαννίδης και ως καταρτιζόμενος λόγω της επιχείρησης catering που διαθέτει, ενώ τον συντονισμό και την επίβλεψη του προγράμματος Leonardo Da Vinci είχε η διευθύντρια του Επιμελητηρίου, Όλγα Ζήση.



ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Την πρώτη μέρα της κατάρτισης  η επιμελητηριακή αποστολή επισκέφτηκε την αλυσίδα εστιατορίων San Eloy Group,  η οποία έχει 9 εστιατόρια στη Σεβίλλη, όπως μας ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, η οποία είναι οικογενειακή 3ης γενιάς,  απασχολεί 180 άτομα προσωπικό εκ των οποίων κάποια από αυτά απασχολούνται περισσότερο από 25 χρόνια. Η οικονομική κρίση, φυσικά, δεν τους έχει αφήσει ανεπηρέαστους και μάλιστα οι επιπτώσεις της άρχισαν να γίνονται  αισθητές  σε  αυτούς ήδη από το 2008. Η απαγόρευση του καπνίσματος φυσικά και έχει επηρεάσει τον τζίρο των καταστημάτων τους , επειδή όμως τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όλοι συμμορφώνονται.



Τη δεύτερη μέρα, η Διοίκηση του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Ροδόπης και οι συμμετέχοντες-επιχειρηματίες  της αποστολής, έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης, Francisco Herrero, από τον οποίο ενημερώθηκαν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας των Επιμελητηρίων στην Ισπανία γενικά και ειδικότερα  του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης, ενώ στη συνέχεια και ο κ. Αργυρόπουλος ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων στην Ελλάδα  και  συγκεκριμένα  για τις δράσεις  και το προφίλ του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και της περιοχής της Θράκης ως τουριστικού προορισμού με φυλλάδια και τουριστικούς οδηγούς. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αργύρης Αργυρόπουλος, απένειμε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου   της Σεβίλλης πλακέτα με το έμβλημα του Επιμελητηρίου και προσέφερε διάφορα τοπικά  παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (σουτζούκ λουκούμ, στραγάλια, καφέ).



Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης, Eduardo Flores,   με τη διευθύντρια του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Όλγα Ζήση, συζήτησαν σχετικά με  την άμεση υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των 2 Επιμελητηρίων –κατόπιν πρότασης που προηγήθηκε – και την ανταλλαγή μεθόδων επιμόρφωσης και απόκτησης δεξιοτήτων μέσα  από επιδοτούμενα προγράμματα των μελών και των δύο επιμελητηρίων αντίστοιχα.

ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο  ρόλος και τρόπος λειτουργίας του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης και της Ευρώπης γενικότερα είναι τελείως διαφορετικός από τα ελληνικά δεδομένα, καθώς από το κράτος τούς έχει ανατεθεί ο ρόλος υπουργείου (κάτι αντίστοιχου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης), έχοντας  την οικονομική    δυνατότητα να επιδοτούν οι ίδιοι τις  επιχειρήσεις των μελών τους, χωρίς να μεσολαβούν άλλοι φορείς. Τη σπουδαιότητα του ρόλου των Επιμελητηρίων στην Ισπανία  καταδεικνύει επίσης και το γεγονός που ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Francisco Herrero, ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας όταν επισκέπτεται τη Σεβίλλη, απαραίτητα θα επισκεφτεί και το Επιμελητήριο.



Τις υπόλοιπες μέρες, οι επιχειρηματίες επισκέφτηκαν την αλυσίδα εστιατορίων και ξενοδοχείων La Raza Group,  όπου και ξεναγήθηκαν στις αποθήκες τροφοδοσίας, αλλά και στις κουζίνες όπου επικρατούσε πυρετός προετοιμασίας από τους σεφ της επιχείρησης που εν ώρα εργασίας ενημέρωσαν για τον τρόπο που γίνεται η προετοιμασία των εδεσμάτων, τον προγραμματισμό της τροφοδοσίας των αποθηκών τους.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτή, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “T΄Αδέλφια ”  Ανέστης Βαφειάδης έδωσε στον σεφ του εστιατορίου την ελληνική συνταγή του παραδοσιακού μουσακά, την οποία ζήτησαν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου προκειμένου να την εντάξουν στο μενού τους.

Την τελευταία μέρα της αποστολής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο roof  της αλυσίδας εστιατορίων Rroblew Group, ο 76χρονος  ακμαιότατος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, αφού  καλωσόρισε την επιμελητηριακή αποστολή, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του μέσα από την προσωπική του προσφορά, καθώς ανέφερε πως δουλεύει και ο  ίδιος προσωπικά στην επιχείρηση του ανελλιπώς καθημερινά, καθώς η δουλειά του δίνει ζωντάνια και δε σκοπεύει να πάρει ποτέ σύνταξη, ενώ παρότρυνε το σεφ του να παρουσιάσει επί τόπου τη  συνταγή της παραδοσιακής ισπανικής παέλια στα μέλη της επιμελητηριακής αποστολής,  την οποία και γεύτηκαν όλοι οι παριστάμενοι συνοδεία τοπικού οίνου.

Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες έλαβαν πιστοποιητικό Europass- Κινητικότητα για την περίοδο της κατάρτισης τους στη Σεβίλλη, έπειτα από αξιολόγηση που έγινε από τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του φορέα υποδοχής στην Ισπανία, την Incoma.







ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

H διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός εγχειριδίου που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ροής των επιπλοξυλουργών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος Leonardo Da Vinci στη Γερμανία τις επόμενες μέρες. Στο εγχειρίδιο αυτό θα υπάρχει η τελική έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου, παρουσίαση καλών πρακτικών που καταγράφηκαν, καθώς και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για πρακτική εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.  Όλοι οι συμμετέχοντες επικρότησαν την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για την ανάληψη και υλοποίηση του αξιόλογου αυτού προγράμματος μέσα από το οποίο τους δόθηκε η δυνατότητα να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία. Στο περιθώριο του σφικτού προγράμματος, ο φορέας υποδοχής στη Σεβίλλη σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, διοργάνωσε ολοήμερη ξενάγηση στα εντυπωσιακά αξιοθέατα της ιστορικής Κόρδοβα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr