Ιστορικοί χάρτες του συλλόγου Εβριτών συνθέτουν σε ένα ιστορικό ημερολόγιο | xronos.gr
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Ιστορικοί χάρτες του συλλόγου Εβριτών συνθέτουν σε ένα ιστορικό ημερολόγιο

22/12/12 - 0:00
876858758765878758 (65).JPG

Μοιραστείτε το

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα δει και θα διαβάσει απόσπασμα από τον παγκόσμιο χάρτη του Κλαύδιου Πτολεμαίου, λεπτομέρειες από τον «Πευτεγγεριανό πίνακα», ναυτικό χάρτη του Αιγαίου Πελάγους του Nicolla Vallard de Dieppe του 1547, χάρτη Η Ελλάδα με τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου και άλλα

Αναδρομή στην ιστορία της ευρύτερης Θράκης μέσα από τους αιώνες θα κάνει όποιος προμηθευτεί το ημερολόγιο 2013 του συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, που αποτελεί της έκθεσης ψηφιοποιημένων παλαιών χαρτών με τίτλο με θέμα «Από τον Στρυμόνα ως τον Εύξεινο Πόντο» στην οποία αποτυπώνεται χαρτογραφικά η εξέλιξη της περιοχής μας και είχε φιλοξενηθεί τον περασμένο Ιούλιο στην Κομοτηνή. Αφορμή για τη δημιουργία της ψηφιακής χαρτοθήκης του συλλόγου αποτέλεσε η έκθεση χαρτών «Επιστροφή των μύθων με χάρτες της ιστορίας από τον Άθω στη Ροδόπη» που συνδιοργάνωσε τον Μάιο του 2011 ο σύλλογος, με την εθνική χαρτοθήκη, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
Ήδη στη συλλογή περιλαμβάνονται πάνω από 350 ιστορικοί χάρτες που έχουν αναφορά τον ευρύτερο χώρο της Θράκης μέσα από την πορεία της στους αιώνες. Πρώτη παρουσίαση ενός μέρους του υλικού που συγκεντρώθηκε αποτέλεσε η έκθεση 15 ιστορικών χαρτών με τίτλο «Από τον Στρυμόνα ως τον Εύξεινο Πόντο, η πορεία της ευρύτερης Θράκης μέσα από τους αιώνες, τον Ιούλιο του 2012 με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν ο Κώστας Κατσιμίγας εκ μέρους της Περιφέρειας και ο Χρήστος Χατζηπέμου εκ μέρους του συλλόγου Εβριτών. Την ιστορική τεκμηρίωση των χαρτών επιμελήθηκε ο Δρ. Ιάκωβος Ακτσόγλου επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ. Η ψηφιοποίηση έγινε στην Αθήνα από την εταιρεία Γεώσφαιρα. 
Το υλικό της έκθεσης αποτελεί και τη βάση του ημερολογίου 2013 και στις σελίδες του ο αναγνώστης θα δει και θα διαβάσει απόσπασμα από τον παγκόσμιο χάρτη του Κλαύδιου Πτολεμαίου, λεπτομέρειες από τον «Πευτεγγεριανό πίνακα», ναυτικό χάρτη του Αιγαίου Πελάγους του Nicolla Vallard de Dieppe του 1547, χάρτη Η Ελλάδα με τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου και άλλα. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ιδρύθηκε το 1994 και αριθμεί εκατοντάδες εγγεγραμμένα μέλη. Δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Θράκης. Τα τελευταία χρόνια με σταθερά βήματα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς πολιτιστικής δράσης. Στον τομέα των παραδοσιακών χορών, στον σύλλογο Εβριτών μαθαίνουν χορό περίπου 250 άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτω των 18 ετών. Τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου δίνουν έμφαση στη θρακιώτικη παράδοση και ήδη έχουν μεθοδικά προσεγγίσει και την μουσικοχορευτική παράδοση της Μακεδονίας. Ο τομέας των παραδοσιακών χορών λειτουργεί επιτυχώς με την αλληλοδιδακτική μέθοδο, όπου οι παλαιότεροι και ικανότεροι των άλλοτε μαθητών αναβαθμίζονται σε δάσκαλοι των νεότερων. Στα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου συγκαταλέγονται οι 80 περίπου τοπικές ενδυμασίες, οι οποίες προέρχονται από τις περιοχές της Καρωτής, των Μεταξάδων, του Καβακλί και της Λητής (Μακεδονίας). Ο σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 στην Κομοτηνή χώρος που είναι ειδικά διαμορφωμένος για τις δραστηριότητες του συλλόγου, τηρώντας στο ακέραιο της ειδικές προδιαγραφές του Νόμου.

Λειτουργούν πέντε παιδικά τμήματα, ένα εφηβικό και έξι τμήματα ενηλίκων. Ταυτόχρονα τα παιδικά τμήματα απασχολούνται δημιουργία στις εικαστικές τέχνες και το θεατρικό παιχνίδι, τους υπολογιστές, την επιτραπέζια αντισφαίριση, την ζαχαροπλαστική, καθώς σκοπός είναι ο χώρος του συλλόγου να αποτελέσει ένα νεανικό πολιτιστικό κέντρο γεμάτο ζωντάνια. Στο πλαίσιο αυτό στο σύλλογο Εβριτών λειτουργούν επίσης, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (γκάιντα), εργαστήρι κεραμικής για όλες τις λειτουργίες, παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής, παιδικά τμήματα μοντέρνου χορού, εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας ενηλίκων. Φέτος για πρώτη φορά στο σύλλογο με τη συνδρομή εθελοντών πολιτών οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα φιλολογικά και μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr