Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Πάνω από 20 οχήματα κινητοποιήθηκαν στη δασική περιοχή Κιζαρίου
Περίπου στις 08:55 άγνωστος προκαλεί πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στο πρανές της οδού. Λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο παρακείμενο δάσος. Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από τον πυροφύλακα Σαπών. Η πυρκαγιά κατά την αναγγελία της καίει ξηρά χόρτα και πευκοδάσος. Η πορεία της πυρκαγιάς είναι νοτιοδυτική με κατεύθυνση το δάσος μεταξύ Κιζαρίου και Σαπών και αν δεν ανακοπεί η πορεία της υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταστραφεί ολοσχερώς όλο το δάσος. Για την αντιμετώπισης της από τις πυροσβεστικές δυνάμεις γίνεται η κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στο δημόσιο σύμπλεγμα δασών Κιζαρίου και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα αυτού. Την ίδια ώρα οι συνθήκες είναι δυσμενείς γιατί ο δείκτης επικινδυνότητας που έχει εκδοθεί από την προηγούμενη ημέρα για τον Ν. Ροδόπης, είναι «4», η σχετική υγρασία είναι χαμηλότερη από 30% και πνέει άνεμος ΒΑ εντάσεως 5-6 μποφόρ.
.jpg)
Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «Δια– πυρός 2013», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Κιζάριο Σαπών και συγκεκριμένα στη θέση «Αχλαδόρεμα» του Ν. Ροδόπης. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων. Η άσκηση, την οποία διενεργεί η περιφερειακή διοίκηση πυροσβεστικής υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αντιμετώπισε ως πραγματικό συμβάν δασική πυρκαγιά και ακολούθησαν όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας δασικής πυρκαγιάς που διαχειρίζεται το πυροσβεστικό σώμα.
.jpg)
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η άσκηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και προέβλεπε τη σταδιακή ανάπτυξη στην περιοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σάπες, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη μετείχαν ενεργά και χρονομετρήθηκαν, ενώ με προσομοίωση η Ξάνθη και η Καβάλα. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης πραγματοποιήθηκε άμεση κινητοποίηση των πλησιέστερων περιπολικών πυροσβεστικών οχημάτων και ακολούθως αποστάλθηκαν ενισχύσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής και των πυροσβεστικών κλιμακίων Σαπών και Ιάσμου. Επίσης κινητοποιήθηκε το ανακριτικό της Π.Υ. Κομοτηνής σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την ανεύρεση του δράστη. Στην άσκηση προβλέφθηκε και η άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων (Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης - Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Δ/νση Δασών Ν. Ροδόπης, Δήμος Μαρώνειας - Σαπών, Δήμος Κομοτηνής, ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις, Εθελοντικές ομάδες). Η ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων από την 4η ΕΜΑΚ, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και το πεζοπόρο τμήμα της Αλεξανδρούπολης.
.jpg)
ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ανάλογες ασκήσεις υλοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες της κάθε περιφέρειας όπως έκανε γνωστό ο Σωτήρης Τερζούδης αρχιπύραρχος διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών ΑΜΘ. «Σε αυτή τη άσκηση γίνεται μία γενική δοκιμή με όλους τους αρμόδιους φορείς», τόνισε. Σε αυτή την άσκηση δοκιμάζεται το επίπεδο ετοιμότητας, και είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των φορέων. Εξάλλου και στην πραγματικότητα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους πυρκαγιές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Έβρος όπου κάηκαν το 2011, 60.000 στρέμματα. «Δοκιμάζεται το σύστημα κινητοποίησης, η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ο συντονισμός, ώστε να πετύχουμε τον τελικό σκοπό, να ελαχιστοποιήσουμε όσον το δυνατόν το ανθρωπίνως δυνατό την καταστροφή».
Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Σκοποί της άσκησης είναι η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων και λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Η εξασφάλιση της επιχειρησιακής αφύπνισης, αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης καθώς και βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Η εκπαίδευση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και αυτού των συναρμόδιων φορέων. Εξάλλου η αντιπυρική περίοδος ήδη ξεκίνησε από τη 1η Μαΐου και απαιτείται εκτός από την προετοιμασία των πυροσβεστικών δυνάμεων και η προσοχή των πολιτών.
Οι φωτιές στην ύπαιθρο, το πέταμα του αποτσίγαρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, είναι ενέργειες που κοστίζουν στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές και οι πολίτες έχουν το μερίδιο τους, τόνισε ο κ. Τερζούδης. Ο ίδιος ανέφερε πως αν η πυρκαγιά στο Κιζάριο δεν ήταν άσκηση άλλα ένα πραγματικό συμβάν, οι πυροσβέστες θα είχαν να κάνουν με μία καταστροφική πυρκαγιά που θα ξεσήκωνε όχι μόνο την Περιφέρεια αλλά και δυνάμεις από την Αθήνα.
Όσον αφορά στις ελλείψεις, εντοπίζονται προβλήματα στο στόλο των υπηρεσιών, ωστόσο δρομολογούνται λύσεις τόνισε ο κ. Τερζούδης. «Με τα ελαστικά έχουμε προβλήματα αλλά ήδη υπάρχει ένα φορτηγό, και πάμε να πάρουμε ελαστικά από την Αθήνα και να καλύψουμε κάποιες ανάγκης. Το ποσοστό των βλαβών δε θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι», τόνισε. Μιλώντας για τις προσλήψεις προσωπικού το επόμενο διάστημα αναμένεται η επαναπρόσληψη των εποχικών σημείωσε ο κ. Τερζούδης.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News