Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Άγνωστοι δράστες εισέβαλαν σε τουλάχιστον δύο σπίτια και στην αυλή μίας ακόμα οικίας επιχειρώντας να αφαιρέσουν όχημα Αντί για το γιο της στο σπίτι μπήκαν οι κλέφτες, διαπίστωσε ηλικιωμένη όταν άκουσε φασαρία και ξύπνησε
Μία νύχτα τρόμου αποφάσισαν να σπείρουν άγνωστοι δράστες στην Αετοκορυφή του νομού Ροδόπης, στο μικρό χωριό των περίπου 100 κατοίκων, εισβάλλοντας σε οικίες και μάλιστα την ώρα που οι ένοικοι βρίσκονταν εντός αυτών. Ήταν ευτυχώς μία νύχτα χωρίς θύματα, αφού η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, θα πει σχολιάζοντας το γεγονός κάτοικος του οικισμού, αφού σε πολλές περιπτώσεις αδίστακτοι κακοποιοί δε διστάζουν να επιτεθούν στα θύματα, κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Μόλις πριν τρεις μέρες εξαρθρώθηκε στη γειτονική Ξάνθη συμμορία τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, οι οποίοι δρούσαν σε χωριά εισβάλλοντας σε σπίτι ηλικιωμένων, έκαναν χρήση σωματικής βίας και ακινητοποιούσαν τα θύματά τους για να τους κλέψουν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά, κινητά τηλέφωνα και κυνηγετικά όπλα.
Στην περίπτωση της Αετοκορυφής οι δράστες εισέβαλαν σε οικίες τις βραδινές ώρες με σκοπό να κλέψουν αντικείμενα αξίας και όχι να προκαλέσουν κακό σε κάποιον. Διέρρηξαν τουλάχιστον δύο σπίτια και βρέθηκαν στην αυλή μίας ακόμα οικίας επιχειρώντας να αφαιρέσουν όχημα. Η πρώτη διάρρηξη έγινε στο σπίτι ηλικιωμένης, η μοναδική μάλιστα που αντιλήφθηκε τους κλέφτες, αλλά δεν πρόλαβε να τους δει αφού πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι άγνωστοι μπήκαν στη μικρή μονοκατοικία χωρίς η γυναίκα να καταλάβει την είσοδο τους. Όταν όμως το φως του φακού που κρατούσαν στράφηκε προς το μέρος της κρεβατοκάμαρας όπου κοιμόταν, τότε εκείνη ξύπνησε και τρομαγμένη διαπίστωσε ότι κάποιος ξένος βρίσκονταν στο διπλανό δωμάτιο.
Παίρνοντας για λεία δύο δαχτυλίδια και μόλις 10 ευρώ που η γυναίκα είχε πάνω σε ένα τραπέζι οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Στο δεύτερο σπίτι που διέρρηξαν και πάλι ένοικος ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα. Και σε αυτήν την περίπτωση οι άγνωστοι μπήκαν αθόρυβα, αλλά έγιναν αντιληπτοί όταν προκάλεσαν φασαρία στην αναζήτηση χρημάτων ή αντικειμένων αξίας. Η ένοικος ξύπνησε και νομίζοντας ότι έχει επιστρέψει στο σπίτι ο γιος της φώναξε το όνομά του περιμένοντας κάποια απόκριση. Ευτυχώς αυτό φόβισε τους δράστες που τράπηκαν σε φυγή πριν η γυναίκα προλάβει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να δει ποιος είχε μπει στο σπίτι. Οι άγνωστοι όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την εγκληματική τους δράση, μπαίνοντας στην αυλή κατοικίας από όπου προσπάθησαν να αφαιρέσουν ένα όχημα. Ο ιδιοκτήτης του διαπίστωσε την προσπάθεια κλοπής την επόμενη μέρα το πρωί όταν είδε σημάδια διάρρηξης και φθοράς σε αυτό.
Η Αετοκορυφή των 99 κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2001, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος, αφού στο διάστημα αυτής της χρονιάς έχουν καταγραφή και άλλα περιστατικά κλοπής. Το χωριό σήμερα ζει συνθήκες έντονης εγκατάλειψης, όχι μόνο από τους νέους που πριν από πολλά χρόνια το έχουν αφήσει αναζητώντας την τύχη τους αλλού, αλλά και από κάθε Αρχή που δε φροντίζει έστω και για τη στοιχειώδη προστασία των κατοίκων.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΑΠΩΝ;
Ποιος θα διασφαλίσει στο εξής το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες των Σαπών, ένα αγαθό που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης με αφορμή επιστολή προς αυτούς της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών. Η επιστολή εστάλη μόλις χθες στο «Χ» και αποδίδει απόλυτα την ανασφάλεια που αισθάνονται οι κάτοικοι των Σαπών και των οικισμών εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων εγκληματικότητας.
Η επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης αφορά στην κατάργηση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σαπών και αναφέρει τα εξής: «Εύκολη λεία σε εντολές άνωθεν έχουν καταστεί οι δημόσιες υπηρεσίες Σαπών, αφού το μπαράζ κλεισίματος ή συγχωνεύσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό προκαλώντας την οργή και την αγανάκτησή μας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών το οποίο όπως μαθαίνουμε με προφορική εντολή θα φύγει από τον οικισμό μας, προκειμένου η δύναμή του να μεταφερθεί στην Κομοτηνή. Είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, για την κάλυψη των οποίων όμως κάποιοι έκριναν σκόπιμο να στραφούν στις Σάπες, αποδυναμώνοντας την τοπική αστυνομική δύναμη.
Το τμήμα συνοριακής φύλαξης ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα του 1999 υπαγόμενο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και με αρμοδιότητα στους πρώην Δήμους Σαπών, Αρριανών και Φιλύρας όπως και στην πρώην κοινότητες Κέχρου και Οργάνης. Διαχρονικά οι υπηρετούντες στο τμήμα έχουν πολλές επιτυχίες στο δυναμικό τους, συνδράμοντας όχι μόνο στον περιορισμό της παράνομης μεταναστευτικής ροής, αλλά συμβάλλοντας και στον περιορισμό της εγκληματικότητας στις Σάπες που κατά καιρούς παρουσιάζει έξαρση. Χαρακτηριστικό της δράσης του είναι ότι το 2011 ήταν το τρίτο πανελλαδικά τμήμα, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε αυτόφωρα. Άλλωστε το τοπικό αστυνομικό τμήμα με το λιγοστό προσωπικό, τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κρούσματα εγκληματικότητας, τα οποία αρκετές φορές συνοδεύονται και από εκδηλώσεις βίας.
Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών ιδρύθηκε με έδρα τον οικισμό μας με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος το καθιστούσε πρώτο ανάχωμα στην παράνομη μετανάστευση μετά το νομό Έβρου. Με επιτυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα της αποτροπής εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών, συμμετοχές σε καταδιώξεις και συλλήψεις διακινητών, το Τμήμα έχει λάβει τα εύσημα από την ίδια την Πολιτεία για το έργο του και την αποτελεσματικότητά του. Ακόμα στη δικαιοδοσία του τμήματος είναι η ελληνοβουλγαρική μεθόριος, αφού οι αρμοδιότητές τους εκτείνονται μέχρι τους ορεινούς οικισμούς του νομού Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Οι επαγγελματίες των Σαπών διαπιστώνουν με αγανάκτηση μία συνεχή υποβάθμιση του τόπου μας, η οποία άρχισε με την μετατροπή της τοπικής Δ.Ο.Υ. Σαπών σε ΚΕΦ, συνεχίστηκε με την μεταφορά του Ειρηνοδικείου Σαπών και δεν σταματάει ούτε και μπροστά στο βασικό αγαθό της ασφάλειας του πολίτη. Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε αν το υπουργείο έχει σκοπό να καταργήσει και άλλα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης ανά την Ελλάδα στα πλαίσια μιας αυστηρής λιτότητας ή απλά η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να αφανίσει τις Σάπες καταργώντας κάθε δημόσια υποδομή. Παρακαλούμε, όπως μας απαντήσετε γραπτώς σε καίρια ερωτήματα, αν στα χρονικά έχει κλείσει ξανά τμήμα συνοριακής φύλαξης, ποιο σκοπό εξυπηρετεί η κατάργηση του συγκεκριμένου και το κυριότερο ποιος θα διασφαλίσει στο εξής το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες των Σαπών, ένα αγαθό που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα».
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News