Παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή

Απλές διατροφικές αλλαγές που μπορούν να κρατήσουν το μυαλό σου κοφτερό και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ξεκίνα σήμερα!
Ο εγκέφαλός σου είναι το πιο πολύτιμο όργανό σου και η σωστή του φροντίδα μπορεί να καθορίσει τη ζωή σου για πολλά χρόνια. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως οι διατροφικές σου επιλογές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γνωστική σου υγεία και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας και άλλων σχετικών παθήσεων.
Οι επιστήμονες συμφωνούν πως οι τροφές που καταναλώνεις σήμερα μπορεί να είναι η απάντηση στο πώς θα σκέφτεσαι και θα θυμάσαι στο μέλλον. Αν θες να προστατεύσεις τη μνήμη σου και να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε άριστη κατάσταση, η διατροφή είναι το πρώτο βήμα. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποιες είναι οι 6 τροφές που πραγματικά κάνουν τη διαφορά και συστήνει η Kimberley Wilson, ψυχολόγος και διατροφολόγος, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη της σχέσης μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.
6 τροφές κατά της άνοιας:
- Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, οι σαρδέλες και τα σκουμπριά είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση αυτών των ψαριών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. - Μούρα
Φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα – όλοι οι τύποι μούρων είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Wilson, ο εγκέφαλός σου έχει περίπου 650 μέτρα αιμοφόρων αγγείων, και για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται επαρκή κυκλοφορία αίματος. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη διαστολή των αγγείων, επιτρέποντας περισσότερο αίμα και οξυγόνο να φτάσει εκεί που χρειάζεται. - Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο την πέψη σου, αλλά και τον εγκέφαλό σου. Όταν το σώμα σου διασπά τις φυτικές ίνες, παράγει βουτυρικό οξύ, μια ένωση που προστατεύει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – ένα είδος "ασπίδας" που εμποδίζει τις τοξίνες να εισέλθουν στον εγκέφαλο. "Όταν ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός διασπάται, αυξάνεται η φλεγμονή στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση", προειδοποιεί η Wilson. - Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου. "Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν καθημερινά πράσινα λαχανικά έχουν εγκεφάλους 11 χρόνια νεότερους από εκείνους που δεν τα τρώνε", δηλώνει η Wilson. Αυτά τα λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. - Όχι σε ζάχαρη και junk food
Ξέρεις ήδη ότι η πολλή ζάχαρη δεν είναι καλή για το σώμα σου, αλλά ξέρεις πόσο κακή είναι για τον εγκέφαλό σου; Αν και η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί άμεσα άνοια, η υπερκατανάλωση της οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, δύο παράγοντες που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ειδικά τα ζαχαρούχα ποτά (αναψυκτικά, energy drinks) φαίνεται να συνδέονται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Μείωσέ τα όσο μπορείς. - Φύκια
Τα φύκια είναι η καλύτερη φυσική πηγή ιωδίου, ενός θρεπτικού συστατικού που είναι βασικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η έλλειψη ιωδίου είναι η πρώτη αιτία αποτρέψιμης εγκεφαλικής βλάβης παγκοσμίως. Σε περιοχές όπου η πρόσληψη ιωδίου είναι χαμηλή, ο μέσος δείκτης νοημοσύνης του πληθυσμού μπορεί να είναι έως και 15% χαμηλότερος. Αν δεν σου αρέσουν τα φύκια, μπορείς να πάρεις ιώδιο από εμπλουτισμένο αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πηγή: shape.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News