Η περιέργεια ΔΕΝ σκότωσε την γάτα | xronos.gr
ΑΡΘΡΟ

Η περιέργεια ΔΕΝ σκότωσε την γάτα

14/07/21 - 9:00

Μοιραστείτε το

Γράφει η Νάνσυ Δαλακούρα, τελειόφοιτη του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Σε μια κοινωνία, στην οποία κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και η νοοτροπία «Πίστευε και μη ερεύνα», συχνά ξεχνάμε να επεξεργαστούμε τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα να τις δεχόμαστε αυτούσιες. Η αμφιβολία και η περιέργεια, παρόλα αυτά, είναι αρετές, που δυστυχώς δεν ευνοούνται.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το μέσο τετράχρονο παιδί κάνει 200-300 ερωτήσεις ημερησίως. Η λέξη «γιατί» κυριαρχεί στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω του αλλά και των συζητήσεων του. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις που δέχεται ένα φιλοπερίεργο παιδί δεν συνεισφέρουν στην θέληση του για μάθηση και εξέλιξη. Αντίθετα, απαντήσεις όπως «Ο μπαμπάκας είναι απασχολημένος τώρα. Ρώτησε με ξανά μετά», «Είσαι πολύ μικρός, δεν θα καταλάβαινες» αποτρέπουν το παιδί από το να διατυπώνει τυχόν απορίες. Εσωτερικεύουν την ιδέα πως δεν είναι αρκετά ευφυές για να καταλάβει, και να εξηγήσει φαινόμενα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του και αποφεύγει τις ερωτήσεις στο εξής.

Αυτό πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς η περιέργεια αποτελεί κινητήριο δύναμη ώστε οι άνθρωποι να επιδιώκουν την εξέλιξη. Δεν είναι άλλωστε αυτή που πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι; 

Ο Ρενέ Ντεκάρτ υποστήριζε πως «Η συστηματική αμφιβολία είναι ο μόνος δρόμος προς την αληθινή γνώση». Οφείλουμε, λοιπόν, τόσο οι γονείς όσο και όλοι οι υπόλοιποι να ενισχύουμε την έμφυτη τάση των νέων να έχουν απορίες, να αμφιβάλλουν και να αναθεωρούν, και να τους αποθαρρύνουμε από το να δέχονται πληροφορίες, χωρίς να προηγηθεί επεξεργασία των δεδομένων.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr