Όχι εφησυχασμός! | xronos.gr
ΑΡΘΡΟ

Όχι εφησυχασμός!

04/03/21 - 9:00

Μοιραστείτε το

Γράφει ο Ι. Φωτιάδης*

1. Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, είχε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, όπως το οικονομικό, την μετανάστευση νέων προς αναζήτηση καλλίτερης τύχης, δημογραφικό κ.α.. Πρόσφατα έχομε έξαρση του κορωνοϊού. Κυρίως όμως έχομε και το μέγιστο πρόβλημα με τον εξ ανατολών γείτονα. Ο οποίος έχει αποχαλινωθεί υπέρμετρα. Ερμηνεύει κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο, αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες, σχεδόν δεν υπολογίζει κανέναν. Θέλει την σμίκρυνση της Πατρίδας μας και ή δυνατόν τον αφανισμό της. Το ίδιο και δια την Κύπρο. Πρώτο κτύπημα σημαδιακό, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας αλλά και της Ιεράς Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη Παγκόσμιων Συμβόλων του Χριστιανισμού σε Τζαμιά. Διά όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, η Ελληνική πολιτεία κάνει αγώνα δρόμου και τα αντιμετωπίζει επί του παρόντος με επιτυχία. Ελπίζομε ότι το ίδιο να συμβεί και εις το μέλλον. Εκτιμάται ότι μεγαλοϊδεατισμοί της γείτονος δεν θα σταματήσουν επί του παρόντος. Αποτελούν εμπόδιο επιτεύξεως των στόχων της Τουρκίας.

2. Διά τους παραπάνω λόγους απαιτείται άμεση σχεδίαση μακροχρόνιας στρατηγικής σε όλους τους τομείς: 

Ενδεικτικά αναφέρονται:
α. Καλλιέργεια κλίματος ομόνοιας και αυτοπεποίθησης. Αυτό πρέπει να καλλιεργείται επί συνεχούς βάσεως σε όλους και σε όλους τους τομείς. Και πρώτα από την παιδεία. Θα πρέπει να γίνει βίωμα

β. Παιδεία και Θρησκεία: Η Πρόοδος και η καινοτομία δεν τα αναιρεί. Όχι αποκοπή από τις ρίζες του Ελληνισμού. Εκεί είναι η αφετηρία του Έθνους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντα το στήριγμα και καταφυγή του γένους. Τα μοναστήρια ήταν χώροι κρύπτης όπλων πυρομαχικών των αγωνιστών. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ίδρυσε 300 σχολεία. Ο Ντοστογιέφσκυ γράφει ''Αφού δεν υπάρχει Θεός όλα επιτρέπονται''. Σε πολλά κράτη ο Υπουργός Παιδείας ονομάζεται Υπουργός του Μέλλοντος.

γ. Οικονομία: Αύξηση της παραγωγής σε επιστημονική βάση. Και πρώτα απ' όλα η γεωργία. Η αγροτική παραγωγή εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. π.χ. η μορφολογία του εδάφους η ύπαρξη νερού κλπ. Οι ειδικοί είναι αυτοί που έχουν τον κύριο λόγο: Στην Ελλάδα επί 132.000 στρεμμάτων, καλλιεργείται το 29.5%, ενώ το 41,7% είναι βοσκότοποι.

Ενδεικτικά κατά περιοχές, έχουμε:
Κεντρική Μακεδονία: Ο μεγαλύτερος αριθμός κεφαλών βοοειδών-προβάτων, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσών. Ομοίως η εκτροφή αιγών πουλερικών, βουβαλιών, αγελαδινό γάλα, λαχανικά [περιοχή Κιλκίς, ωοτόκων ορνίθων]. 

Δυτική Μακεδονία: Κρόκος Κοζάνης. Σύμφωνα με τον τύπο οι επιστήμονες ερευνούν τις ουσίες του κρόκου Κοζάνης, της ελιάς του βουνού και Ελληνικά φυτά, για καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο Κρόκος είναι γνωστός από την Ιλιάδα του Ομήρου [346-351 π.Χ] και σε εφαρμογή από τον πρώτο γιατρό του κόσμου Ιπποκράτη και τον φιλόσοφο Διοσκουρίδη. Θεωρείται ο φυσικός χρυσός της Ελλάδος. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Καλλιεργείται στα χωριά Καριδίτσα-Άνω Κώμη. Η καλλιέργεια στον Νομό Κοζάνης από τον 17ο αιώνα. Είναι γνωστός με τις ονομασίες ζαφορά και σαφάρι. Η επιστημονική του ονομασία είναι Κρόκος ή Ήμερος. Η εργασία είναι κοπιαστική. Κάθε 6-9 χρόνια τα υπόγεια τμήματα ξηλώνονται. Οι κυριότεροι πελάτες είναι Ισπανοί-Γάλλοι-Ιταλοί. H καλλιέργεια είναι χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Δεν έχει ανάγκη μεγάλων εκτάσεων. Απαιτείται συστηματική καλλιέργεια. Χρειάζεται ξηρό και θερμό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα. Η γη να είναι ασβεστώδης, επίπεδη, χωρίς δένδρα. Το έδαφος καλά αποστραγγισμένο. Χρήση: Στην αρχαία Αίγυπτο εχρησιμοποιήτω για αρώματα [Κλεοπάτρα ]. Έχει αρωματικές ουσίες. Οι αρχαίοι τον χρησιμοποιούσαν για αυπνίες και κατά τα συμπόσια. Σήμερα χρησιμοποιείται: Εις την ζαχαροπλαστική, αρτοποιεία κλπ. Για καρυκεύματα, στα όσπρια, σούπες, πιλάφι, κρέμες τυριού, σάλτσες, πουλερικά, τραχανά, θαλασσινά κ.α. Αποτελεί προστατευόμενη ονομασία στην Ε.Ε. Από το 2017 άρχισε η καλλιέργεια και εις Νέο Σκοπό Σερρών. 

Ανατολική Μακεδονία: Χυμός [Ρόδι]. Νομός Δράμας. Υγιεινή διατροφή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το 2005 ιδρύθηκε ο ΑΣΟΠ Δράμας δια την παραγωγή του Ροδιού. Μέχρι τότε η παραγωγή στο Νομό ήτανε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι. Μετά από 6ετία περίπου η καλλιέργεια Ροδιού επεκτάθηκε σε περίπου 8500 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε υποδομή στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Από το 2013 έχομε συσκευασμένο χυμό Ροδιού. Εξαγωγές γίνονται σε χώρες όπου έχουν ψυχρό κλίμα όπως Αμερική, Ιαπωνία, Γαλλία. Προβλήματα: α. Τα μικρά χωράφια (ενώ χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις). Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα, εκ των οποίων 8.500 στο Νομό Δράμας. β. Λόγω καιρικών συνθηκών σε πολλά μέρη (πλημμύρες), καταστρέφεται η παραγωγή (π.χ. εις Λαμία, Ερμιονίδα). Στην Ελασσόνα ξεράθηκαν λόγω χαμηλής Θερμοκρασίας. γ. Το ρόδι έχει ευρεία χρήση στη Φαρμακοβιομηχανία. Όπως έχομε το λικέρ από ρόδι. Από το ρόδι παράγονται 400 προϊόντα.

Θράκη: Ξάνθη βιολογικά. Ν. Ροδόπης - Ν. Έβρου αγελαδινό γάλα. 
Δυτική Ελλάδα: Αιτωλοακαρνανία εσπεριδοειδή. Λευκάδα ελιές, λαχανικά [βιολογικά] δίχως χρήση λιπασμάτων. 

Θεσσαλία: Εκτροφή χοίρων, εκτροφή ωοτόκων ορνίθων, αγελαδινό γάλα. Με τα άφθονα νερά παράγει όσπρια, σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, βαμβάκι. Σταφύλια Μαγνησίας.

Ήπειρος: Κτηνοτροφικά, δασικά προϊόντα [Πίνδος]. Ηγουμενίτσα βιοκαλλιέργειες [χωρίς χρήση λιπασμάτων]. Άρτα, εσπεριδοειδή. Πρέβεζα, ελιές. 

Κεντρική Ελλάδα: Αττική, είναι με τη λιγότερο ανεπτυγμένη αγροτική παραγωγή. Κατέχει την πρώτη θέση στην εκτροφή ωοτόκων ορνίθων. Η Φωκίδα ελιές, σταφύλια.

Πελοπόννησος: Σταφύλια σε όλους τους Νομούς. Επί πλέον ελιές στους Νομούς Αχαίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας. Βιολογικά, λαχανικά στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας.

Επτάνησα: Στην Κεφαλονιά σταφύλια. Εις Ζάκυνθο, ελιές βιολογικά λαχανικά.

Νήσοι Αιγαίου: Σάμος σταφύλια. Χίος εσπεριδοειδή, μαστίχα. Λέσβος ελιές.

Κρήτη: Νομός Ηρακλείου: Βιολογικά λαχανικά, σταφύλια, ελιές. Νομός Λασιθίου: Εσπεριδοειδή, ελιές.  Η γεωργική παραγωγή έφθασε μέχρι πρόσφατα στο 6,8% του ΑΕΠ, ή στα 12,δις Ευρώ. Το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή, με χρήση τεχνολογίας. Παράδειγμα τα Ισραήλ, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία, Δανία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 Αμπελουργοί, 650 Οινοποιεία, και 450 επισκέπτες. Η παραγωγή του 2014 είχε αυξηθεί στο 20%. Πέραν των παραπάνω: Μία μικρή επιχείρηση start up της Γερμανίας που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλεως, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα. Προβλέπεται ότι η τελική συμφωνία θα επέλθει σε 6 μήνες και η κατασκευή του Εργοστασίου θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Θα παράγεται ένα μικρό αυτοκίνητο πόλεως έως 4 ατόμων και αυτονομία με μπαταρίες [120-180 χιλ], με τιμή 16-20.000 Ευρώ. Ετήσια παραγωγή 30.ΟΟΟ αυτοκίνητα. Θα απασχολούνται 1.ΟΟΟ άτομα. Κατά τους ειδικούς η Ελλάς παρέχει ασφάλεια ως χώρα της Ε.Ε. και διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Στο προσωπικό στηρίχθηκε και η Microsoft για την δημιουργία data center στην Αττική τη Φαρμακοβιομηχανία Pfiser, Κέντρο Καινοτομίας στη  Θεσσαλονίκη, ή της VW στην Αστυπάλαια, για το πρώτο πράσινο νησί με ενεργειακή αυτονομία. Όλα μετά από προσπάθεια. Η απειλή της Τουρκίας δύναται να αντιμετωπισθεί με ισχυρή Οικονομία, με ενότητα όλων στην κοινή προσπάθεια ,με σταθερή εξωτερική πολιτική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονίζονται και να εξοπλίζονται επί συνεχούς βάσεως. Επί πλέον: Πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της μεταναστεύσεως, γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Μέτρα για το δημογραφικό. Ανάπτυξη προοδευτικά της βιομηχανίας, αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας. Πολλαπλασιασμός της ισχύος της πατρίδας μέσω των ανθρώπων [4η βιομηχανική επανάσταση] τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο, ρομπότ και ανθρώπων. Καλλιέργεια αισιοδοξίας. Αξιοποίηση των αποδήμων, του μεγάλου πλούτου της Ελλάδος. Ο Ελληνισμός έχει αστείρευτες δυνάμεις. Αυτά λέει η άνω των 6.000 ετών Ιστορία μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον όρκο των Αρχαίων Αθηναίων: Την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω.

*Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Φωτιάδης 

π. Υπαρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr