Ανήλικοι βιαστές δε φυλακίστηκαν, αλλά παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικό πρόγραμμα | xronos.gr
ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ 13ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ

Ανήλικοι βιαστές δε φυλακίστηκαν, αλλά παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικό πρόγραμμα

11/01/13 - 0:00
675874564563 (2).jpg

Μοιραστείτε το

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης εκτυλίχτηκε χθες η τελευταία πράξη του ομαδικού βιασμού μίας 13χρονης μαθήτριας το 2011 με θύτες τρεις συνομηλίκους της Ως καλύτερο μέτρο σωφρονισμού κρίθηκε όχι ο εγκλεισμός τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, αλλά η παραπομπή τους σε παιδοψυχολόγο Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, εκτυλίχτηκε χθες η τελευταία πράξη ενός συμβάντος που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης με θύμα ομαδικού βιασμού μία 13χρονη τότε μαθήτρια και θύτες τρεις συνομηλίκους της. Το δικαστήριο ανηλίκων συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι τρεις 15χρονοι σήμερα δράστες κρίθηκαν ένοχοι για το κακούργημα του ομαδικού βιασμού, αλλά λόγω της νεαρής ηλικίας κατά την οποία τέλεσαν την αξιόποινη πράξη, θεωρήθηκε ως καλύτερο μέτρο σωφρονισμού όχι ο εγκλεισμός τους σε κάποια σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, αλλά η παραπομπή τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2011 στον οικισμό Κένταυρος Ξάνθης τελέστηκε ο ομαδικός βιασμός της 13χρονης τότε κοπέλας, από τρεις συνομηλίκους της με τους οποίους μάλιστα διατηρούσε φιλικές σχέσεις καθώς πήγαιναν μαζί στο ίδιο σχολείο. Η πράξη καταγγέλθηκε από την ανήλικη και αμέσως η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των δραστών, στους οποίους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή ήταν ανήλικοι και ορίστηκε δικάσιμος. Κανένα επίσημο αστυνομικό δελτίο δεν είχε εκδοθεί τότε, αλλά οι φήμες εξαπλώθηκαν ταχύτατα ιδιαίτερα μεταξύ των κατοίκων της ορεινής Ξάνθης, γεγονός που επέτεινε το μαρτύριο του θύματος. 
Οι φήμες έγιναν επιβεβαιωμένες πληροφορίες τόσο από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όσο και από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση. Ασέλγησαν πάνω της με διάφορους τρόπους, είναι η επίσημη καταγραφή του βιασμού στο αστυνομικό Δελτίο που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ για το 13χρονο κορίτσι που βιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από τρεις συνομηλίκους της. 
ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Πρωτόδικα δικαστήριο της Ξάνθης είχε κρίνει ένοχους για τον ομαδικό βιασμό τους τρεις ανήλικους και πρότεινε τον εγκλεισμό τους σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων στο Βόλο, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο δικηγόρος της ανήλικης κοπέλας Σαμπρή Χατζηιμπράμ. Όμως ασκήθηκε έφεση και η εκδίκασή της ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θράκης, που εξέδωσε απόφαση γύρω στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της ανήλικης και τους πατέρας της που δεν την άφηνε στιγμή από δίπλα του οι δύο τους περίμεναν την έκδοση της απόφασης. Σε άλλο σημείο έξω από τη δικαστική αίθουσα οι τρεις ανήλικοι δράστες έχοντας γύρω τους γονείς τους φανερά αναστατωμένους ανέμεναν επίσης την απόφαση. 

ΤΕΛΕΣΤΗ Ο ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Το Εφετείο με την απόφασή του ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης ότι δηλαδή τελέστη ο ομαδικός βιασμός από κοινού, αλλά έκρινε ως καλύτερο αναμορφωτικό μέτρο για τους τρεις 15χρονους σήμερα δράστες όχι τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα, όπως είχε αποφασιστεί πρωτόδικα, αλλά την παραπομπή τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά για δύο χρόνια. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι έγινε ο ομαδικός βιασμός», είπε σχολιάζοντας την απόφαση ο δικηγόρος από την Ξάνθη Σαμπρή Χατζηιμπράμ διευκρινίζοντας ότι «δεν κατηγορήθηκαν με την πράξη 339 που αφορά ανήλικους που τέλεσαν ασελγείς πράξεις, οι οποίες όμως δε διώκονται ποινικά. Κατηγορήθηκαν και η ποινή που τους επεβλήθη αφορά το αδίκημα του ομαδικού βιασμού». Όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν επεβλήθη στους τρεις ανήλικους ο εγκλεισμός έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. «Σε κάθε περίπτωση πιστεύαμε ότι έπρεπε να δείξουν μία επιείκεια όσον αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για ανήλικους. Έπρεπε όμως να κτίσουν κάποια μίνιμουμ ποινή ώστε να δοθεί το μήνυμα, γιατί είναι πολύ πιθανόν να κυκλοφορούν και να λένε έξω ότι δεν έγινε τίποτα και είμαστε αθώοι. Η απόφαση υπάρχει στα χέρια μας ότι τέλεσαν την πράξη, αλλά το δικαστήριο ήταν επιεικέστατο». 

Ερμηνεύοντας την απόφαση ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων Θανάσης Ξυνίδης «Το δικαστήριο σωστά έκρινε και διέταξε για δύο χρόνια να παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα με παιδοψυχολόγο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ξάνθης, ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί το συμβάν. Άλλωστε τα όρια του παιχνιδιού και της ερωτικής αναζήτησης είναι πολύ λεπτά, με το τι θέλω και τι δε θέλω σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό εκτίμησε το δικαστήριο παρόλο που ο εισαγγελέας είπε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί και σε ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων που είναι ατιμώρητες. Ωστόσο πήρε όσο το αδύνατον μία πιο ανώδυνη απόφαση».  

Τις κοινωνικές προεκτάσεις βέβαια της δικαστικής αυτής απόφασης θα κληθεί να βιώσει κυρίως το θύμα, η ανήλικη κοπέλα αφού αναγκάζεται να συμβιώνει στο ίδιο χωριό με τους θύτες. Μία συμβίωση καθόλη δύσκολη ειδικά σε μία κοινωνία με τις δικές της ιδιαιτερότητες…

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr