Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Η δικαστική διαμάχη για το νέο πολεοδομικό, η συνεργασία Δήμου Κομοτηνής με το Τεχνικό Επιμελητήριο και πότε θα δούμε φως στο τούνελ
Οι αστοχίες του σχεδίου του 2012 «πληρώνονται» μέχρι και σήμερα, αφού γειτονιές όπως η περιοχή ΚΤΕΛ, η πλατεία Καραϊσκάκη, η Λ. Ηρώων παραμένουν υποβαθμισμένες, αφού απαγορεύεται το άνοιγμα νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, το πολεοδομικό αφορά και την επέκταση της πόλης προκειμένου να «απεγκλωβιστεί» οικιστικά
Στο περίμενε είναι δημότες κι επιχειρηματίες για το νέο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Κομοτηνής. Από τη μία το νέο σχέδιο έχει καθυστερήσει λόγω δικαστικής διαμάχης, από την άλλη ο Δήμος ακόμη «πληρώνει» τις αστοχίες του ισχύοντος από το 2012 πολεοδομικού. Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια ξανά μετά από ερώτημα του δημοτικού συμβούλου αντιπολίτευσης Κώστα Μάινα προς τη Δημοτική Αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας. «Πολλοί δημότες παραπονιούνται γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα σύντομο ιστορικό
Θυμίζουμε πως το 2012 ο Δήμος Κομοτηνής, που ήταν τότε ίσως ο μοναδικός αντιστοίχου μεγέθους πανελλαδικά χωρίς γενικό πολεοδομικό σχέδιο, απέκτησε επιτέλους σχέδιο το οποίο συγκεκριμένα εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Βέβαια, τότε επειδή έπρεπε να βρεθούν λύσεις σε πάρα πολλά ζητήματα, αφού η Κομοτηνή ήταν μία πόλη η φυσιογνωμία της οποίας είχε αλλάξει δραστικά μετά το μπάζωμα του Μπουκλουτζά και την άναρχη δόμηση δεκαετιών, πολλά αναπτυξιακά ζητήματα έμειναν στο περιθώριο είτε από αστοχία είτε από λάθος σχεδιασμό.
Έτσι λοιπόν, όταν συντάχτηκε το σχέδιο, κάποιες μεγάλες γειτονιές της Κομοτηνής, όπως η Λεωφόρος Ηρώων, η πλατεία Καραϊσκάκη κι η περιοχή του ΚΤΕΛ Ροδόπης, χαρακτηρίστηκαν για χρήση αμιγούς κατοικίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν μέχρι και σήμερα να ανοίξουν σε αυτές νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι γειτονιές αυτές να μαραζώνουν εμπορικά. Παράλληλα, το πολεοδομικό αφορά άμεσα και το οικιστικό μέλλον της πόλης, καθώς η επέκτασή της σε διάφορες γειτονιές, όπως βόρεια, παραμένει «αιχμάλωτη» του προηγούμενου σχεδίου.
Η καθυστέρηση του νέου σχεδίου
Στο περιθώριο της συζήτησης, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης θύμισε ότι για 7 χρόνια από το 2012 δεν επιτρεπόταν η αλλαγή του σχεδίου. Το 2019 ξεκίνησαν κατευθείαν οι διαδικασίες για το νέο σχέδιο, με τον Δήμο να λαμβάνει χρηματοδότηση 1,2εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο Δήμος «έτρεξε» τον διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου, με τέσσερις ενδιαφερόμενους να καταθέτουν προσφορές και την υπόθεση να πηγαίνει στα δικαστήρια για διαμάχες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία να πηγαίνει πάρα πολύ πίσω χρονικά. Πλέον, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, αφού αναμένεται να ανοίξουν οι νέες οικονομικές προσφορές.
Η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2029, όμως υπάρχουν δύο δεδομένα: Πρώτον, ότι πάμε για νέα καθυστέρηση. Δεύτερον, ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν πλέον, καθώς εξαιτίας του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν ανέβει κι υπολογίζει το κόστος περί των 2εκ ευρώ.
Στο ΤΕΕ απευθύνθηκε ο Δήμος
Με τα παραπάνω νέα δεδομένα, Δήμοι όπως της Κομοτηνής, της Καβάλας, της Ορεστιάδας κι άλλοι, έχουν σταματήσει τη διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας κι έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, προκειμένου το ΤΕΕ να «τρέξει» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη διαδικασία, έχοντας άλλωστε σχετική εμπειρία από τα πολεοδομικά.
Η χρηματοδότηση μπορεί δοθεί μέσω του Πράσινου Ταμείου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Λαζαρίδη, εάν ο Δήμος δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση θα συνεχίσει τη διαδικασία μέσω ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα το 2029. Εάν πάρει τη χρηματοδότηση, θα προχωρήσει στην πιο γρήγορη λύση μέσω του ΤΕΕ, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει επίσης οριοθετήσεις ρεμάτων και σχέδια οικισμών. Κι εδώ πάντως υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα: Πώς θα αντιδράσουν οι εταιρίες που «χτύπησαν» τον διαγωνισμό, εάν τελικά… δεν πάρουν τη δουλειά κι αυτή γίνει μέσω του ΤΕΕ; Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Λαζαρίδης αναγνώρισε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό.
Δέσμευση για δημόσια διαβούλευση
Όπως κι όταν τελικά προχωρήσει το πολεοδομικό, ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης δεσμεύτηκε πως θα προηγηθεί εκτενής δημόσια διαβούλευση και ανοικτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθορισμό χρήσεων γης, τις επεκτάσεις της πόλης κι άλλα σημειακά ζητήματα. «Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς να το ξέρει το Δημοτικό Συμβούλιο», δεσμεύτηκε.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News