Κινηματογραφώντας το διαχρονικό ερώτημα γιατί τσακώνονται οι γείτονες | xronos.gr
ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Η ΑΛΛΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ» ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Κινηματογραφώντας το διαχρονικό ερώτημα γιατί τσακώνονται οι γείτονες

04/01/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Ο σεναριογράφος Ηρακλής Μήλλας και η σκηνοθέτης Nefin Dinç ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως,  γιατί τσακώνονται οι γείτονες, γιατί οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του κόσμου βιώνουν αμοιβαίο μίσος και καχυποψία

«Θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους της πλειονότητας και της μειονότητας πριν εκφράσουν μία γνώμη για τον διπλανό τους, για το διαφορετικό, ας κάνουν πρώτα τον κόπο να κατανοήσουν τον άλλον, να δουν πως σκέφτεται, τι βιώματα έχει, τι ακούσματα έχει, πως έζησε». Με το σκεπτικό αυτό η εκδοτική ομάδα του περιοδικού Αζινλίκτσα με έδρα την Κομοτηνή αποφάσισε να διοργανώσει στην πόλη μας την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η Άλλη Κωμόπολη». Ο Ηρακλής Μήλλας και η Nefin Dinç ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως,  γιατί τσακώνονται οι γείτονες; Γιατί οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του κόσμου βιώνουν αμοιβαίο μίσος και καχυποψία; Γιατί πολεμούν οι γείτονες; Γιατί υπάρχουν τα μίση και η καχυποψία μεταξύ των εθνών; Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ που έλαβε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στην Κομοτηνή με αφορμή την προβολή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 στο κινηματογράφο Kosmopolis της Κομοτηνής στις 6 το απόγευμα με είσοδο ελεύθερη για όλους τους πολίτες. 
Πριν την προβολή θα γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας παρουσία της σκηνοθέτη και του σεναριογράφου, καθώς και επισκεπτών από την Τουρκία μεταξύ των οποίων ο Παντελής Βίγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο συνέλευση βακουφιών της γενικής τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, ο εκδότης της μοναδικής ελληνόφωνης εφημερίδας της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Γιαβούζ Μπαϊντάν από την εφημερίδα Sabah και Τζενγίς Ακτάρ, καθώς και ακαδημαϊκών. 

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ, ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΚΑΙ BIRGI

Σε δύο κωμοπόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία εστιάζει ο φακός του ντοκιμαντέρ. Οι συντελεστές του μίλησαν με τους κατοίκους μιας ελληνικής κωμόπολης, της Δημητσάνας, και μιας τουρκικής, του Birgi και ρώτησαν πώς βλέπουν την «Άλλη» πλευρά και τον «Άλλο». Παρατήρησαν ότι παράπονα και προκαταλήψεις   ακόμα υπάρχουν και στις δύο κοινωνίες. Μικροί και μεγάλοι φαίνονται παγιδευμένοι σε ένα δίχτυ στερεοτύπων που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις. Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ είναι  «τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των δύο λαών»,  σημείωσε μιλώντας στο «Χ» ο εκδότης του περιοδικού Αζινλίκτσα και διοργανωτής της εκδήλωσης Αιντίν Μποσταντζί. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα αρνητικά αισθήματα των κατοίκων της ελληνικής κωμόπολης, της Δημητσάνας, και της αντίστοιχης τουρκικής, της Μπιργκί, απέναντι στον Άλλο. Η πικρία και οι προκαταλήψεις διαποτίζουν και τις δυο κοινωνίες. Και στις δυο πόλεις, οι κάτοικοι είναι παγιδευμένοι στο δίχτυ των στερεότυπων που εμποδίζουν τις αμοιβαίες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Παρόμοιες καταστάσεις συναντάμε και σε άλλες κοινωνίες του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει σημαντικά θέματα που εξηγούν γιατί η ειρήνη είναι κάποιες φορές τόσο ανέφικτη και γιατί το μίσος αναπαράγεται διαρκώς στο δημόσιο βίο. Καθώς, στη διάρκεια ενός χρόνου, οι δημιουργοί της ταινίας συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο πόλεων, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι κακές σχέσεις ανάμεσα στα δύο έθνη δεν οφείλονται τόσο στο θυελλώδες παρελθόν, όσο στη σύγχρονη εθνικιστική νοοτροπία και διαπαιδαγώγηση.
Πεποίθηση του κ. Μποσταντζί είναι ότι «η κοινωνία της Θράκης θα κατανοήσει πολύ πιο εύκολα το ντοκιμαντέρ αυτό, αλλά συνάμα οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως διαμορφώνεται η νοοτροπία των δύο λαών, η συνείδηση. Τα ακούσματα, τα βιώματα έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση της γνώμης. Οι λαοί δεν εκπαιδεύονται μόνο μέσα από το σχολείο, τα βλέπεις αυτό στο ντοκιμαντέρ και λες ότι αφού έχουν διαμορφωθεί έτσι οι άνθρωποι δε θα μπορούσαν να έχουν άλλη γνώμη. 

Οι θεατές θα καταλαβαίνουν πως σκέφτεται ένας Έλληνας και ένας Τούρκος από πού ξεκινάει ο τρόπος σκέψης μέσα από τη θρησκεία, την εκπαίδευση, την κουλτούρα. Επικεντρώνεται στις λανθασμένες εντυπώσεις που έχει ο ένας για τον άλλον, αλλά το παρουσιάσουν έτσι ώστε να μην μπορείς να τους παρεξηγήσεις και να τους κατηγορήσεις». 

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Η Nefin Dinç είναι σκηνοθέτρια ταινιών ντοκιμαντέρ.  Διηύθυνε και παρήγαγε έξι ταινίες σχετικά με την Τουρκία  και την Ελλάδα. Έχει πτυχίο MFA παραγωγής ντοκιμαντέρ από το πανεπιστήμιο North Texas, USA. Διδάσκει στο State University of  New York της Fredonia. Είναι ταυτόχρονα διευθύντρια του προγράμματος Youth Filmmaking Project στην Τουρκία το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ηρακλής Μήλλας είναι κάτοικος της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έχει διδακτορικό πολιτικής επιστήμης και πτυχίο πολιτικού μηχανικού.  Δίδαξε λογοτεχνία και ιστορία σε διάφορα ελληνικά και τουρκικά πανεπιστήμια. Οι μελέτες και εκδόσεις  του καλύπτουν χώρους όπως λογοτεχνία και μεταφράσεις ποιημάτων, ελληνοτουρκικές σχέσεις και εθνικά στερεότυπα. Βραβεύτηκε για την ακαδημαϊκή και κοινωνική του συμβολή (Βραβείο «Ιπεκτσί Ειρήνης», «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων, «Ελεύθερης Σκέψης» της Ένωσης Εκδοτών  Τουρκίας).

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νεφίν Ντιντς. Σενάριο: Ηρακλής Μήλλας. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Nefin Dinç. Μοντάζ: Nefin Dinç. Ήχος: Erkan Duraklar. Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων. Παραγωγός: Nefin Dinç, Ηρακλής Μήλλας, Gamze Paker Mekik, Claudine Avetyan. Παραγωγή: Atlantik Film, Turkey. Αφήγηση: Ηρακλής Μήλλας. Τύπος: Digibeta Έγχρωμο. Χώρα Παραγωγής: Τουρκία. Διάρκεια: 45. ‘Έτος παραγωγής: 2010. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ στη διεύθυνση http://www.imdb.com/video/wab/vi1904318489/


Δήμητρα Συμεωνίδου



Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr