Με «λίστα» και με διαφάνεια τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής | xronos.gr
ΕΩΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Με «λίστα» και με διαφάνεια τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

21/04/17 - 11:00

Γ. Φιλιππίδης: «Στόχος μας είναι η διαφάνεια και η εξυπηρέτηση των ασθενών»

Με «λίστα» λειτουργούν εδώ και κάποιο διάστημα τα χειρουργεία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και αυτή είναι μία κατάσταση, η οποία θα μονιμοποιηθεί καθώς είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος διασφάλισης της διαφάνειας, όπως είπε –μεταξύ άλλων - ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. Όπως εξήγησε ο κος Φιλιππίδης, εδώ και μερικές ημέρες οι λίστες είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα: «Μιλάμε για προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία πλέον υπάρχουν αναρτημένα. Ξέρει ο καθένας πότε είναι η σειρά του και πότε θα πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο ώστε να γίνει η επέμβαση η οποία επιθυμεί. Έχει ένα κωδικό που τον γνωρίζει ο ίδιος. Όταν έρχεται και κλείνει το ραντεβού, του δίνουν τον κωδικό αυτό για να ελέγχει την σειρά στην οποία βρίσκεται. Είναι οργανωμένα, υπάρχει διαφάνεια που είναι πολύ καλό αυτό ώστε να μην μπορεί κάποιος χειρουργός να βάλει κάποιο περιστατικό μπροστά ή πίσω. Υπάρχει ο τομεάρχης του χειρουργικού τομέα ο οποίος παρακολουθεί την λίστα και όλες τις ειδικότητες. Υπάρχει διοικητική υπάλληλος που φροντίζει την λίστα, την ανανέωσή της κάθε βδομάδα και την εμπλουτίζει ανάλογα με τα περιστατικά».


Ο κος Φιλιππίδης εξήγησε ότι όλη αυτή η κατάσταση, αφορά φυσικά μόνο τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς τα επείγοντα εξετάζονται κατά περίπτωση και όσο άμεσα επιτάσσει η κατάσταση του ασθενούς κάθε φορά. Άλλωστε, η μία από τις τρεις αίθουσες των χειρουργείων του Νοσοκομείου παραμένει πάντα κενή, ακριβώς για το ενδεχόμενο που χρειαστεί  να γίνει ένα χειρουργείο άμεσα (π.χ. κάποιο τροχαίο ή κάποιος άμεσος τοκετός). Ο διοικητής επεσήμανε ακόμη ότι η μέγιστη αναμονή στο νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι τρεις μήνες και αυτό το διάστημα λογίζεται ως «κανονικό» ή και «μικρό», αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλα νοσοκομεία της χώρας η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και έναν ή και ενάμιση χρόνο. «Από ότι βλέπω μέχρι και σήμερα έχουμε 170 χειρουργεία σε αναμονή. Οι κλινικές που έχουνε την περισσότερη αναμονή είναι η χειρουργική κλινική με τρείς μήνες αναμονή για κάποιο περιστατικό το οποίο φυσικά δεν είναι επείγον. Τα επείγοντα είναι εκτός σειράς και εκτός λίστας, τα επείγοντα αντιμετωπίζονται ως επείγοντα και αναλόγως τον χρόνο που γίνεται ενδεδειγμένος σε κάθε επέμβαση», είπε χαρακτηριστικά ο κος Φιλιππίδης. 


Βέβαια, μιας και όλη αυτή η κατάσταση αφορά ανθρώπους, πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, εξήγησε ο κος Φιλιππίδης, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό κάποιος ασθενής να μην μπορέσει να χειρουργηθεί την ημέρα που έχει προγραμματιστεί για διάφορους λόγους (π.χ. ενδεχομένως να έχει αυξημένη πίεση). Σε αυτή την περίπτωση, η διοίκηση προσπαθεί να μην χαθεί η σειρά και ο ασθενής να ξαναμπεί σε αναμονή μηνών, αλλά το χειρουργείο να γίνει το συντομότερο δυνατό. Επίσης, το «κενό» που δημιουργείται σε αυτή την περίπτωση επιχειρείται να αναπληρωθεί με άλλο ασθενή που έχει ραντεβού σε κοντινή ημερομηνία. 


Εν τέλει ο κος Φιλιππίδης παρατηρεί ότι ακόμη και με αυτό το σύστημα, τα παράπονα δεν λείπουν, εν τούτοις ελαχιστοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής παρατηρεί ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της «λίστας» είναι και το γεγονός ότι οι αναισθησιολόγοι του ιδρύματος επαρκούν, ώστε να γίνονται και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά και τα επείγοντα: «Σίγουρα πάντα ακόμη και με αυτό τον τρόπο παράπονα θα υπάρχουνε αλλά ωστόσο θέλουμε να πετύχουμε όσο γίνεται τα παράπονα αυτά να είναι λιγότερα και όσο γίνεται να μην υπάρχουνε γκρίνιες και διαμαρτυρίες. Υπάρχει προηγούμενη επίσκεψη στον γιατρό με την ειδικότητα στην οποία χρειάζεται κάποιος να αντιμετωπιστεί και γίνεται μετά ο προγραμματισμός. Αναλόγως με το επείγον της κάθε κατάστασης υγείας θα αποφασίσει ο γιατρός αν είναι ένα περιστατικό που θα προγραμματιστεί σύμφωνα με την λίστα ή είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι επείγον και πρέπει να γίνει πιο άμεσα. Το νοσοκομείο μας διαθέτει τρείς χειρουργικές αίθουσες οπότε τα επείγοντα μπορούν να γίνονται και παράλληλα. Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τέσσερις αναισθησιολόγους που είναι πολύ βασική ειδικότητα για την εκτέλεση των χειρουργείων οπότε μπορούν παράλληλα να γίνονται χειρουργεία που είναι επείγοντα». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr