Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Ως λαγός και προπομπός κακών ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος απλώς μας είπε την αλήθεια. Ότι δηλαδή ακούει μέσα στο υπουργείο να σχεδιάζουν και ερμήνευσε κατά γράμμα το μνημόνιο και τι υπογράψαμε.
-Σαφώς η εσωτερική υποτίμηση που επέλεξαν ως έξοδο από την κρίση, θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία παρόλες τις υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά και έτσι θα ξεφουρνίσουν πάλι το παραμύθι ότι πρέπει οι τυχεροί εργαζόμενοι να κόψουν κάτι, για να πληρώνονται δήθεν οι άνεργοι.
-Τεράστιο ψεύδος πάλι αφού ελάχιστοι άνεργοι λαμβάνουν ταμείο ανεργίας, επειδή οι περισσότεροι δεν δικαιούνται και δεν μεριμνά γι’ αυτό η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της. Όλο το σύστημα κοροϊδίας βασίζεται στην λογική, ότι συνηθίζουμε σιγά – σιγά την εξαθλίωση με δόσεις και όχι μια και καλή.
-Επειδή αν μας έλεγαν από την αρχή όλη την αλήθεια που σαφώς γνώριζαν, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα περί εξόδου από το ευρώ, με μαθηματική ακρίβεια οι πολίτες θα βρίσκονταν στο δρόμο. Βέβαια η κυβέρνηση που δήθεν δίνει σκληρό αγώνα να μη υπερφορολογούνται τα μικρά εισοδήματα και ακίνητα, ξεχνά να αναφέρει ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από of shore εταιρίες που κατέχουν τα πιο ακριβά ακίνητα, από τις περιβόητες λίστες φοροφυγάδων και τους οφειλέτες της μεγάλης φοροδιαφυγής.
-Πώς μπορεί να καθυστερούν όλα αυτά την ώρα που πνίγει την αγορά και τους πολίτες είναι απορίας άξιον. Όπως περίεργο είναι πως δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα να αποκρατικοποιήσουν τίποτα και να μένουν στο απυρόβλητο οι μισθοί των βουλευτών, με τις αρχικές ελάχιστες περικοπές. Συνεπώς ο καίριος στόχος είναι να υποτιμηθεί το εισόδημα και η ζωή του απλού Έλληνα πολίτη, ξεκάθαρα πλέον.
Πίεση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο προσπάθησε να ασκήσει η Σύγκλητος του ΔΠΘ, για την μη έγκριση του προϋπολογισμού και την αδυναμία εκτέλεσης στοιχειωδών και αναγκαίων δαπανών για την λειτουργία του πανεπιστημίου. Και εν μέσω εξεταστικής περιόδου αποφάσισε να βάλει λουκέτο για μια εβδομάδα στο πανεπιστήμιο. Αφού το παράλογο είναι να υπάρχουν για πρώτη φορά οι αναγκαίοι πόροι, αλλά να μην μπορούν να γίνουν πληρωμές.
-Ποιος θα την πλήρωνε όμως τελικά τη νύφη αυτού του αγώνα, παρά μόνο οι φοιτητές που ενδεχομένως θα έχαναν την εξεταστική; Γιατί έγινε τόσο βιαστικά το κλείσιμο ενός ιδρύματος όταν γνώριζαν οι πανεπιστημιακοί μας ότι ο διορισμός του Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου βρίσκεται στο ΦΕΚ προς δημοσίευση και ήταν θέμα ημερών να δημοσιευθεί και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, όπως προβλέπει ο νόμος;
-Πληροφορούμαστε επίσης ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για το λουκέτο του πανεπιστημίου, από μέλη της νέας διοίκησης του πανεπιστημίου που περιμένουν να αναλάβουν τα καθήκοντά της μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ. Γιατί να υποστούν τόση ταλαιπωρία οι φοιτητές αναρωτήθηκε δημόσια ο πρώην πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης και να σταματήσουμε την εξεταστική περίοδο ως μέτρο πίεσης, προς τι άραγε;
-Για να επιταχύνουμε κατά μια ή δυο ημέρες τον διορισμό μας, πρέπει να κλείσει το πανεπιστήμιο; Η νέα διοίκηση που διαφωνεί πιστεύει ότι θα έπρεπε να λυθεί ακαδημαϊκά το θέμα και σε συνεννόηση με τον υπουργό. Όπως και έγινε τελικά και η Σύγκλητος καλείται άρον-άρον για να ανακαλέσει την απόφαση που πήρε μια ημέρα πριν.
-Φαίνεται όμως ότι η απερχόμενη διοίκηση ήθελε να δώσει τον αγώνα της πριν αποχωρήσει ως κύκνειο άσμα, αφού τις πληρωμές θα τις κάνει η νέα διοίκηση όπως φαίνεται που διαφωνούσε με το κλείσιμο του πανεπιστημίου.
-Και οι φοιτητές ταλαιπωρούνται ως μπαλάκι στα πανεπιστημιακά παιχνίδια και στην ολιγωρία της κυβέρνησης να προωθήσει γρήγορα τα αυτονόητα. Άλλοι έκλεισαν εισιτήρια για να φύγουν για μια εβδομάδα και άλλοι που έχουν αποχωρήσει μάλλον πρέπει να επιστρέψουν τώρα.
Καλό και «εξαιρετικό το εργαλείο χρηματοδότησης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων», όπως χαρακτηρίστηκε από την περιφέρεια το πρόγραμμα των 22,5 εκ. ευρώ από την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, αλλά να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει στην πράξη.
-Γιατί εκτός από την επιδότηση χρειάζονται και κεφάλαια και μακάρι να τα διαθέτουν κάποιοι επιχειρηματίες ακόμα. Αλλιώς είναι ουτοπία να λένε σε ένα επιχειρηματία να καταφεύγει στον τραπεζικό δανεισμό. Όλοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο οι Τράπεζες έχουν κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, αλλά έπνιξαν με τα χρωστούμενα τις επιχειρήσεις λόγω ρευστότητας.
-Ουσιαστικά δηλαδή οι επιχειρηματίες που θα υπαχθούν είναι αυτοί που θα τολμήσουν να ξοδέψουν ίσως από τα τελευταία αποθέματά τους, ρισκάροντας και περιμένοντας την επιδότηση. Οι γενναίοι που αντιστέκονται ακόμα παίζοντας και το τελευταίο τους χαρτί για μια ανάσα.
Τι συμπεράσματα να περιμένουμε άραγε από μια ημερίδα που βαρύγδουπα βαφτίζεται συνέδριο, από την ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης) με θέμα την μειονοτική εκπαίδευση στην περιοχή μας;
-Όταν οι διοργανωτές Περβίν Χαϊρουλά γεν. διευθύντρια και ο πρόεδρος Τζεμίλ Καπζά έχουν διασύρει άπειρες φορές την χώρα μας στο εξωτερικό για αυτά τα ζητήματα. Και οι απόψεις τους είναι συγκεκριμένες και ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική της Τουρκίας που ζητά διγλωσσία παντού με την προοπτική τουρκοποίησης όλων των μουσουλμάνων.
-Επέλεξαν λοιπόν γνωστούς για τις απόψεις τους καθηγητές Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής βεβαίως και Τούρκους που θα επιβεβαιώσουν με τις ομιλίες τους, ότι πρεσβεύει και πιστεύει η ΠΕΚΕΜ. Και για κερασάκι στην τούρτα και το αναγκαίο άλλοθι στο σχέδιο τους φέρνουν και την καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα, ως διαφορετική άποψη υποτίθεται στην πλήρη τουρκοποίηση της εκπαίδευσης που επιδιώκουν.
-Άραγε οι λέξεις Ρομά και Πομάκοι θα ακουστούν από κανέναν στο πάνελ των 6 καθηγητών; Και τελικά τα ζητήματα της εκπαίδευσης όπως και άλλα είναι αρμόδιοι μόνο οι γνωστοί μειονοτικοί να τα προωθούν, χωρίς να υπάρχει στο πάνελ εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ή έστω κάποιος προϊστάμενος Εκπαίδευσης;
-Και η Θάλεια Δραγώνα που συμμετέχει άραγε θα βάλει στην θέση τους τον κ. Καπζά και την κ. Χαϊρουλά για τις γνωστές τους απόψεις, ή απλώς θα αναπτύξει το θέμα που την προσδιόρισαν για την «Διγλωσσία και εκπαίδευση» που σαφώς τους βολεύει;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News