21/02/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

21/02/2013

22/02/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Το κίνημα «Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω» που αναφέραμε ότι είναι αυτό που μπορεί να ανατρέψει κυβερνήσεις και πολιτικές, λειτούργησε άψογα στην γειτονική μας βέβαια Βουλγαρία. Η υψηλή τιμή του ρεύματος και η λιτότητα (πόση λιτότητα άραγε ακόμα μπορεί να κάνουν οι Βούλγαροι), έριξαν την κυβέρνηση Μπορίσοφ. 

-Πανέξυπνος όμως ο πρώην άνθρωπος της νύχτας Βούλγαρος πρωθυπουργός, παραιτήθηκε λέγοντας αρκετά ψυχοπονιάρικα και σοσιαλιστικά για τους πολίτες, με την ελπίδα βέβαια να τους ξεγελάσει για να την ξαναψηφίσουν. Στην Ελλάδα τώρα άρχισε να ανδρώνεται αυτό το κίνημα, γι’ αυτό προσπαθεί να το αγκαλιάσει η αντιπολίτευση. Το κίνημα όμως αυτό δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ο μαύρος φόβος για την κυβέρνηση. 

-Ήδη η υστέρηση εσόδων έφθασε τα 560 εκ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και η κυβέρνηση αύριο πρέπει να απολογηθεί γι? αυτό την Τρόικα. Που θα απαιτήσει φυσικά νέα μέτρα και νέα χαράτσια για να ρεφάρει τις ζημιές, όπως έχει αποφασισθεί στο μνημόνιο 3. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, κανείς πλέον δεν το πιστεύει και τα αδιέξοδα θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Ούτε η φοροδιαφυγή δεν μπορεί πλέον να εισπραχθεί, αφού απορυθμίστηκε και συρρικνώθηκε τόσο η δημόσια διοίκηση, όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

- Ήδη οι Ευρωπαίοι και η Τρόικα άρχισαν να «ερωτοτροπούν» και με την διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα, αφού βλέπουν ότι οι κυβερνήσεις των πρώην κομμάτων εξουσίας δεν παίρνουν γενναίες αποφάσεις για τους φοροφυγάδες, παίζουν το κρυφτούλι με τις λίστες των χρημάτων που βγαίνουν στο εξωτερικό, αφήνουν ανέπαφες σχεδόν τις μεγάλες ακίνητες  περιουσίες, καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις αδικαιολόγητα και δεν δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

-Η κυβέρνηση Σαμαρά πλέον πρέπει να υποστεί ένα σοκ και να αλλάξει ρότα πολιτικής για να επιβιώσει. Η επιβίωσή της όμως εξαρτάται από την επιβίωση του Έλληνα πολίτη, γιατί χωρίς αυτόν λίγα θα είναι τα ψωμιά τους.

 Σύσκεψη με την συμμετοχή των βουλευτών Αϊχάν Καραγιουσούφ και Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποιήθηκε στο δήμο Κομοτηνής για να βρεθεί λύση που αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας. Και θα ζητήσουν να επανέλθει ο προηγούμενος νόμος που έχει ανασταλεί από τον Ιούνιο του 2012. Επειδή απλούστευε κατά πολύ τις διαδικασίες νομιμοποιήσεων και αδειοδοτήσεων.

-Δηλαδή να καταλάβουμε με απλά ελληνικά τα μαντριά και οι βοσκοί που δεν εκμεταλλεύθηκαν έναν ευνοϊκό νόμο για να νομιμοποιηθούν, κάνοντας τις απαραίτητες μελέτες, είδαν ότι όσο πάει ζορίζουν τα πράγματα και ζητάνε να ενεργοποιηθεί ο προηγούμενος νόμος για να κλείσουν πιο ευνοϊκά τις υποθέσεις τους.

-Μια στατική και περιβαλλοντική μελέτη  ζήτησε η Ε.Ε. και φυσικά άδεια εγκατάστασης σε ξεκαθαρισμένο οικόπεδο, εδώ και χρόνια. Και από αναβολή σε αναβολή με την πίεση των πολιτικών φθάσαμε στην τελική ημερομηνία, όπου αν δεν τα κάνουν όλα αυτά θα σταματήσουν να παίρνουν επιδοτήσεις, ποσοστώσεις, ίσως τους απαγορευθεί ακόμα να πωλούν και το γάλα τους.

-Βέβαια μπορεί να έχουν το δίκιο τους αφού πολλοί δεν διαθέτουν ούτε τα 800 ευρώ περίπου που θα κοστίσει αυτή η διαδικασία και οι σταβλικές τους εγκαταστάσεις βρίσκονται κατά πλειοψηφία σε δημόσιες εκτάσεις και δασικές, συνήθως χωρίς τίτλους.

- Αλλά όταν πουλάς ένα προϊόν όπως το γάλα και το κρέας δεν έπρεπε να υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής; Βλέπουμε οι περισσότεροι το μαύρο χάλι που επικρατεί στα ποιμνιοστάσια και φυσικά αυτό δεν μπορεί να παραμείνει. Από μόνοι τους έπρεπε να το διορθώσουν οι περισσότεροι χωρίς το μπαμπούλα της ΕΕ.

 Στην Ξάνθη σε λίγες ημέρες γίνεται η συνάντηση με ιστορικούς, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλου, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για την συγγραφή και διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία. Στόχος της διεύθυνσης όπως πληροφορούμαστε είναι να καταλήξουν μετά από πολλά στάδια, συναντήσεις και συγκερασμό απόψεων στην συγγραφή ενός μικρού εγχειριδίου, όπου θα καταγράφεται η τοπική ιστορία της Α.Μ.-Θ.

-Και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, αφού η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αισιοδοξεί το μάθημα της τοπικής ιστορίας να εισαχθεί αρχικά στα δημοτικά σχολεία της περιοχής, μέσα στους πρώτους μήνες της νέας σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο των ωρών ευέλικτης ζώνης.

-Μακάρι να γίνει πράξη αυτό το σχέδιο, που ήταν και αίτημα πολλών και φυσικά να μην γίνουν εκπτώσεις σε ιστορικά στοιχεία. Το αναφέρουμε αυτό γιατί η ιστορία της Θράκης και της περιφέρειας έχει πολλά μελανά σημεία από αγριότητες και κατοχή των γειτονικών μας λαών, που τώρα θέλουμε να διατηρούμε φιλικές σχέσεις.

-Θα υπάρξουν πιέσεις ενδεχομένως, παρεμβάσεις από κάποιους που θέλουν να γράψουν την δική τους εκδοχή για την ιστορία του τόπου. Και σε αυτά τα κελεύσματα των σειρήνων η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης προφανώς πρέπει να κλείσει τα αυτιά της. Η ιστορία γράφεται με ντοκουμέντα, έρευνα και ιστορικά γεγονότα και όχι με πολιτικές παρεμβάσεις, ισορροπίες και άλλους στόχους.

 Δεν άντεξαν οι 18 μειονοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Ιάσμου και έβγαλαν χθες από κοινού μία ανακοίνωση στα τούρκικα, καταδικάζοντας και αυτοί με την σειρά τους το νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους. Φυσικά συνυπογράφουν και ο δήμαρχος Καδή Ισμέτ με τον πρώην δήμαρχο Μουσταφά Μουσταφά.

-Αν και πολλοί έχουν συνυπογράψει παρόμοια κείμενα αντίδρασης με άλλες ιδιότητες, όπως και ο δήμαρχος με την ιδιότητα του προέδρου της συμβουλευτικής. Θαρρείς και η δουλειά των δημοτικών συμβούλων είναι να καταδικάζουν νόμους και αποφάσεις της Βουλής.

-Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Και ερμηνεύοντας από μόνοι τους την συνθήκη της Λωζάννης, θεωρούν ότι ο νόμος αυτός την καταστρατηγεί, όπως και τις διμερείς συμβάσεις και συμφωνίες.

-Φυσικά όλοι αυτοί οι σύμβουλοι δεν είδαν ποτέ, ούτε άκουσαν ποτέ στα τραπεζώματα και τις περιοδείες που κάνουν μαζί με τον Τούρκο πρόξενο, πως παρεμβαίνει η Τουρκία στα εσωτερικά μας ζητήματα. Ούτε γνωρίζουν την καταγγελία εναντίον του προξένου από τον δικό τους ιμάμη στο Σώστη, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα του.

-Ούτε φυσικά διαμαρτύρονται και δεν αντιλήφθηκαν που μιλά ο πρόξενος στα τζαμιά μετά το ναμάζι της Παρασκευής, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα χωριά του Ιάσμου. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ ότι ένας διπλωματικός υπάλληλος μιας ξένης χώρας, δεν έχει αυτό το δικαίωμα και ότι οι χώροι λατρείας πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική.

-Και φυσικά ο πρόξενος κάνει την δουλειά του, αφού βρίσκει πρόσφορο έδαφος και συνεργάτες σε μια δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα και προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας που τον πληρώνει για τις υπηρεσίες του. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όμως και ο δήμαρχος που εθελοτυφλούν σε όλα αυτά, τα συμφέροντα ποιών αλήθεια προστατεύουν;   

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr