21/03/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

21/03/2013

22/03/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

#bell# Τράπεζες, Κύπριοι επιχειρηματίες και πολίτες που προσφέρονται να βοηθήσουν, αλλά κυρίως η εκκλησία που διέθεσε όλη την περιουσία για την διάσωση της χώρας τους, έδειξαν το παράδειγμα μιας υγιούς κοινωνίας σε δύσκολες ώρες. Παρόλο βέβαια που ο αγώνας είναι άνισος, το τέταρτο ράιχ επιτίθεται με σφοδρότητα και χωρίς έλεος για να συντρίψει την Κύπρο και τις τράπεζες της, προκειμένου να ελέγξει πλήρως τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

-Γιατί και ο πόλεμος στην Τροία δεν έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης, αλλά για τους σιτοβολώνες της.  Σε αντιπαράθεση βέβαια με την Ελλάδα που όταν ξεκίνησε η κρίση, αλλά ακόμα και τώρα η Εκκλησία δεν αποδείχθηκε και τόσο γαλαντόμα, οι πλιατσικολόγοι επενδυτές πήραν των ομματιών της και έφυγαν μαζί με τα κεφάλαιά τους, οι εφοπλιστές εκβιάζουν για παροχές ώστε να μην φύγουν από την Ελλάδα και οι τραπεζίτες παίρνουν το τζάμπα χρήμα, αλλά δεν το διοχετεύουν στην αγορά.

-Ο πατριωτισμός στην Κύπρο που αντιστάθηκε σθεναρά παίρνει τα εύσημα, αφού σε μια δύσκολη στιγμή σχεδόν όλοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα οι έχοντες. Χωρίς να αναλογισθούν το κόστος είπαν το όχι στην Μέρκελ, δίνοντας το πρώτο παράδειγμα αντίστασης στον υποταγμένο νότο της Ε.Ε. 

-Και στράφηκαν προς την Ρωσία αλλά χωρίς αντίκρισμα, αφού και εκεί τα ριάλια τους ορέγονται και τους υδρογονάνθρακες. Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη. Όπως προσπάθησε να κάνει και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά μετά την εκλογή Παπανδρέου το 2009 σιώπησε για πάντα και ξεχάστηκαν όλες οι συνεργασίες χάνοντας το παιχνίδι των αγωγών και της ενέργειας όπως και τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

-Το όχι βέβαια και τις φιλίες με τους Ρώσους θα το πληρώσει η Κύπρος, αλλά το τίμημα σαφώς θα είναι μικρότερο σε βάθος χρόνου, από τις λύσεις τύπου Μέρκελ, που φέρνουν την πλήρη καταστροφή συντεταγμένα και με σχέδιο. Πείραξε την κ. Μέρκελ ο δήθεν διογκωμένος τραπεζικός τομέας της Κύπρου και όχι του Λουξεμβούργου που είναι 100 φορές παραπάνω, αλλά με γερμανικά κεφάλαια και όχι ρώσικα. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι με τα βουβάλια που μαλώνουν, πάλι τα βατράχια θα την πληρώσουν. 

#bell#Η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας λίγων μειονοτικών σχολείων στην Θράκη, που σημειωτέον γίνεται τακτικά αφού είχε καταντήσει κάποια σχολεία να έχουν περισσότερους δασκάλους παρά μαθητές, προκάλεσε την αντίδραση των ΕΠΑΘιτών δασκάλων το νομό Ξάνθης.

-Που με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας και στις τοπικές διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν από την Πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφασή της, επικαλούμενοι το αυτοδιοίκητο βάση της συνθήκης της Λωζάννης. Και ζητούν συγκεκριμένα να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία Βελοχωρίου με 17 μαθητές που του χρόνου θα γίνουν 19, το μειονοτικό της Γενισέας με 11 μαθητές που θα γίνουν 15 και το μειονοτικό Χρυσού με 10 μαθητές.

-Για τα υπόλοιπα τρία μειονοτικά σχολεία που ζητούν να παραμείνουν ανοιχτά δεν λένε πόσους μαθητές έχουν γιατί είναι λιγότεροι από 10. Έλεος αξιότιμοι κύριοι της ΕΠΑΘ. Ως εκπαιδευτικοί έπρεπε από μόνοι σας να προτείνετε πώς να συγχωνευτούν κάποια σχολεία, να γίνουν πρότυπα και να διδάσκονται τα παιδιά σωστά με μεθόδους διαπαιδαγώγησης και με το στοιχείο του υγιούς ανταγωνισμού.

-Εκτός αν προτιμούν όλοι τα παρεΐστικα σχολεία όπου οι δάσκαλοι πηγαίνουν όποτε θέλουν και είχαμε καταντήσει και στην Ροδόπη ορισμένα μειονοτικά σχολεία να έχουν κυριολεκτικά ένα μαθητή με δύο δασκάλους. Που ειδοποιούσε τον μαθητή ότι θα έρθει την Παρασκευή και τα υπόλοιπα μαθήματα γίνονταν με εργασία στο σπίτι και τηλεφωνικά.

-Η λογική όπου μαντρί με ένα τσομπάνο και τζαμί και όπου 5 κάτοικοι ένα σχολείο με κερασάκι το αυτοδιοίκητο και την συνθήκη της Λωζάννης, που τα έξοδα βέβαια τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, μάλλον είναι ένα στρεβλό και προβληματικό μοντέλο, που επιβάλλουν άλλοι και για άλλους λόγους και όχι για το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών.

#bell#Ελληνορωσοτουρκική όμως σύρραξη όπου κονταροχτυπιούνται τα ρώσικα ρούβλια με τις τουρκικές λίρες  για την αγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, γίνεται στην γειτονική μας Ξάνθη. Ο Ιβάν Σαββίδης που πρόσφατα η συνεταιριστική ΣΕΚΕ του πούλησε το μετοχικό της πακέτο του 34,18% είχε το προβάδισμα μέχρι χθες έναντι της τουρκικής εταιρίας SEBA.

-Τελικά όμως χθες για τον τελικό διαγωνισμό εμφανίστηκαν άλλες δύο εταιρίες, μία  Γαλλική και άλλη μία Τουρκική που κατέθεσαν και αυτές προτάσεις στον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ για την αγορά της ΣΕΚΑΠ.

- Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι η Γαλλική εταιρία έχει μετόχους Τούρκους και Αζέρους και έτσι ο «Ιβάν ο Τρομερός» έχει να αντιπαλέψει τρεις Τούρκους  και το προσωπικό ενδιαφέρον του Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά της ΣΕΚΑΠ, όπως εκτιμούν αυτοί που γνωρίζουν.

-Που θα κάτσει η μπίλια, άγνωστο προς το παρόν, αλλά το παρασκήνιο είναι τόσο έντονο και τα μαχαιρώματα στον τύπο της Ξάνθης τόσο πολλά, ανάλογα τον ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Και οι «πατριώτες» και τα «γιουσουφάκια» αναρωτιούνται τελικά αν οι τούρκικες λίρες είναι περισσότερες από τα ρωσικά ρούβλια, όχι φυσικά για την εξαγορά της  ΣΕΚΑΠ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr