Μικροκομοτηναίικα 02-04-2025 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 02-04-2025

02/04/25 - 9:00
Μικροκομοτηναίικα 02-04-2025

Σε τηλεοπτικό πάνελ κλήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη για να σχολιάσει την κίνηση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία, για τις επιθετικές αγορές ακινήτων στη Θράκη από Τούρκους και καταλόγισε απόλυτο δίκαιο στον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ακόμα, παρότι η ίδια είναι και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής και μάλιστα έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το έργο.
Πορίσματα βέβαια που αν είχαν αρχίσει να υλοποιούνται θα είχαν λύσει πολλά προβλήματα στην περιοχή μας. Αλλά δυστυχώς η ΔΕ αναλύθηκε και ξόδεψε πολύ φαιά ουσία για ένα μάλλον πολύ καλό γραπτό κείμενο ιδεών και προτάσεων που περιλαμβάνει τα πάντα μέσα.
Αλλά λείπει το πιο σημαντικό φυσικά, που είναι ένας ειδικός προϋπολογισμός ή κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την πολιτική αυτή για τη Θράκη.
Και τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί ήδη υπάρχουν κάποιες απόψεις και συμπολιτών μας ακόμα στο διαδίκτυο με αφορμή την κίνηση των 11, που αναφέρουν πικρόχολα ότι όταν στη Θράκη δεν πάνε καλά τα πράγματα κάποιοι χρησιμοποιούν πάντοτε τους εθνικούς λόγους, γιατί τους συμφέρει πολιτικά.
Αλλά ακόμα και επιχειρηματικά αφού ορισμένοι το χρησιμοποιούν για να πετύχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη τους, ή τις υποχρεώσεις τους. Ίσως βέβαια και αυτό σε ένα βαθμό μπορεί να ισχύει. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει διακομματική συμφωνία ότι πρέπει να στηριχθεί η ακριτική μας περιοχή, αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα.
Κι ότι είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων από πλευράς περιφέρειας, ακόμα και σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς και αυτά τα οποία αποφασίστηκαν δεν πρέπει να υλοποιηθούν τελικά για τη Θράκη; Και πότε προβλέπουν να ξεκινά τουλάχιστον να γίνει αυτό;

--------------

Πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε και το αμίμητο ότι αν είχα ερωτηθεί και εγώ θα υπέγραφα την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τη Θράκη. Και φυσικά δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε και την αγάπη που έχει για την περιοχή μας και το ενδιαφέρον που έδειξε διαχρονικά.
Αλλά ως έμπειρη πολιτικός και πρόεδρος της ΔΕ, γνωρίζει πολύ καλά και τους λόγους που σχηματίστηκε αυτή η επιτροπή, όπως τους σκοπούς, την αναγκαιότητα και τους στόχους που έθεσαν σε κεντρικό επίπεδο.
Πρώτον για να αναπτυχθεί γρήγορα και να θωρακιστεί η Θράκη, να γίνουν νευραλγικές επενδύσεις ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή, αλλά και να αδρανοποιηθεί ακόμα και η δράση του τουρκικού προξενείου, με το ειδικό κεφάλαιο της διασυνοριακότητας και θεσμικών αλλαγών στη μειονότητα που εμπεριέχει.
Γιατί όλα αυτά όμως τελούν εν αδράνεια και για ποιο λόγο παραμένουν στα αζήτητα και στα συρτάρια; Πολύ δουλειά για το τίποτα τελικά; Και γιατί έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στην τοπική κοινωνία, ενσωματώνοντας τις προτάσεις τους για τον τόπο με τόσες διαβουλεύσεις; Αφού δεν θα είχε κανένα πρακτικό αντίκρισμα όπως πολύ καλά γνώριζαν;
Επειδή για τον απλούστατο δεν μερίμνησαν να τα εντάξουν όλα αυτά σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ή πρόγραμμα και να υπάρχει έστω μία ειδική ποσόστωση κάποιων κεφαλαίων μέσω των υπουργείων για να γίνονται έργα στην περιοχή μας.
Ούτε έκαναν ακόμα καμιά προσπάθεια να κάνουν κάποιες θεσμικές αλλαγές αναφορικά με την μειονότητα, για να τελειώνουμε επιτέλους με τους παραθεσμικούς και τους παράτυπους φορείς, που εκμεταλλεύονται τη φτώχεια των μουσουλμάνων της Θράκης για να κάνουν τα παιχνίδια τους.
Και σήμερα ακόμα καθίστανται πιο επιτακτικοί οι λόγοι τέτοιων θεσμικών αλλαγών για τη μειονότητα, γιατί κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν τα ίδια παιχνίδια μέσω των γνωστών μηχανισμών. Και στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις παράλληλες δομές, για να την εργαλειοποιεί, θέτοντας πολύ συχνά θέματα δήθεν καταπιέσεων, διαχωρισμών και εθνοτικής ταυτότητας.
Και να δεχθούμε ακόμα ότι τα μεγάλα έργα χρειάζονται χρήματα που δεν υπάρχουν, τι τους εμποδίζει να προχωρήσουν τα θεσμικά που δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης; Και αυτά τα γνωρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.


Δεν είναι τυχαία τα πρόσφατα σενάρια που φέρνουν να επανέρχεται στην πολιτική σκηνή της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που θεωρούν βέβαια κάποιοι ότι είναι ίσως ο μοναδικός που μπορεί να πετύχει μία συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, ή τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Την ώρα μάλιστα που όλα τα μικρά κόμματα πλέον της αριστεράς πνίγονται στη δίνη της εσωστρέφειας, μια τέτοια προοπτική και πρόταση εκτιμούν πολλοί στο αντιπολιτευόμενο μέτωπο ότι μπορεί να αποτελέσει βήμα και να αλλάξει τους συσχετισμούς στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Επιθυμούν ένα νέο πολιτικό φορέα που θα αντιλαμβάνεται τον παλμό και τα προβλήματα των πολιτών, που μπερδεύονται να αποφασίσουν από τον κατακερματισμό των αριστερών δυνάμεων, αλλά συγχρόνως θέλουν να εκπροσωπήσουν και την τάση του κόσμου της αγανάκτησης, της οργής και του θυμού λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Για να αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα περισσότερης δημοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, αλλά και στην αλλαγή ενός ορθότερου πολιτικού τρόπου σκέψης.
Προς το παρόν όμως σε αυτή την κατεύθυνση δεν δείχνει να υπάρχει μία πρόταση συγκεκριμένη με σοβαρούς βέβαια πολιτικούς, ή πρόσωπα που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της νέας νοοτροπίας και των πολλών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θέλει ο πολίτης για αυτή τη χώρα.
Γιατί φυσικά πέραν των καλών τους προθέσεων τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου κόμματος δεν μπορούν να είναι ο αριστερός μηδενισμός και η απαξίωση των πάντων που θα θυμίζουν ένα ξεχασμένο παρελθόν, αλλά ούτε να απαρτίζεται από φθαρτά πλέον στην πολιτική πρόσωπα, που θέλουν δήθεν να εκφράσουν το καινούργιο.


Προφανώς δεν είναι τυχαία και η αναφορά του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν σοβαρή βάση διαλόγου, τόσο στη γεωπολιτική πραγματικότητα όσο και για την πορεία της πατρίδας μας, δείχνοντας έμμεσα και με αυτόν τον τρόπο ότι κάπου διαφωνεί με την πορεία του κόμματος και συμφωνεί με τις προτάσεις του πρώην ηγέτη και πρωθυπουργού.
Όπως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε βέβαια και η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ που συνυπογράφει και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του και τον προβληματισμό του στην κυβερνητική πολιτική για τη Θράκη.
Υπάρχει μία γενικότερη απαξίωση της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνονται ούτε τον παλμό του κόσμου ούτε τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά και η χώρα μας και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Δεν έχουν προτάσεις και ιδέες τα κόμματα δυστυχώς, που θα κουμπώνουν σε μία σύγχρονη πραγματικότητα και θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Συνεπώς είναι μία περίοδος που ψάχνουν να βρουν όλοι το βηματισμό τους και να επεξεργαστούν εκ νέου τα προγράμματα τους. Και για αυτό βλέπουμε πλήθος διαφωνιών, διαφοροποιήσεων και κριτικής από στελέχη όλων των κομμάτων για τις ηγεσίες τους.
Άλλοι επειδή παραγκωνίζονται και δεν αξιοποιούνται από τα κεντρικά και άλλοι διαφωνώντας πλήρως με τις ηγεσίες τους που δεν τραβάνε, ρίχνουν άσφαιρα πυρά και βέλη για να εισακουστούν. Ποιοι όμως σκέφτονται σοβαρά πως θα βγούμε από την κρίση, εκτός από τα δικά τους προσωπικά πολιτικά σχέδια;

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr