Μεγάλη γιορτή σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου - Δείτε ποιοι γιορτάζουν

Σε πολιτική κόντρα μειονοτικών βουλευτών της Ροδόπης εξελίχθηκε η συνεδρίαση στην ολομέλεια της βουλής για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, προκειμένου να δικαστεί για τη γνωστή υπόθεση των 17 από την περιοχή μας που μηνύθηκαν από το δημοσιογράφο Νίκο Αρβανίτη.
Αφορμή οι εκτός θέματος ευθείες αναφορές και βολές προς το πρόσωπο του έτερου βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, που έπρεπε όμως να απαντηθούν επί προσωπικού. Αφού τον θεώρησε ακατάλληλο ως βουλευτή, προσπάθησε να τον εκθέσει στο κόμμα του και του καταλόγισε ότι αυτός κρύβεται πίσω από τον δημοσιογράφο, με ένα like που έκανε σε κάποια ανάρτηση του.
Πέραν όμως όλων αυτών η δικαστική διαμάχη θα πάρει το δρόμο της στις αίθουσες των δικαστηρίων προς το Φθινόπωρο όπως πληροφορούμαστε και εκεί φυσικά θα αποφασιστεί η ενοχή ή μη του βουλευτή αλλά και των άλλων. Και έπεται και συνέχεια.
Οι πολιτικές κόντρες όμως επανέφεραν πάλι όλα τα γνωστά προβλήματα τα οποία επικρατούν εδώ στην περιοχή μας, που κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πλήρως και από την πλευρά του βουλευτή της Νέας Αριστεράς.
Λόγου χάριν αποδέχεται ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή μας που το αποφεύγει ως όρο ή όχι; Και πώς εξηγεί το γεγονός να παρευρίσκεται συνεχώς με παραθεσμικούς και παράτυπους στην περιοχή μας, όντας ο ίδιος θεσμικός;
Ακόμα και στις γιορτές μίσους που διοργανώνονται και συμμετέχει, όπως η 29η Ιανουαρίου που ουσιαστικά λογίζονται ως αγώνας ανεξαρτησίας και ελευθερίας για τον εθνοτικό προσδιορισμό της μειονότητας, συμφωνεί με το πνεύμα και το περιεχόμενο τους;
Και πώς συμμετέχει στην άτυπη και χωρίς νομική υπόσταση Συμβουλευτική επιτροπή, ένα όργανο της μειονότητας που ξεκάθαρα χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για να παρεμβαίνει στα εκλογικά δρώμενα και να ρυθμίζει καταστάσεις;
Πάντως η συμμετοχή σε αυτή την παράτυπη Συμβουλευτική επιτροπή των τριών μειονοτικών βουλευτών και ισάριθμων δημάρχων, έφερε και μια νέα ερώτηση στη Βουλή από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης που θα πρέπει να απαντηθεί εντός των ημερών από τους υπουργούς εσωτερικών και Εξωτερικών που απευθύνεται. Ζητά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελεγχθεί η νομιμότητα της συμμετοχής τους.
Από την άλλη με αφορμή την κόντρα μεταξύ των δύο βουλευτών θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης και το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία τους μάλλον αλληθωρίζουν σε μία ενδεχόμενη συνεργασία με τους 11 της Νέας Αριστεράς.
Και για αυτό συντάχθηκαν με την απόφαση του κόμματός τους και ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας. Ενώ ακόμα και ο ίδιος ο βουλευτής πρόσφατα στην επιτροπή της βουλής ανέφερε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας του και να δικαστεί.
Που αυτό σημαίνει, πλην την εντελώς διαφορετική στάση που κράτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κασιμάτη που ψήφισε υπέρ, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ευχάριστα θα υποδέχονταν πίσω τον Οζγκιούρ Φερχάτ, αν συμφωνήσουν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα.
Ασχέτως βέβαια αν τα στελέχη εδώ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ πνέουν τα μένεα εναντίον του, για όλα όσα συνέβησαν προεκλογικά και τον αγώνα που έδωσε η προξενική αυλή για την επικράτηση του, γεγονός που πήρε μεγάλες διαστάσεις τότε και στη βουλή, αλλά και τη μετέπειτα επιλογή του να αποχωρήσει από το κόμμα.
Θα πρέπει να κατανοήσουν κάποιοι βέβαια ότι άλλο είναι το πολιτικό κομμάτι και άλλο το ποινικό. Γιατί στη Βουλή προχθές ο βουλευτής θα έπρεπε να τοποθετηθεί για το θέμα της άρσης της ασυλίας του και όχι να καταφερθεί εναντίον του Ιλχάν Αχμέτ, θεωρώντας τον μάλιστα και υποκινητή για την «πολιτική» του δίωξη.
Στο κυνήγι μαγισσών εν κατακλείδι όμως ένας Ροδοπίτης βουλευτής, ή ένας σκεπτόμενος και εχέφρον άνθρωπος στον τόπο μας, δεν μπορεί να μη διακρίνει ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη προσπάθεια εκλογικής χειραγώγησης της μειονότητας από εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας, με ευθεία ανάμειξη και παρεμβάσεις.
Σε πολλά επίπεδα μάλιστα και διαταράσσουν ουσιαστικά την ειρηνική συνύπαρξη των μουσουλμάνων με τους χριστιανούς. Δεν μπορεί να του διαφεύγει μια τέτοια πρακτική, αλλά και το γεγονός ότι κατευθύνονται να ψηφίζουν μόνο με θρησκευτικά κριτήρια και κατόπιν πιέσεων και διλλημάτων.
Ενώ αν είχαν την ελευθερία βούλησης όλοι καθαρά θα ψήφιζαν με πολιτικά κριτήρια που θα έπαιζαν πιο σημαντικό ρόλο. Όποιος δήθεν δεν το καταλαβαίνει αυτό και κατηγορεί όλους τους άλλους ότι είναι εναντίον της μειονότητας, εθελοτυφλεί ή απλώς προστατεύει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα.
Για αυτό ακριβώς αν παρακολουθήσει κάποιος την ιστορία της μειονοτικής ψήφου θα εκπλαγεί, αφού ψήφισαν κατά καιρούς ακροδεξιά κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το πιο κόμμα πολιτεύονταν οι συνεργάσιμοι και οι αρεστοί της προξενικής αυλής.
Δεν μπορεί επίσης ένας βουλευτής να μη διακρίνει την ωμή προπαγάνδα και τους αποκλεισμούς που γίνονται μέσω της Συμβουλευτικής, της προξενικής αυλής, των ψευτομουφτήδων και των παράτυπων δομών και προέδρων, σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Που μόνο ένας που του καταλογίζεται μάλλον μειωμένη αντίληψη δεν μπορεί να τα δει.
Ξαναχτύπησε η ομάδα των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με κατάθεση νέας ερώτησης, που παραμένει σταθερή στον αριθμό, με διαφορετική σύνθεση ενίοτε, ενώ μεταξύ των «11» φιγουράρει πάλι ξανά το όνομα του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το κείμενο απευθύνεται σε τρεις υπουργούς κι αφορά το πρόγραμμα ανέργων ηλικίας άνω 55 με αίτημα την αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε βέβαια είναι ότι με τη συχνότητα πλέον που κατατίθενται οι ερωτήσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές, φαίνεται ξεκάθαρα και η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε αρκετούς από το κόμμα, που δεν αξιοποιήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα.
Και θα συνεχιστούν μάλλον οι ερωτήσεις αυτές, αφού οι βουλευτές προσπαθούν τουλάχιστον να έχουν με το μέρος τους τις τοπικές κοινωνίες πρωτίστως και τους ψηφοφόρους τους και κατά δεύτερο βέβαια να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης, αφού ούτως ή άλλως άλλοι αποφασίζουν.
Και πολλές φορές και οι κρούσεις που κάνουν στα υπουργεία αποβαίνουν άκαρπες για την επίλυση προβλημάτων, γιατί απλά δεν εισακούγονται. Πάντως η λογική και η πρακτική των ερωτήσεων και επερωτήσεων συνήθως διακρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι τη συμπολίτευση..
Γιατί στο παρελθόν που δεν ήταν δυσαρεστημένοι πήγαιναν στα γραφεία των υπουργών, έβγαιναν τις σχετικές φωτογραφίες και τους ενημέρωναν πρώτους αν κάτι γίνονταν στον τόπο τους, ή αν δοθεί κάποια χρηματοδότηση και αποζημίωση, για να το αξιοποιήσουν.
Ούτε και αυτό φαίνεται ότι δεν κάνουν τώρα οι υπουργοί για να στηρίξουν τους τοπικούς βουλευτές, αφού οι ίδιοι με δελτία τύπου, δηλώσεις στα τηλεοπτικά ΜΜΕ ενημερώνουν τον κόσμο συνεπώς για να πάρουν τη δόξα.
Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν θέλει βέβαια να συνενώσει τις τάσεις και τις διχογνωμίες που υπάρχουν μεταξύ βουλευτών και υπουργών και να πετύχει τη συσπείρωση και την συνεργασία, αλλά και τις καλύτερες των σχέσεων με τα υπουργεία.
Θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική των ερωτήσεων, ή το μήνυμα ελήφθη; Θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις και συστάσεις από τον πρωθυπουργό όπως πριν τις προηγούμενες εκλογές για να βρεθεί μία μέση λύση ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι, ή θα συνεχιστεί η εσωκομματική φαγωμάρα;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News