Μικροκομοτηναίικα 22-07-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 22-07-2023

22/07/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 22-07-2023

Κυριολεκτικά θα περάσει από κόσκινο η ΑΑΔΕ τουλάχιστον 300.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αφού ήδη από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι το 55% των δηλώνει μέχρι 5.000 και το 75% μέχρι 10.000 ευρώ.
Στόχος να βρεθούν κρυφά εισοδήματα, μαύρο χρήμα και αυτό φυσικά θα γίνει μέσω του ελέγχου των κινήσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και των καταθέσεων. Αυτό όμως μπορεί να μην πετύχει, γιατί συνήθως έχουν γνώση οι παραβάτες και όσοι αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
Αλλά η ΑΑΔΕ προχωράει άλλο ένα βήμα και θα κάνει ελέγχους και σε συγγενείς, πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, από τα παιδιά, τα αδέρφια τους, ακόμα και γονείς, για να φτάσει μέχρι και τους παππούδες.
Για να εντοπιστούν περιπτώσεις με κρυφά εισοδήματα, που κάποιοι επαγγελματίες τα καταθέτουν σε λογαριασμούς άλλων προσώπων. Εκτιμούμε ότι σε πολλές των περιπτώσεων μάλλον θα βγάλει λαβράκια.
Αν και γνωρίζουμε ότι σε εποχές κρίσης έχουν κατέβει κατά πολύ οι τζίροι, ή τα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων. Αλλά τα ποσά των 5000 ευρώ που δηλώνουν για χρόνια, μάλλον …βγάζουν μάτι, για να μπορεί να επιβιώνει κάποιος.
Και να συνεχίζει ακόμα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ενώ από καιρό έπρεπε να τις εγκαταλείψει. Και να συγχωνευτεί, ή να συνεργαστεί με άλλους επαγγελματίες του κλάδου, ή να προσφύγει στην αγορά εργασίας να δουλέψει ως εργαζόμενος, που θα παίρνει και περισσότερα.
Ειδάλλως κάτι άλλο συμβαίνει. Και όταν μάλιστα αυτό γίνεται σε μεγάλο ποσοστό, θα πρέπει να ελεγχθεί. Μα θα εξαντλήσει το μένος και την ελεγκτική της δυνατότητα και δύναμη η ΑΑΔΕ για μικρούς επαγγελματίες, ή αυτοαπασχολούμενος;
Όταν υπάρχουν δισεκατομμύρια μαύρο χρήμα που κινείται στην αγορά της χώρας; Που σαφώς θα πρέπει και αυτά να ελεγχθούν, ειδικά σήμερα που υπάρχει άμεση πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα και τις συναλλαγές του καθενός, αλλά ακόμα και με τις ηλεκτρονικές αγορές. Που κατά μεγάλο ποσοστό τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό.
Εξάλλου πόσες περιουσίες έγιναν με μαύρο χρήμα; Πόσα ακίνητα αγοράστηκαν και πόσα καταναλώθηκαν σε πολυτελή ζωή, από κάποιους που έχουν βρει τον τρόπο εδώ και χρόνια να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και να μην συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα, παρά μόνο για το δικό τους ευ ζην;

Και οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώνουν. Μικροί και μεγάλοι, γιατί αυτό είναι εις βάρος όλων των άλλων επαγγελματιών που λειτουργούν νόμιμα, αλλά και όλων των πολιτών που επιβαρύνονται περισσότερα, για να τροφοδοτούν τα δημόσια έσοδα.


Για να κατανοήσουν πολλοί ποια είναι η πραγματικότητα και τι συμβαίνει, αλλά και τι ακριβώς θέλει ένας επισκέπτης και τουρίστας όταν έρχεται να μείνει σε ένα τόπο και να καταναλώσει και κυρίως να φύγει ευχαριστημένος ώστε και να τον διαφημίσει σε άλλους, αλλά και να ξανάρθει, η συνταγή είναι πολύ απλή.
Kαι μπορεί να τη βρει ο καθένας μας, ως πολίτης, είτε ως θεσμικός και επαγγελματίας, γιατί ουδείς δεν μπορεί να ξεφεύγει από το κάδρο της κριτικής, ή της αυτοκριτικής. Είναι το κατά πόσο ικανοποιούνται οι δικές μας απαιτήσεις όταν είμαστε σε ένα άλλο τόπο, ή συγκριτικά στο δικό μας.
Προφανώς ο τουρίστας θέλει ασφαλείς και καθαρές ακτές και θάλασσες, αφού αναφερόμαστε στο καλοκαίρι και το γνωστό μοτίβο που επικρατεί σε ήλιο- θάλασσα και γαστρονομία. Μεγάλο ρόλο παίζουν φυσικά το καλό φαγητό αλλά και η διαμονή, τα οποία όμως θα προσφέρονται σε καλές και προσγειωμένες τιμές.
Και όχι σε σύγκριση με κάποια άλλα τουριστικά θέρετρα, επειδή εκτιμούν κάποιοι ότι είμαστε πρώτης γραμμής προτεραιότητα ως τουριστικός προορισμός. Και επειδή διάφορες καταγγελίες πληθαίνουν, για αυτό θα πρέπει και πολλοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σαφώς και δεν πρέπει να μείνει ούτε για μία μέρα χωρίς νερό ένα ξενοδοχείο, αλλά έγινε και αυτό στη Μαρώνεια Και φυσικά κανένας τουρίστας δεν μπορεί να απολαύσει το γεύμα του, ή τη βόλτα του το βράδυ, όταν από πίσω του τρέχουν σμήνη κουνουπιών. Kαι η μετάθεση των ευθυνών πάει σύννεφο.

Mπορεί να υπάρχουν βέβαια δικαιολογίες και εξηγήσεις πειστικές και επιστημονικές, αλλά πιστεύει κανείς ότι τους τουρίστες τους ενδιαφέρει αυτό; Προφανώς και όχι. Αν δεν τους αρέσει, απλώς δεν θα ξανάρθουν.


Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι δική μας. Όσο για τις τιμές, θα πρέπει να κατανοήσουν όμως και κάποιοι επαγγελματίες, ότι σαφώς θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και όχι ισότιμες κάποιων άλλων καθαρά τουριστικών περιοχών.
Που ούτως ή άλλως έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια να προσελκύουν τουρισμό υψηλών απαιτήσεων και μάλιστα από χώρες της Ευρώπης, ή των ΗΠΑ που καταναλώνουν και δεν τους νοιάζει και τόσο η ακρίβεια, αλλά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ενώ εμείς κυρίως δεχόμαστε τουρίστες κατά πλειοψηφία οδικώς και από χώρες των Βαλκανίων, ή τη γειτονική Τουρκία, πού τα οικονομικά πακέτα σε καταλύματα και διαμονή, αλλά και το κόστος και οι τιμές στη γαστρονομία, θα πρέπει να είναι σε λογικές βάσεις και να μην ξεφεύγουν, αν θέλουμε βέβαια να τους ξαναδούμε στον τόπο μας.
Και φυσικά για όλους μας παίζει ρόλο η καλή συμπεριφορά, το πνεύμα φιλοξενίας, το ευχάριστο κλίμα, που και οι ίδιοι επιζητούμε ως τουρίστες . Αυτό που θέλουμε δηλαδή για τον εαυτό μας, αυτό θα πρέπει να προσφέρουμε και στους άλλους. Και όσα μας ενοχλούν, δυστυχώς ενοχλούν και τους τουρίστες.
Όσον αφορά τον ειδικού τύπου τουρισμό, πού είναι περιβαλλοντολόγοι, ορνιθολόγοι, αθλητικές ομάδες, συνεδριακός, μαθητικός, αλλά και των ΑμεΑ, εκεί σαφώς θα πρέπει να προσέξουν τις υποδομές.

Πόσες υποδομές αλήθεια είναι παρατημένες στη φθορά του χρόνου στην παραλιακή μας ζώνη και αναξιοποίητες συγχρόνως; Ο κατάλογος είναι μακρύς από Μαρώνεια μέχρι Φανάρι. Και φυσικά μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει και σε θέματα προβολής, γιατί ακόμα υπάρχουν πολλοί που δεν μας γνωρίζουν.


Έχουν μία διαφορετική αντίληψη περί ειρήνης οι Τούρκοι και το βλέπουμε αυτό ξεκάθαρα στον τρόπο που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις. Προκλητικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προχθές ότι το 1974 φέραμε ειρήνη στην Κύπρο και τώρα οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν τα δυο κράτη.
Να αναγνωρίσουν δηλαδή τις παράνομες κατακτήσεις του, την εισβολή με πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, την διατήρηση ενός στρατού κατοχικού που προκαλεί και τη διεθνή κοινότητα, και με το γνωστό πρόσχημα στήριξης των εκεί ομογενών του.
Που επί δεκαετίες αποικίζει με σχέδιο τα κατεχόμενα με Τούρκους πολίτες, για να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού να ανατρέψει τις ισορροπίες. Τακτική που εφαρμόζει και σήμερα, με την κατάληψη εδαφών σε Συρία και Ιράκ με σχέδια περί ειρήνης, αφού η επιχείρηση εκεί βαφτίστηκε «κλάδος ελαίας».
Εφευρίσκει τρομοκράτες Κούρδους και επικαλείται ανύπαρκτες απειλές για να δικαιολογήσει τη στάση του. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που επιζητά μετ’ επιτάσεως την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αφού η εισβολή στην Κύπρο έγινε μετά την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας.
Η ιστορία όμως είναι πολύ νωπή για να ξεχαστεί. Όπως δεν επιτρέπονται και λάθη σε θέματα της μειονότητας στη Θράκη, με τη συνεχή εργαλειοποίηση της Τουρκίας, για να εδραιώσει το ρόλο του προστάτη στην περιοχή μας.
Το τραγικό είναι ότι υπήρξαν κάποιοι συμπολίτες μας, ακραίοι προφανώς και ελάχιστοι ευτυχώς, που προχθές επιχαίρονταν για την εισβολή, την απόβαση στην Κύπρο, αντί να καταδικάζουν την Τουρκία. Έδειξαν δηλαδή ξεκάθαρα τις προθέσεις τους και το τι επιθυμούν και για την περιοχή μας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr