Κ. Τσιάρας: «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο» | xronos.gr
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κ. Τσιάρας: «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο»

01/02/25 - 8:00
Κ. Τσιάρας: «Οι κρίσεις δεν λύνονται  με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές  παρεμβάσεις και διάλογο»

Μοιραστείτε το

Στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia κατέγραψε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανώλη των αιγοπροβάτων

Μήνυμα ενότητας και διαλόγου προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας την 13η έκθεση Zootechnia. Ο Κώστας Τσιάρας αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα μέσα από στοχευμένες πολιτικές. «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο. Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς, είναι η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, και η στήριξή τους είναι προτεραιότητα για εμάς», είπε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας όσους επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις αγωνίες των αγροτών επεσήμανε: «Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση. Όσοι στο παρελθόν το επιχείρησαν, όχι μόνο δεν αποκόμισαν οφέλη, αλλά αντίθετα βυθίστηκαν στην ανυποληψία».

Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως:
-Ενίσχυση όλων των κτηνοτρόφων της χώρας μέσω de minimis για ζωοτροφές που αντιστοιχούν στον περιορισμό των ζώων για ένα μήνα, λόγω της πανώλης.


-Η θεσμοθέτηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την προστασία της ελληνικής γαλακτοκομικής παραγωγής.
-Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.
-Η αναβάθμιση των υποδομών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και η επέκταση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

-Η πρόταση και της χώρας για τη δημιουργία εντός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους αγρότες, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

-Η διατήρηση χαμηλού κόστους παραγωγής μέσω των ήδη θεσπισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και της, επίσης νομοθετημένης -με ειδικό μόνιμο μηχανισμό- επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και του φθηνού ρεύματος.

Πανώλη αιγοπροβάτων
Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά, με αποζημιώσεις και μέτρα όπως η δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών με πρόγραμμα κατά τα πρότυπα του μέτρου 5.2, καθώς επίσης και την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης στους κτηνιάτρους που μετείχαν σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, αλλά και την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με σύγχρονες πολιτικές, επενδύσεις και δομές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των παραγωγών.

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και γι’ αυτό επενδύουμε στη διασφάλιση των προϊόντων μας, στην ενίσχυση των παραγωγών μας και στη θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Με συγκεκριμένα μέτρα και στρατηγικές παρεμβάσεις, διαμορφώνουμε ένα νέο, ανθεκτικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες», δήλωσε.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr