Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ο καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ παρέθεσε παρατηρήσεις και προοπτικές καλύτερης απόδοσης του πλεονάσματος 11 δις ευρώ όπως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας τη μείωση του ΦΠΑ
Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ενοικιαστών, ατόμων με αναπηρία και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης σχολίασε τις εξελίξεις στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ παράλληλα μετέφερε τις δικές του προτάσεις για το πως θα μπορούσε καλύτερα να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα των 11δις ευρώ που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση.
Πού βρίσκεται η οικονομία μας αυτή τη στιγμή; Είμαστε σε καλό επίπεδο; Πώς αξιολογούνται τα οικονομικά μέτρα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών «σαφώς καλοδεχούμενα είναι όσα μέτρα διευκολύνουν συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη» ωστόσο δεν παρέλειψε να δηλώσει πως υπήρχαν προοπτικές εξέλιξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το πλεόνασμα των 11 δις ευρώ θα μπορούσε να έχει διανεμηθεί κατά τη διάρκεια του 2024 με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. «Γιατί να ερχόμαστε απολογιστικά μετά από 14 μήνες και να λέμε ότι έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο πρέπει να δώσουμε, και να μην το δίναμε σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2024;». Ήταν η βασική του απορία.
Το παραπάνω, επεσήμανε, θα μπορούσε να γίνει μέσω της σταδιακής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καθώς «με αυτό τον τρόπο θα είχε πολύ καλύτερα πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα στην οικονομία από αυτά που έχει τώρα» εκτίμησε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως σαφώς είναι καλοδεχούμενα τα μέτρα, γιατί στοχεύουν στη μεσαία τάξη, καθώς αυτή είναι που μπορεί να θρέψει την κατανάλωση «κι εμείς ακολουθούμε ένα μοντέλο να στηρίζουμε την κατανάλωση για να στηρίζουμε την ανάπτυξη» τόνισε.
Δύο ακόμη επισημάνσεις
Σημαντική πάντως ήταν η παρατήρηση του οικονομολόγου για το πραγματικό ποσό του πλεονάσματος που παρουσιάστηκε: «Αυτό το πλεόνασμα είναι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και προέκυψε πριν τον υπολογισμό των χρεολυσίων και των τόκων που πρέπει να πληρώνουμε για το εξωτερικό χρέος. Αν συνυπολογίσουμε και αυτά, είναι πολύ μικρότερο».
Ο καθηγητής Οικονομικών παρέθεσε, τέλος, μία υπόθεση, η οποία μπορεί να τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ReArm Europe και συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: θέλουμε νέες φρεγάτες ή αυξήσεις στις συντάξεις;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News