Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm σχολίασε τα δρώμενα στην ελληνική οικονομία και υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να στηρίζει τις ελπίδες της για ανάπτυξη στο περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ΕΕ είναι πλέον σε θέση να αρχίσει τον Ιούνιο, τη διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 31/05 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 η Κομισιόν θα δανειστεί το 70% των 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα την περίοδο 2023-2026. Στην Ελλάδα αναλογούν 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια.
«Είναι μονοθεματική η επιλογή του Ταμείου Ανάκαμψης»
Αρχικά ο κος Χιόνης σχολίασε ότι «το μεγάλο στοίχημα στην μετα-covid εποχή είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μπορέσουν ουσιαστικά να κινηρτροδοτήσουν την οικονομία, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Με αυτούς τους ρυθμούς ύφεσης που είδαμε το 2020, το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι επίσης μεγάλη η ύφεση για την ελληνική οικονομία και δεν μπορούμε να περιμένουμε το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να αρχίζει και να τελειώνει με τις τουριστικές αφίξεις».
Κατά τον καθηγητή ο τουρισμός μαζί με την εστίαση δεν είναι παραπάνω από το 19% του ΑΕΠ και «δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους ρυθμούς της βιώσιμης ανάπτυξης». Ο ίδιος αναμένει και από άλλους τομείς να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, «όπως η βιομηχανία, η βιοτεχνία, το μικρομεσαίο εμπόριο, οι εξαγωγές, οι δημόσιες επενδύσεις».
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και την σημασία που μπορεί να έχει αυτό για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας δήλωσε πως «είναι μονοθεματική η επιλογή του Ταμείου Ανάκαμψης, -όταν και εάν έρθει- και μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματά του, το 2022 θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μην τρέφουμε ελπίδες για πράγματα που μπορεί τελικά να έρθουν, αλλά να έχουν πολλούς περιορισμένους πολλαπλασιαστές στην ελληνική οικονομία».
Συγχρόνως έκανε λόγο και για την Εθνική Στρατηγική της ανάπτυξης, που όπως ανέφερε έχει κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις ότι «ο τουρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής οικονομίας και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το παυσίπονο για κάθε αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε».
«Έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα το σύνολο των δημόσιων αγαθών»
Ο κος Χιόνης στον επίλογό του μετέφερε το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται, διότι «είναι πολλές οι πληγές που πρέπει να θεραπευτούν, εκτός από την απώλεια εισοδήματος, εκτός από την ανάγκη στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα το σύνολο των δημοσιών αγαθών. Πρέπει να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα αυτών των παρεχομένων υπηρεσιών που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια τραγικά».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News