Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

Ενίσχυση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων μέσα από την αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού»
Θέση στον επίσημο χάρτη διαδρομών του Μεταξιού, κατέκτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ). Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανακοίνωσε από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βερολίνου την υλοποίηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη του πρώτου εκ των δύο διεθνών εργαστηρίων (workshop) που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, για το πρόγραμμα «Δυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού».
Ο Δρόμος του Μεταξιού (Silk Road Summit) διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών και την Ε.Ε για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες των δυτικών δρόμων του μεταξιού.
Η ένταξη της Ελλάδας δίνει μία ευκαιρία στην Περιφέρεια αλλά και στη χώρα, να προχωρήσει στη διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος και να προσεγγίσει καινούριες τουριστικές αγορές. Συνδιοργανωτές στο πρώτο διεθνές εργαστήρι που θα φιλοξενηθεί εντός του Απριλίου, στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, θα είναι το υπουργείο Τουρισμού και η ΠΑΜΘ.
Η ένταξη της ΠΑΜΘ στην επιχειρούμενη -εδώ και περίπου επτά χρόνια- αναβίωση και ανάπτυξη μέσω του βιώσιμου τουρισμού, μίας σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι οι δυτικοί δρόμοι του μεταξιού, έρχεται ως φυσική συνέχεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Κίνα για την Ελλάδα αλλά και της εκφρασμένης στόχευσης ενίσχυσης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων μέσα από την αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού».
Σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το Σουφλί, ή «Πόλη του Μεταξιού», η κατ΄ εξοχήν εμβληματική περιοχή επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων μεταξιού από τον 19ο αιώνα.
Σήμερα η σηροτροφία στην περιοχή έχει ατονήσει, το μοναδικό αναπηνιστήριο δεν λειτουργεί, ωστόσο τα παραδοσιακά κουκουλόσπιτα, τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες της πλούσιας παράδοσης της περιοχής στην μεταξουργία, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κινητήρια δύναμη για τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία που συνεχίζουν με μικρά αλλά σταθερά βήματα τις προσπάθειες αναβίωσης της πολύτιμης παραγωγής.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News